Review
Assassin's Creed Rogue

Assassin's Creed Rogue Remastered

Terug in de tijd

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

De remaster van Assassin’s Creed Rogue keert terug naar alles waar we wel een beetje klaar mee zijn in deze franchise. Toch is het ergens fijn dat een van de meest interessante delen uit de franchise nu ook in volle glorie te spelen is.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Redelijk mooi in 4k, boeiend hoofdpersonage en verhaal, gevechten op zee blijven leuk, vult gaten uit de franchise in
 • Minpunten
 • Overdaad aan spelmechanieken, aantal tergende missies, verouderde besturing en combat
Het is een rare tijd om de remaster van Rogue uit te brengen. In 2014 lanceerde het spel op de vorige generatie consoles, terwijl Unity tegelijkertijd zijn pracht, praal en bugs liet zien op next-gen. In die tijd wisten we eigenlijk al zeker dat Rogue ooit op de volgende generatie zou verschijnen, maar dat het vier jaar zou duren hadden we niet verwacht.

Liefhebbers van Assassin’s Creed komen op dit moment om in de zee aan content die Origins biedt. De laatste dlc is deze maand nog uitgekomen. De game vernieuwde de serie op vele manieren en om nu terug te moeten keren naar een verouderde formule voelt niet helemaal lekker. Was deze heruitgave anderhalf jaar geleden uitgebracht, toen AC een jaartje oversloeg, dan had hij niet zo schraal afgestoken bij zijn moderne broer.

Assassins Creed Rogue Remastered

Terug naar het oude

Het valt nu namelijk des te meer op hoe grondig Origins de serie heeft aangepakt. Vooral de besturing, waar we in die tijd ook al geen fan van waren, voelt in de remaster behoorlijk stroef. De renknop was in die tijd bijvoorbeeld hetzelfde als de freerun/klimknop, wat de game soms moeilijk te besturen maakt. Een rondje rennen resulteert altijd in een onbedoelde klimpartij tegen een lantaarnpaal, deur of boom. In Origins ren je tegenwoordig automatisch en het is de vraag waarom dat niet is meegenomen in deze heruitgave. Een remaster mag je wat ons betreft namelijk best aangrijpen om zwakke punten te verbeteren.

Ook de combat voelt ondermaats als vanouds. Origins nam de gevechten op de schop door meer tactiek te eisen van de speler in ontwijken, verdedigen en combo’s. In Rogue sta je net als vroeger te wachten tot één van je vele tegenstanders je aanvalt, zodat je kunt counteren. Een grote groep vijanden is niet heel veel moeilijker dan één tegenstander, omdat ze je netjes om de beurt komen aanvallen.

Assassins Creed Rogue Remastered

Volgmissies

Dan zijn er nog de beruchte volgmissies die weer hun opwachting maken. Zodra iemand je de opdracht geeft om een doelwit ongezien te volgen, weet je al dat je een boel frustratie staat te wachten. Je moet genoeg afstand houden om niet op te vallen en dichtbij genoeg blijven om iemand niet kwijt te raken. En als het misgaat moet je weer van vooraf aan beginnen. Ook zijn er infiltratiemissies waar je direct game over bent wanneer je assassijn iets doet dat niet de bedoeling was. Door de stroeve besturing gebeurt dat helaas maar al te vaak.

Tot slot is er de overdaad aan mechanieken en collectables waar Ubisoft in die tijd bekend om stond. Wie de kaart opent wordt overdonderd door een grote hoeveelheid aan optionele missies en verzamelbare voorwerpen. Je moet uitkijkpunten ontgrendelen, kisten openen, piratenliedjes verzamelen, gloeiende bollen oprapen en bewaakte forten uitschakelen. Als je je diverse buidels wilt verbeteren, moet je jagen op dieren, en wie zijn schip wil upgraden heeft hulpbronnen als hout en textiel nodig. Er is zelfs een hele optionele modus waarin je je oorlogsschepen op missies stuurt en geld verdient wanneer ze succesvol terugkeren.

Assassin's Creed Rogue Remastered

Spelen met de vijand

Het zijn bekende minpunten uit de serie, die vijf maanden na Origins extra opvallen. Toch zijn we blij dat Rogue nu te spelen is voor iedereen die zijn oude consoles al had opgeborgen in 2014, want qua verhaal is het een van de interessantere delen uit de serie. Hoofdpersoon Shay is moreel ambigu en scheidt zich al snel af van de Assassins, om het grootste deel van de game zonder duidelijke toewijding door te brengen.

Het moment dat je je eerste ex-broeder omlegt en je aansluit bij de Templars voelt heerlijk verfrissend in een franchise die normaal gesproken star vasthoudt aan de tegenstelling tussen goed en kwaad. Het verhaal is daarom boeiend en vult de gaten in tussen deel 3, 4 en Unity. Ook het hedendaagse verhaal, waarin je weer rondloopt in een Abstergo-kantoor waar de Animus wordt gebruikt om games te maken, breidt de lore van de serie uit. Deze omgeving werkt goed om je hier en daar wat stukjes achtergrondinformatie te voeren en is tegelijk een vehikel voor Ubisoft om zichzelf belachelijk te maken. Zo hoor je op de achtergrond twee medewerkers spottend over de game Child of Light praten: “Alles wordt in rijm verteld? Nee, bedankt.” Uiteindelijk is het wel jammer dat het moderne verhaal geen voorwaarts momentum heeft en weinig nieuws brengt, maar daar heeft de hele serie sinds deel drie al last van.

