Review
Assetto Corsa

Assetto Corsa

Zeker geen podium, toch indrukwekkend

Geschreven door Joe van Burik op

None

Assetto Corsa wordt gekenmerkt door betrekkelijk weinig circuits en auto’s, het gebrek aan een noemenswaardige campagne, een matige multiplayer en dito graphics. Maar ook: de meest indrukwekkende physics in een racegame op de consoles. Alleen voor puristen.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Zeer verfijnde en uitdagende physics, het circuit van Zandvoort
 • Minpunten
 • Waardeloze carrièrestand, brakke online multiplayer, beperkte hoeveelheid content

Het racegameaanbod is vandaag de dag niet enorm groot, maar elke discipline op het vlak van virtuele snelheidscompetitie is aardig ingevuld. Simulatieliefhebbers met een console konden al terecht bij Project CARS en nu ook bij Assetto Corsa. Maar of je daar verstandig aan doet?

Assetto Corsa is zonder meer een grote rivaal van Project CARS, maar binnen de wereld van pc-gaming ook al enkele jaren een begrip. Hoewel de meest hardcore stuurmannen rFactor 2 of iRacing prefereren, biedt deze sim van Italiaanse komaf diepgravende physics en een eclectische, zij het vrij beperkte mix aan auto’s en circuits.

Assetto Corsa

Gran Turismo’tje

Dat laatste zal PlayStation 4- en Xbox One-bezitters wellicht het meest tegen de borst stuiten. 27 circuits en pakweg honderd auto’s lijken respectabel, maar in werkelijkheid hebben we het over een dozijn banen met weinig onderscheidende variaties – wat ook geldt voor de lijst met modellen. Ontwikkelaar Kunos Simulazioni doet hier bijna een klein ‘Gran Turismo’tje’, maar komt ermee weg door de mix van sportauto’s, klassiekers en (vooral historische) Formule-bolides. En vooral voor Nederlanders is er een mooi pluspuntje: dit is de eerste consoleracer in vele jaren met het circuit van Zandvoort!

Anderzijds doet de content er in deze game helemaal niet zo toe. Dat zeggen we zeker niet om dit gebrek met de mantel der liefde te bedekken, maar wel om een behoorlijk unique selling point van Assetto Corsa uit te lichten: de physics. Je vindt simpelweg geen andere game waarin auto’s zich met zoveel gevoel en verfijning, maar ook uitdaging laten besturen. Als vanzelfsprekend heb je wel een stuurwiel nodig om dat echt te kunnen ervaren (Assetto Corsa is haast onspeelbaar met een controller) maar dan krijg je ook wel een portie rijplezier waar je u tegen zegt.

Assetto Corsa
Assetto Corsa
Assetto Corsa

Zielloos

Dat deze game voor circuitgekke puristen is, blijkt ook wel uit de gehele opzet. De game beschikt wel over een singleplayer-campagne, maar die beperkt zich tot een zielloze sequentie evenementen. Wat dat betreft zijn de ‘speciale’ uitdagingen leuker. Hier daagt de game je uit om met een bepaalde auto op een bepaalde manier (bijvoorbeeld zo snel mogelijk of zo dwars mogelijk) rondjes te draaien over een bepaald circuit. Verwacht daarbij trouwens bepaalde lastige doelstellingen – zonder heel veel oefening (of uitzonderlijk talent) kun je het wel vergeten om ze allemaal te voltooien.

Opvallend genoeg is de multiplayerstand ook niet wereldschokkend: we hadden al veel moeite om in een lobby terecht te komen en eenmaal in een online-wedstrijd was er veel lag. Juist van een game met zulke indrukwekkende virtuele rijeigenschappen verlangen we de mogelijkheid om op het scherpst van de snede te kunnen strijden tegen andere menselijke coureurs.

Assetto Corsa

Pc

Bovendien mist de consoleversie de nodige content ten opzichte van de pc-versie. PS4- en Xbox One-spelers kunnen het vergeten om met bepaalde auto’s en circuits aan de gang te gaan. Als vanzelfsprekend zijn er ook een mogelijkheden om mods te gebruiken. Wel kun je (zoals het een simulatieracer betaamt) flink de diepte in met het afstellen van je auto, al zijn die mogelijkheden weer net iets beperkter dan in Project CARS.

De vergelijking met die simracer blijft zich opdringen, en dat is niet voor niets. Eigenlijk legt Assetto Corsa voor de consoles het op elk vlak net of behoorlijk af in de vergelijking, met uitzondering van de rij-eigenschappen, die juist superieur zijn. Qua graphics scoort de nieuwe titel ook behoorlijk minder, getuige de matte belichting en storende screen tearing (die door een update wel verminderd is).

Alleen de meest hardcore liefhebber zal de vele rudimentaire elementen kunnen negeren voor de zeer indrukwekkende physics. Wellicht zelfs alleen maar om eindeloos virtuele rondjes over een zeker circuit in de Noord-Hollandse duinen te kunnen draaien.

Assetto Corsa is getest op de PlayStation 4 en tevens verkrijgbaar voor de Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Wasteland 3 in drie dagen gefinancierd War of the Planet of the Apes krijgt game
7

Reacties op: Assetto Corsa

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • RavenMMG

  • 9 oktober 2016 14:45
  Project cars simulatie ??? Echt niet

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Nuage

  • 9 oktober 2016 19:53
  @RavenMMG
  Niet zo zwart wit denken? Er zijn gradaties in de arcade-simulatie schaal. Project cars zit duidelijk aan de simulatie kant. Het is geen Burnout/NFS etc

  Ik wacht nog even met het racegenre weer oppikken tot ik in VR kan racen. Ben wel wat uitgekeken op een plat beeldscherm nu je het ook heel anders kan ervaren. Hopelijk worden Assetto Corsa en Dirt Rally PS VR compatible.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Excalibur82

  • 10 oktober 2016 19:36
  @Nuage

  Ik hoop het ook voor je. Samen met Project Cars is dit nu op de pc met de Oculus heel gaaf!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Slagroomtaart

  • 9 oktober 2016 20:03
  Als je van driften houdt, is dit ook zéker een aanrader!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tektwo

  • 10 oktober 2016 07:30
  Hopelijk gaan de makers dit voelen zodat ze de console wereld serieuzer gaan nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vinniel

  • 10 oktober 2016 10:20
  Ze hadden t gewoon nog ff bij de PC versie moeten houden en die beter eerst nog ff goed kunnen polijsten alvorens de console port op de markt te gooien. Kunis Simulazione is een erg kleine ontwikkelaar en ze hebben met de console release iets teveel hooi op de vork genomen.

  Ik vind zelf AC echt de beste racer (sim?) op de PC. Rondracen in VR met vrienden in Vettels Ferrari is echt een fantastische ervaring! En door bijv. ook de balans en MGU settings te proberen heb ik een eindeloos groter respect gekregen voor de heren die met deze bolides de meest puike duels door de meest moeilijke bochten aangaan :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tektwo

  • 10 oktober 2016 17:16
  RFactor 2 en IRacing zijn ook echt top sim racers. Ik vestig mijn hoop op pCars 2 en dan hopelijk met veel betere physics. Ze mogen van mij meer hardcore gaan en het minder op safe (grote publiek) spelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.