Black Flag zorgde voor de frisse wind die Assassin's Creed wel kon gebruiken, zo concludeerden we in de review van de Xbox 360-versie. Hoewel de klim-, sluip- en vechtmechanieken echt beginnen te verouderen en het spel je soms iets te veel bij de hand neemt, zorgen de historisch verantwoorde piratensfeer, de mogelijkheid om naar hartelust te varen en vooral de vele en gevarieerde activiteiten voor een heerlijke ervaring. Op een systeem met nog meer rekenkracht moet die alleen maar nog beter uit de verf komen, nietwaar?

Opgeschroefd

Op de PlayStation 4 ziet het hele spel er in elk geval een stukje frisser uit. Vooropgesteld door de resolutie: standaard is die 900p, maar na het downloaden van een update kun je Assassin's Creed IV: Black Flag spelen in native 1080p. Naar verluidt heeft Ubisoft de extra tijd tussen het voltooien van het spel en de daadwerkelijke release gebruikt om de resolutie op te schroeven, nadat men eerder focuste op een stabiele framerate van dertig beeldjes per seconden. Bovendien is de anti-aliasing voor zowel de Xbox One-versie als die voor de PlayStation 4 verbeterd.

Dat betekent overigens niet dat je in de eerste minuten gelijk een wereld van verschil merkt ten opzichte van de game op de vorige generatie spelcomputers. Maar let je op de details, dan gaan de visuals er wel degelijk op vooruit. Zo komen de kleuren en de belichting op de PlayStation 4 een stuk mooier naar voren, waardoor de spelwereld simpelweg wat sprankelender oogt. Schaduwen hadden op de Xbox 360 en PlayStation 3 nog wel eens de neiging om pixelig te ogen of te flikkeren, maar daar is in het geval de next-gen-versies geen sprake van. Verder is de drawing distance verbeterd: zeker wanneer je op het topje van een hoge kerktoren staat, valt op dat gebouwen gedetailleerder zijn en de eilanden in de oceaan aan de horizon vrij zijn van hoekige randjes.

Flora en fauna

Wanneer je zelf het ruime sop verkiest, valt op dat het water realistischer oogt dankzij een grotere mate van transparantie en ogenschijnlijk meer aanwezige flora en fauna onder de zeespiegel. Eenmaal op volle zee merk je vooral verschil als er een regenbuitje opsteekt en de druppels voor spiegelglad hout zorgen. Beland je ook nog in een storm, dan wordt het nog indrukwekkender: de combinatie van neerslag en hoge golven zorgen voor heuse waterstromen over het dek. Ook op het land zorgt regen voor mooie taferelen: in het zand vormen zich poeltjes en stroompjes, die mede door de wind een bepaalde kant op stromen. In verregende ondergronden van steen is het zelfs mogelijk je eigen spiegelbeeld te zien.

Ook andere weersomstandigheden komen beter uit de verf: mist ziet er ditmaal meer uit als flarden nevel dan het rookgordijn in de versie voor de vorige generatie consoles, ook in combinatie met de betere belichting. Steekt er een tropische storm de kop op, dan zie je dat nu ook aan de beweging van de planten. Sowieso is de dynamiek van vegetatie vergroot. Wanneer Edward door de bosjes kruipt om ongezien verder te komen, zie je de blaadjes meebewegen. Het gaat hier echter puur om een optisch en vrij ruw effect. Het heeft geen effect op de alertheid van computergestuurde spelers en zodra je stilstaat wil er nog wel eens een stengel dwars door Edward steken.

Alleen binnenshuis

Een andere aardige feature van Assassin's Creed IV: Black Flag is de ondersteuning van Remote Play. Met een PlayStation Vita kun je het volledige spel binnenshuis spelen op de handheld, waarbij de schouderknoppen L2 en R2 voorstelen, de touchpad achterop L1 en R1 en de onderste hoeken van de touchscreen L3 en R3. Speel je gewoon op de PlayStation 4 met de Dualshock 4, dan kan het touchpad gebruikt worden om de kaart op te roepen en te navigeren – iets wat in de praktijk vrij schokkerig verloopt. Verder wijkt de besturing op de PlayStation 4 als vanzelfsprekend niet af van die van de PlayStation 3-versie.

Onder de streep is Assassin's Creed IV: Black Flag weliswaar een stukje mooier op de PlayStation 4, maar het is niet dé game om je vrienden te overtuigen van de nieuwe console. In een groot aantal visuele details komt het spel beter naar voren, qua gameplay is het precies dezelfde ervaring die je een maand geleden al kon beleven, waarvan vooral de spelmechanieken te voet hun leeftijd verraden. Mocht je de game nog niet gespeeld, dan is het van harte aan te bevelen daar op de PlayStation 4 mee te beginnen. En mocht je Black Flag al voor de PlayStation 3 gekocht hebben, dan kun je dankzij een slim upgradeprogramma voor een tientje de PS4-versie bemachtigen – een bedrag dat de visuele verfijning zeker waard is voor wie het spel in volle glorie wil beleven.