Assassins Creed Rogue Remastered

Yo ho, yo ho

Rogue kent meer hoogtepunten, zoals de zeegevechten die terugkeren uit Black Flag. Het reizen per boot voelt nog steeds geweldig en het afschieten van je vele kanonnen op je tegenstanders is een genoegen. Het komt regelmatig voor dat je het verhaal laat voor wat het is om je te vermaken op de open zee en iedereen die je tegenkomt naar de bodem van de zee schiet. Black Flag was al een prachtige piratensimulator en Rogue heeft dat perfect overgenomen. Je bemanning zingt heerlijke piratenliedjes terwijl de golven tegen je schip slaan. Je kunt beschadigde schepen enteren om hun bemanning af te slachten en vervolgens de boot aan je eigen leger toe te voegen. Maar je kunt hem natuurlijk ook aan gort knallen en er met hun buit vandoor gaan.

Voor wie Rogue al gespeeld heeft, is dit allemaal bekende kost. Voor hen is alleen de grafische update interessant. De game ziet er ontegenzeggelijk mooier uit in volle 4k-glorie. Op de PlayStation Pro en Xbox One X is dat zelfs native 4k, en dat is te zien. Alles ziet er superscherp uit en de pracht en praal van het oude New York komt uitstekend tot zijn recht. Toch is de game uiteindelijk minder mooi dan Origins, want de leeftijd is er wel aan af te zien. De resolutie is scherp, maar de textures van onder andere gezichten vallen tegen, en de animaties van personages is soms wat stijf en onhandig. Er is wel meer bebossing dan op de vorige generatie consoles, maar het is nog steeds duidelijk dat Rogue niet van de grond af aan is gebouwd voor 4k.

Assassins Creed Rogue Remastered

Deze remaster is uiteindelijk alleen aan te raden voor iedereen die zin heeft in Assassin's Creed, Rogue nog niet heeft gespeeld en Origins en zijn uitbreidingen al helemaal heeft uitgeplozen. Het is best interessant om in dit vergeten kindje uit de franchise te duiken, zeker wanneer je waarde hecht aan de lore van de serie. Maar een nieuw likje verf kan niet verbergen dat deze game op bijna alle fronten voorbij is gestreefd door een later deel.

Assassin's Creed Rogue Remastered is nu verkrijgbaar voor Xbox One en PlayStation 4. Deze game is getest op een PlayStation 4 Pro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: De winnaar van de Blu-ray en goodies van Justice League Doodgaan in Sea of Thieves gaat geen goud meer kosten
30

Reacties op: Assassin's Creed Rogue Remastered

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Aurulion

  • 27 maart 2018 10:39
  Ik heb mij prima vermaakt met de game. Jammer dat ik dan wel een gamebreaking bug ben tegengekomen. Ik zit vast op het schip, wat ik niet kan besturen of verlaten en fast-travel werkt ook niet meer.

  Buiten dat euvel, prima game, speelt lekker weg en verhaal technisch vind ik deze AC erg sterk uit de hoek komen. De 6.5 die gegeven is zou ik persoonlijk een 7 van maken.

  En nu kiezen wat ik ga doen, Ni No Kuni II of Far Cry 5 -_-'

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 27 maart 2018 10:45
  @Aurulion
  Ni No Kuni 2, als ik een tip mag geven ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 27 maart 2018 11:13
  Ben hem zelf nu aan het spelen en het is bij mij echt niet zo dat vijanden netjes op hun beurt wachten.

  Verder is de besturing een minpuntje maar de game zelf is nog steeds heel sterk.

  Voor mij een geslaagde remaster en delen 1 en 3 mogen ook wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 27 maart 2018 15:21
  @bigds9fan Ik denk dat vooral bij deel 1 de gebreken erg op gaan vallen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 maart 2018 16:58
  @bigds9fan


  Ik ben voor een remaster van deel 1 en 3. En ik denk dat ze dat ook nog wel gaan doen zeker als de fans er om vragen. Want naast dat het natuurlijk ook om het geld gaat het bij Ubisoft ook om fans blij te maken. Iets wat ze nu al keer op keer doen. Plus met deze inkomsten kunnen ze deze inspiratie volle franchise in leven houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 maart 2018 14:13
  Ik had dit toendertijd over de game te zeggen toen hij uitkwam voor de last gen

  "Met Assassin’s Creed Rogue heeft Ubisoft wederom een geweldige game afgeleverd die ook als mooie afsluiting voor de PS3/X360 era functioneert. Ook word de vraag van hoe zijn de assassins van de Amerikaanse koloniën al hun macht verloren goed beantwoord en vult het het gat tussen Assassin's Creed IV: Black Flag en Assassin’s Creed III goed op. Ook verbind Rogue de oude games met de tegelijkertijd uitgebrachte Assassin's Creed Unity. Maar jammer genoeg heeft deze game ook wat irritatie puntjes zoals het stalker element dat niet helemaal goed is uitgewerkt en de soms onnodig harde moeilijkheidsgraad van de bounty hunters kan wel eens wat frustraties opleveren. Ondanks deze minpunten geef ik deze game een 8,5"


