Bus Simulator 16 | Gamer.nl

Bus Simulator 16 | Gamer.nl

Daar rijd je dan, met je nieuwe bus in de richting van de volgende halte. Passagiers drukken op de bel. Je stopt bij de halte, laat de bus zakken, opent de deuren en passagiers stappen in en uit. Een oudere heer wil twee weekkaarten kopen en betaalt met een briefje van vijftig. Je drukt net zo lang op de wisselgeldknop tot er genoeg 2 euromuntjes zijn teruggegeven. Dan sluit je de deuren en wil je wegrijden. Maar uh oh… de achterdeur zit vast. Je moet opstaan, naar achter lopen, de deur een zetje geven, teruglopen naar de bestuurdersstoel en verder rijden. Door het oponthoud denk je even dat je te laat gaat komen. Maar nee hoor, de volgende halte is om de hoek. Geen probleem.

Denk je bij het lezen van het bovenstaande: ja, dat is hoe ik mijn vrije zaterdag wil doorbrengen! Dan is het mi chien te overwegen om gewoon te solliciteren naar een baan als buschauffeur. Via die weg krijg je in elk geval nog betaald voor deze hersencellen smeltende bezigheid. En voor er echte buschauffeurs zijn die zich beledigd voelen: we hebben er geen idee van hoe uw werk er echt uitziet, want erg realistisch is Bus Simulator 16 niet.

Bus Simulator 16

Bizar

Het spel begint met een tutorial waaruit blijkt dat jij, een jonge fri e buschauffeur, zojuist een busbedrijf hebt gekocht van een oude ervaren buschauffeur die met pensioen gaat. Wat? Buschauffeurs zijn eigenaren van het bedrijf? Laten we dit idee even parkeren en kijken naar wat Bus Simulator 16 verder te bieden heeft. Tijdens de tutorial en de daarop volgende mi ies leren we hoe we ons nieuwe bedrijf moeten runnen. De flow van de game bestaat uit het uitzetten van nieuwe busroutes, die je zelf minstens een keer zelf moet rijden. Daarna kun je chauffeurs aannemen die deze routes overnemen, zodat je zelf weer andere routes kunt ontwerpen en rijden.

Zo verdien je geld, nieuwe bu en en manieren om je groeiende vloot te versieren met nieuwe verf en stickers. Want als er één ding is wat laat zien dat je een profe ioneel vervoersbedrijf hebt, is het wel allemaal bloemetje tickers op de zijkant. Het enige wat nog ontbreekt is een goede jarenzestigsoundtrack en enige semilegale rookwaren. Wacht. Waar waren we?

Het daadwerkelijk besturen van je bus is nog een aardige uitdaging. De voertuigen zijn log, groot en met muis en toetsenbord een ramp om te bedienen. Met de muis kun je de camera vrij bewegen binnen de cabine om rond te kijken (helaas is de Y-as niet om te draaien in de besturing, dus wie tot die inverted-minderheid behoort heeft al een handicap) of je kunt met het muiswiel uitzoomen tot boven de bus. Handig, als je wilt dat de laag overhangende boomtakken je het zicht benemen.

Bus Simulator 16
Bus Simulator 16
Bus Simulator 16

Crash

Zelfs met deze vervelende besturing is het een eitje om op tijd bij de haltes te komen. Op de weg wordt Bus Simulator 16 nergens moeilijk, zelfs niet als er op de weg obstakels zijn zoals ongelukken of stoplichten. De grootste uitdaging is om klanten de juiste kaartjes te verkopen en het juiste wi elgeld terug te geven. Ov-chipkaarten hebben deze 2016-versie nog niet bereikt.

Wel zijn er verkeersregels. Als je door rood rijdt krijg je een boete. Als je andere voertuigen ramt krijg je een boete. En als je voetgangers schept… moet je de route opnieuw beginnen? Gewoon accepteren. Het heeft geen zin om erg diep na te denken over de logica van Bus Simulator 16.

Vooral niet als er andere dingen zijn om over te klagen. Zoals de bizarre vertaling van het spel. Hoewel de makers Duits zijn, is de game waarschijnlijk eerst in het Engels gemaakt. Daarna is deze in het Nederlands vertaald. De vertaler in kwestie was, vermoeden wij, zelf geen Nederlander. Want op het scherm waar je de status van een werknemer kunt raadplegen, zie je onder het portret een knop met het woord ‘brand’.

Nu kunnen we ons voorstellen dat er situaties zijn waarin je je werknemers in de fik wilt steken, maar we vermoeden dat hier sprake is van een zeer ongelukkige vertaling van het Engelse woord ‘Fire’, wat ‘ontsla’ betekent. 

Bus Simulator 16

Eindpunt

Bus Simulator 16 is verder overigens best een degelijk gemaakt stukje software zonder grote bugs of crashes. Er zijn achievements, de vormgeving is kleurig en alle systemen doen wel zo’n beetje wat je verwacht. Het is alleen on-voor-stel-baar saai door een volslagen gebrek aan uitdaging – alleen als je slecht bent in hoofdrekenen is het geven van wi elgeld even stre en. Afgezien daarvan is Bus Simulator vooral een enorme tijdverspilling. Wie graag vrienden vertelt over zijn of haar gameprestaties, zal hier niet verder komen dan ‘ik heb iets gedaan dat een bepaalde tijd duurde’. Veel sollicitaties bij Connexxion zal de game niet opleveren.

Bus Simulator 16 is nu verkrijgbaar voor pc.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou