Peter Molyneux' eerste product in naam van Lionhead is gearriveerd. Een game-god die een goddelijke god-sim maakt, kan het nog beter? Het heeft even geduurd, maar Peter is dan ook een perfectionist en alles moest tot in de puntjes verzorgd zijn.

Het spel ligt hier dan eindelijk voor me, en eigenlijk heb ik geen zin meer om verder te schrijven....ik wil spelen! Maar goed, het leven van een reviewer gaat niet altijd over rozen en is eigenlijk keihard. Vandaar dat ik toch maar verder schrijf...

De game

Wat is goed en wat is slecht? Daar draait het om in deze game. Het begint al in de winkel: koop je de witte of de zwarte versie? Het spel is natuurlijk precies hetzelfde, maar het laat wel gelijk zien wie je werkelijk bent. Maar is black ook echt slecht? Of vind jij slecht juist goed? Die keuze laat Lionhead voor de volle 100% aan jou over. Jij bepaalt wat goed en slecht is, niet iemand anders. Jij legt jouw volk op wat goed en slecht is, of wit en zwart.

Begrijp je het nog? Dan snap je nu ook de essentie van Black & White. Je kunt het spel slecht of goed spelen en ze zijn alle twee goed.

Maar deze essentie had ik al lang door, dus werd het tijd om de boel te installeren. Er werd nergens gevraagd naar mijn taal en de installatie was in het Nederlands. Maar dat zou nog wel goed komen dacht ik...

Het spel start op, en de Nederlandse stemmen beginnen te praten. Mijn nekharen stonden direct in een hoek van 90 graden, maar ik hield hoop. Ik heb gelijk gezocht naar de opties, maar ook daar stond nergens iets over de taal. Ik surfde snel richting ons forum en die van Lionhead en wat zag mijn oog? Er zijn meer mensen teleurgesteld. Er is niets aan te doen, het hele spel is in het Nederlands! Dat was de eerste klap...waar ik later nog op terugkom.