  Besturing zal vast minder zijn als je origins gewend ben, maar het is dan ook een remaster geen remake. De besturing hoort na genoeg het zelfde te zijn als in het origineel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 27 maart 2018 15:18
  @coola Ik had dit toendertijd over de game te zeggen toen hij uitkwam voor de last gen:

  Ik heb de game niet gespeeld dus zou het echt niet weten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 27 maart 2018 16:21
  @coola
  "Besturing zal vast minder zijn als je origins gewend ben, maar het is dan ook een remaster geen remake. De besturing hoort na genoeg het zelfde te zijn als in het origineel."

  Wat is dit nou weer voor onzin? 'Hoort' de besturing nagenoeg hetzelfde te zijn met een remaster? Oh ja? En wie bepaalt dat dan? Zijn dat Coola's Ongeschreven Regels van de Remasters? Dus als de besturing wordt aangepakt dan is het geen Remaster meer?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 maart 2018 16:37
  @Sander999

  De besturing mag versoepeld worden, maar de besturing mag imho opeens niet heel anders zijn. Rogue moet niet bijvoorbeeld opeens de besturing van Origins hebben. Want dan is imho de game niet niet meer het zelfde. Een Remake mag dan wel weer totaal anders zijn dan het origineel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 27 maart 2018 16:52
  @coola
  Daar ben ik het dus niet mee eens. Als de besturing kut is (zoals hier het geval) dan mag wat mij betreft best de moeite worden gedaan om die aan te pakken. Dat voegt toch juist meer toe en nodigd juist meer uit om de game te (her)spelen.

  Ik denk dat je één van de weinigen bent die slechte besturing in een game wil houden puur om nostalgische redenen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 maart 2018 17:04
  @Sander999

  Nou ja de besturing is niet kut maar verouderd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 27 maart 2018 18:19
  @coola eerlijk, ik klaagde rond AC2 ook al dat de renknop hetzelfde was als de klimknop. Dat heeft imho nooit lekker gewerkt.

  Ik had het als gezegd dan ook toegejuicht als ze de besturing hadden aangepakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 maart 2018 18:37
  @ErikNus

  Dat hebben ze dan ook aangepast ;) . De ren en klim controls werken in de Kenway saga games (3, Liberation, Black Flag) veel beter dan in deel 1 en 2. Het misschien niet perfect maar ook zeker verre van slecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 27 maart 2018 16:42
  Alles voor geld, geld en nog eens geld. Dus over 5 jaar een remaster voor Origins. Wat een inspiratieloos uitmelkerij zeg

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 27 maart 2018 17:21
  @rreloaderr
  Tja, zolang mensen het kopen. Ik kan me er niet zo druk over maken, ik koop dat spul niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 27 maart 2018 18:26
  @rreloaderr ik ga er altijd maar vanuit dat mensen niet gedwongen worden om het te kopen. En dat als er remasters uitgebracht blijven worden, dat er dan dus genoeg mensen zijn die dat wel kopen en dus blij zijn dat ze uitkomen. Er zijn ook genoeg remasters en ports waar ik zelf wel blij van werd. Je hoeft het natuurlijk niet te kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 maart 2018 18:37
  Ze maken er zeker mensen blij mee. Heel veel fans van de serie vroegen om een remaster van deze game. En Ubisoft heeft daar gehoor aan gegeven en een (voor de fans) geweldige remaster uitgebracht.

  Ik hoop dat ze deze trend voorlopig door gaan zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 27 maart 2018 21:11
  @ErikNus

  Daar heb je zeker een punt. Maar ben onderhand meuk geslagen door alle remasters, remakes en definite editions.
  Elke game dat enigzins succesvol is geweest krijgt een remaster na 5-7 jaar. Het horen in mijn ogen alleen echte console breaking exclusives te zijn die dit horen te krijgen.
  God of war is goed voorbeeld in deze….

  Wat mij betreft mag hier een soort keurmerk op komen dat niet elke game een remaster verdient…. je noemt ook niet elke wijn met bubbels champagne.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 27 maart 2018 21:21
  @rreloaderr als een game het niet verdiende, zal die worden afgestrafd met lage verkoopcijfers toch?

  En waarom ben je precies meuk geslagen? Je speelt ze toch zeker niet allemaal? Ik zou zeggen: speel gewoon wat je zelf leuk vindt, en laat anderen dat ook doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  nicster

  • 27 maart 2018 19:55
  Ik vind hem geweldig! Blij dat ik hem nu alsnog fatsoenlijk kan spelen. Erg genieten van weer een klassieke A-C game.

  En ik zal wel commentaar krijgen, maar ik geniet hier echt veel meer van dan van origins.. her verhaal de setting het vechten, verzamelen en zelfs de eenvoudige combat die mij wel veel voldoening geeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.