Toen Electronic Arts in 2002 met Battlefield 1942 op de proppen kwam, was ik, en velen met mij, direct verkocht. Het spel bood, door de uitstekende integratie van voertuigen in de gameplay en de uitgekiende conquest-spelmode, een multiplayer-ervaring als. Het was dan ook jammer dat de eerste opvolger, Battlefield: Vietnam, niet dezelfde frisheid en vernieuwing wist te brengen als het origineel. Hoewel het spel nog steeds een genot was om te spelen, voelde het meer aan als een modificatie die nog steeds de grootste mankementen van het origineel bevatte. Met Battlefield 2 hoopt EA wel een waardige opvolger af te leveren.

In Battlefield 2 staat moderne oorlogsvoering centraal. Drie groeperingen liggen met elkaar in de clinch, namelijk de Chinezen, de Arabieren en de Verenigde Staten. Waarom ze precies ruzie hebben doet er verder niet toe, want Battlefield 2 bevat net als de voorlopers in de reeks opnieuw geen verhaalgedreven singleplayercampagne. Er is wel een knopje singleplayer aanwezig in het hoofdmenu, maar dit is slechts een botmatch waarin je hoogstens wat zult experimenteren met de mogelijkheden van het spel. De bots zijn nog steeds zo dom als een deur en met de talrijke mogelijkheden in Battlefield 2, kun je dat de makers niet kwalijk nemen. Het betekent echter wel dat je zo snel als mogelijk het online slagveld wil betreden.

De moderne oorlogsvoering betekent dat je de beschikking hebt over modern wapentuig. De wapens en voertuigen zijn stuk voor stuk gebaseerd op tegenhangers uit de echte wereld, maar sprake van een realistische nabootsing is er niet. Ontwikkelaar Digital Illusions heeft opnieuw wijselijk besloten om de gameplay voorop te zetten en het gedrag van de diverse wapens en voertuigen zo aan te passen, dat het voor een leuke spelervaring zorgt. Vliegtuigen vliegen dus niet sneller dan het geluid, maar kunnen rustig binnen de paar kilometer die het landschap groot is, een draai maken. Met een straaljager onder de brug door? Geen probleem, mits je de stuurmanskunst enigszins beheerst. De nieuwe setting heeft niets afgedaan aan het typische Battlefield gevoel, dat in Battlefield 2 nog steeds aanwezig is.

Aanvankelijk vreesden we lichtelijk dat Battlefield 2 door de moderne oorlogsvoering enigszins saai zou kunnen worden, omdat moderne oorlogsvoering nou eenmaal geassocieerd wordt met zanderige decors. De screenshots die van het spel vrijgegeven werden, bevestigden dat vermoeden alleen maar. Gelukkig blijkt de angst uiteindelijk ongegrond, want de levels in Battlefield 2 zijn erg gevarieerd. Zo zijn er prachtige levels met veel gras, moerassen, Chinese tempels en prachtige watervallen, waar je in tijd van vrede zo zou willen picknicken.

Voor alle levels geldt dat ze perfect uitgekiend en uitstekend gebalanceerd zijn, met nagenoeg altijd meerdere routes naar een bepaalde positie, zodat niemand zich ergens veilig in kan graven. Ook goed gevonden zijn de speciale versies van de maps voor lagere spelersaantallen. Van elke map is namelijk een versie voor 16, 32 en 64 spelers. Welke soort map er draait, wordt vooraf door de server bepaald. Het is dus niet zo dat de 16 speler map gedraaid wordt waneer er op een server die voor 64 mensen plaats biedt, maar 10 mensen aanwezig zijn. Het enige verschil tussen de verschillende maps is trouwens de omvang van het speelgebied en het aantal nodes. De map van 16 spelers is een klein fragment uit die voor 64 spelers.Battlefield 2 houdt uitgebreide rankings mee van alle spelers. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt opgeslagen op de centrale server. Je kunt zien hoe veel kills je met elk wapen gemaakt heeft, hoe vaak je op een bepaalde map gewonnen of verloren hebt en welke speler je het vaaks omlegd hebt. Het belangrijkste is natuurlijk, hoe je presteert in verhouding tot de rest van de wereld. Ook hier worden rankings bij gehouden op verschillende aspecten, zoals de speler met de beste teamspirit of de persoon die simpelweg de meeste kills gemaakt heeft.

De TV guided missiles zijn een erg leuke toevoeging.

Het nadeel van deze rankings is wel, dat je ze alleen verkrijgt wanneer je op de speciaal daarvoor ingerichte servers speelt. Deze servers kan niet zomaar iedereen opstarten en daardoor zijn ze erg schaars. Een plaatsje bemachtigen op deze servers is, zo kort na de lancering van het spel, een ware crime. De ingame serverbrowser helpt hierbij niet veel, omdat deze vrolijk volle servers laat zien wanneer je hebt aangevinkt dat je die juist niet wil zien. Ook is deze browser soms tergend traag met het inladen en hersorteren van de serverlijsten.

Battlefield 2 ziet er uitstekend uit. De 3D engine is volledig herschreven en biedt nu prachtige dynamische schaduwen, prachtig reflecterend water en erg mooie rook- en stofeffecten. Deze graphics eisen wel hun tol, want de systeemeisen zijn niet mals. Je hebt minstens 128 MB geheugen nodig op je videokaart en 512 MB intern geheugen. Een flinke internetverbindingen van enkele megabits is ook geen overbodige luxe. Beschik je over de benodigde hardware, dan loopt het spel doorgaans als een trein. Alleen net na het inladen van de map, willen er nog wat haperingen optreden. Dit laden is overigens ook wat aan de lange kant op sommige systemen, wat ook weer samenhangt met de grafische kwaliteit waar je voor gekozen hebt.

Conclusie

De eerste berichten komen al naar buiten dat Battlefield 2 op weg is om Counter-Strike van de troon te stoten als populairste online multiplayerspel. En terecht! Battlefield 2 biedt een haast ultieme multiplayerervaring, met veelzijdige gameplay die voor nagenoeg elke gamer wel wat te bieden heeft. Daarnaast is er sprake van een totaalpakket, met uitgebreide opties die het spelen in teamverband bevorderen. Ook de uitgebreide rankings verdienen niets dan lof, je kunt zelfs replays van gespeelde spelletjes downloaden en op je gemak nog eens bekijken! Alleen over de ingame server browser, het lage aantal ranked servers en wat sporadische bugs, zijn we iets minder te spreken. Maar dit zijn geen problemen die onmogelijk uit de weg geholpen kunnen worden.