Bij het opstarten van Backyard Wrestling word je flink gewaarschuwd. De dingen die je in het spel te zien krijgt, zijn namelijk in het echte leven niet voor herhaling vatbaar. Ze zouden zelfs tot de dood kunnen leiden. Opvallend is dat deze leus ontbreekt bij spellen als Manhunt en Quake, terwijl slaan met knuppels en schieten met wapens, bij mijn weten ook tot de dood kunnen leiden. Wat Backyard Wrestling echter onderscheidt van de rest is het gebruik van allerdaagse objecten in allerdaagse omgevingen, wat de mogelijkheid tot het thuis nadoen van de zaakjes alvast een stuk makkelijker maakt. Maar wíl je het überhaupt wel thuis nadoen?

Backyard Wrestling is niet bepaald een doordeweekse worstelgame. Er zit geen dure WWF licentie aan vast en ook de veilige ring en het juichende publiek ontbreken. Nee, Backyard Wrestling speelt zich af in huis- tuin- en keukenlocaties, variërend van een nachtclub en een benzinestation, tot een slachthuis en natuurlijk een achtertuin. In deze locaties maken twee vechtersbazen onder elkaar uit wie het sterkste is. Deze vechtersbazen gaan door het leven met namen als Rudeboy, Josh Prohibition en MDogg 20 en hoewel ze vast echt bestaan, zijn het voornamelijk karikaturen van zichzelf. Het overgrote deel van de vechters is mannelijk, maar er staan ook enkele babes op je te wachten, doch verwacht eerder grote tieten dan spierbundels als Ingrid Bergman. Gelukkig maar!

In Backyard Wrestling staat interactie met de omgeving centraal. Zo kun je objecten oppakken en naar de tegenstander gooien, er zijn hoofd mee inslaan of ze als slaghout gebruiken. Ook is het mogelijk om op verschillende objecten in de omgeving te klimmen en er vanaf te springen in de hoop je tegenstander te verpletteren. Verder zijn er nog bepaalde plaatsen in de vechtlocaties welke je liever niet bezoekt, omdat ze een negatieve invloed op je gezondheidsmeter hebben, zoals loshangende elektriciteitskabels of een brandende matras. Het is natuurlijk wel leuk wanneer de tegenstander daarmee geconfronteerd wordt; kwestie van hem stevig vastpakken en in de juiste richting slingeren.

Fiets: nog steeds even multifunctioneel als altijd.

Naast het gebruiken van je omgeving, kun je natuurlijk ook gewoon je vuisten en voeten hun werk laten doen. Na een aantal klappen zal de tegenstander eventjes beduusd op de grond blijven liggen, waarna je ervoor kan kiezen eens lekker bovenop hem te ploffen, dan wel een stevige houdgreep uit te proberen. Moves genoeg, zo lijkt op het eerste gezicht, maar na een tijdje spelen blijkt al snel dat de ene move effectiever is dan de andere. Ook neemt het niet veel tijd in beslag voor je de besturing door hebt, dus van het leerproces dat worstelgames normaal gesproken juist zo leuk maakt, is eigenlijk geen sprake. Toch kan Backyard Wrestling soms vrij moeilijk zijn, mede doordat verschillende aanvallen makkelijk aan elkaar geknoopt kunnen worden zonder je er een speld tussen kan krijgen. Ook bijzonder is de aantrekkingskracht die worstelaars op gegooide objecten hebben: wanneer je ze probeert te ontwijken zullen ze je gewoon volgen.