Bubble Bobble speelde ik voor het eerst in mijn kinderjaren. Het spel had een geweldige aantrekkingskracht vanwege de leuke personages, de grote verscheidenheid aan voorwerpen en bonussen en de aanstekelijke muziekjes. Het origineel verscheen in 1986 en nu, bijna twintig jaar later, komt Rising Star Games met een ‘remake’ voor de Nintendo DS: Bubble Bobble Revolution.

Bubble Bobble Revolution bestaat uit twee verschillende games: een port van het originele Bubble Bobble naar de Nintendo DS, en een ‘New Age’ versie wat eigenlijk meer een spin-off is van Bubble Bobble dan een remake. Voor wie Bubble Bobble niet kent, het spel in een notendop: Bubble Bobble is een platformgame waarin je een soort van draakje bestuurt die monsters in bubbels moet vangen. Door vervolgens de bubbels kapot te springen, dood je deze monsters en krijg je een beloning in de vorm van punten. Door meer bubbels met tegenstanders tegelijk kapot te springen, krijg je aanzienlijk meer punten.

De ‘Old Age’ versie is een vrije degelijke port van het Bubble Bobble uit 1986. Alle functionaliteit is aanwezig, waaronder de coöperatieve spelmode. Deze is via WiFi te spelen, maar helaas zijn er wel twee exemplaren van het spel voor vereist. Jammer is de resolutie van de oorspronkelijke Bubble Bobble iets hoger is dan het scherm van de DS. Hierdoor past het spel er eigenlijk net niet op, waardoor het beeld moet scrollen. Dit is vervelend omdat je bij Bubble Bobble vaak via een gat in de grond, weer boven in het beeld binnen komt. Door het scrollen zie je niet of daar monsters zijn. Gelukkig is er een zoom-optie, zodat je het hele speelveld wel in één keer in beeld krijgt. Het spel wordt hierdoor wel iets geschaald, waardoor sommige objecten wat vertekend worden.

De ‘New Age’ versie is speciaal ontwikkeld voor de Nintendo DS en maakt gebruik van beide schermen. De twee schermen vormen samen de volledige hoogte van het speelveld. Je kunt dus vanuit het onderste scherm naar boven springen en vice versa. Daarnaast scrollt het beeld ook nog een flink eind opzij, waardoor er een aanzienlijk groter speelveld is ten opzichte van het originele spel.

Aan het concept is niet al te veel veranderd: je moet alle monsters in bubbels vangen en deze bubbels kapot prikken, voordat je door mag naar het volgende level. Toch mist de ‘New Age’ versie veel van de charme van het origineel. Bubbels tegelijk laten ontploffen is een stuk moeilijker, er verschijnen veel minder ‘random’ bonussen en door het scrollen mis je het overzicht over het gehele speelveld. Het steeds heen en weer kijken tussen beide schermen is vervelend. Je springt meer dan eens tegen een tegenstander aan op het bovenste scherm. Door de grote afstand tussen de schermen, lijkt het gevoelsmatig alsof je verder moet springen, wat natuurlijk niet het geval is.

Tussen de levels door krijg je ook nog enkele minigames voorgeschoteld, waarbij je gebruik mag maken van het touchscreen. Dit komt tamelijk geforceerd over en voegt verder niet veel toe aan het spel. Ook het blazen om ventilatoren te activeren in latere levels, is eerder ‘omdat het moet’, dan ‘omdat het zo leuk is’. Er is trouwens ook een WiFi competitieve mode, maar omdat we maar één exemplaar van het spel kregen, hebben we die niet kunnen testen. Juist dit soort middelmatige DS-games hebben enorme baat bij Download Play, want de kans dat je iemand anders tegen komt met het spel is niet bijzonder groot.

Uiteindelijk zorgt bij Bubble Bobble Revolution de ‘Old Age’ versie, de remake van het Bubble Bobble uit 1986, nog voor het meeste plezier. De ‘New Age’ versie lijkt qua uiterlijk misschien op Bubble Bobble, maar onder dit masker schuilt een heel ander spel. Het mist dat magische waardoor het originele Bubble Bobble zelfs na 20 jaar nog leuk is om te spelen. De ‘New Age’ versie is net een travestiet: je kunt nog zo hard roepen dat je Bubbles hebt, de Bobble in je broek zegt anders.