Review
Assassin’s Creed 3 Remastered

Assassin’s Creed 3 Remastered is een interessante geschiedenisles

Maar niet alleen vanwege de Amerikaanse revolutie

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Assassin’s Creed 3 Remastered is een onwijs interessante geschiedenisles, maar niet op de manier zoals je misschien verwacht. Leuk hoor, de Amerikaanse Revolutie van dichtbij meemaken en zelf de kratten thee in de haven van Boston gooien, maar deze heruitgave geeft ons vooral de kans om terug te blikken op een van de meest bediscussieerde games ooit. De grootse ambitie – noem het grootheidswaanzin – die Ubisoft met dit game had is nog altijd goed zichtbaar, maar alsof de softwaregigant niet aan geschiedvervalsing wil doen, zijn ook een hoop oude irritaties nog in alle glorie aanwezig.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Aanleiding om terug te kijken op een van de meest bediscussieerde games ooit, grootse ambitie komt beter tot zijn recht, compleet pakket met dlc en Liberation
 • Minpunten
 • Grootheidswaanzin valt nu nog meer op, verhaal van Desmond heeft weinig waarde meer, matige audiomix, bugs en irritaties van weleer maar dan in 4K
Assassin’s Creed 3 is niet zomaar een game. Het is een game met een zekere historische significantie, een keerpunt voor deze ooit zo hooggewaardeerde serie. Het is een deel dat fans tot op het bot verdeelt. Voor de een is het een van de beste games ooit, voor de ander een gebroken aaneenschakeling van ergernissen. Zo’n 6,5 jaar later geeft Assassin’s Creed 3 Remastered ons de gelegenheid om te reflecteren en alleen daarom al is deze heruitgave interessant.

De torenhoge ambities van Ubisoft zijn nog altijd goed te zien. Neem alleen al de opbouw naar de hoofdpersoon; we waren even vergeten dat het letterlijk enkele uren duurt voordat je goed en wel aan de slag gaat met hoofdrolspeler Connor. Sommige decors, zoals het theater in de intro, maar ook de veldslagen tijdens de Amerikaanse Revolutie, zijn ook in 2019 nog best wel indrukwekkend te noemen. Niet in de laatste plaats dankzij de hogere resolutie en framerate, die het noeste werk van Ubisoft Montreal veel meer recht toe doen dan de consoles van de vorige generatie dat konden.

Met verschillende steden, de besneeuwde Frontier en missies op zee is Assassin’s Creed 3 nog altijd erg gevarieerd. Daarnaast is het een prestatie hoe Ubisoft echte gebeurtenissen uit de Amerikaanse Revolutie in het verhaal van Assassin’s Creed 3 heeft gevouwen. Die geschiedkundige insteek missen we een beetje bij de nieuwere delen van de serie.

Assassin’s Creed 3 Remastered

Trouw aan de geschiedenis

Maar de lijn tussen grootse ambities en grootheidswaanzin blijkt slechts dun. Ubisoft kan en kon veel van zijn ambities niet waarmaken. Er wordt urenlang opgebouwd naar Connor, maar uiteindelijk blijkt deze indiaan een slecht geschreven, door wrok verteerde lege vaas die in zijn dialogen niet veel verder komt dan in verschillende toonhoogtes vragen waar zijn aartsvijand Charles Lee uithangt. De spelwereld is prachtig en uitgestrekt, maar zo heel veel spannends is er niet te doen – tenzij je kickt op eindeloos veel kistjes openen. Gevechten zijn grootser in de zin van dat er meer vijanden zich om jou heen verzamelen, maar het resultaat is alleen maar absurd wanneer die tientallen soldaten netjes om beurten jou aanvallen en jij ze een voor een neersabelt met een counter. Veel passages waarin je alleen maar achter iemand aanloopt om te praten of een doelwit moet achtervolgen via een soort ideale route van boomtaken, luifels en dakkappellen, schurkten bovendien in 2012 al tegen achterhaald zijn aan.

Grafisch mag Assassin’s Creed 3 dan best behoorlijk zijn opgepoetst, met naast een hogere resolutie en framerate ook aanzienlijk warmere belichting en weelderigere begroeiing, maar het spel verliest op bepaalde momenten nog even hard zijn glans als destijds. Ook deze remaster heeft last van grafische glitches of loopt soms geheel vast. Er worden vijanden op de kaart aangegeven die er niet (meer) zijn. Animaties hakkelen, camera’s blijven steken, vijanden en voetgangers lopen soms dwars door jou of een object heen en dankzij de onnauwkeurige besturing ram je met grote regelmaat je hidden blade in de ribbenkast van de persoon die juist net naast de persoon staat die je op de korrel had.

Assassin’s Creed 3 Remastered

Ubisoft herschrijft met deze remaster in ieder geval niet de geschiedenis en laat misschien wel de grootste euvels van Assassin’s Creed 3 ongemoeid. Hoewel, misschien herschrijft Ubisoft toch de geschiedenis, maar dan in negatieve zin. De remaster wordt namelijk geplaagd door een vreemde audiomix waardoor niet alleen dialogen vaak luider en anders klinken dan omgevingsgeluiden, maar in tussenfilmpjes ook vaak de surround sound niet klopt. Als voor je iemand gaat zitten op een stoel, hoor je die stoel achter je kraken. Hoogst opmerkelijk.

Dan is er nog het ‘moderne’ verhaal met Desmond, dat een beetje als een molensteen om de nek van deze remaster hangt. Wat een zinderend slot van een trilogie rondom het personage had moeten worden, eindigde nogal suf en die wetenschap maakt telkens die slome tussenstukken in het ‘heden’ moeilijk verteerbaar. De moderne verhaallijn is in de jaren na Assassin’s Creed 3 bovendien nooit meer fatsoenlijk voortgezet, waardoor het voor zowel nieuwkomers als trouwe fans totaal niet interessant is om de lijdensweg van Desmond opnieuw af te leggen

Assassin’s Creed 3 Remastered

King Washington en Aveline de Granpré

Wel leuk - in ieder geval voor de fans - zijn de toevoegingen van alle dlc en de PlayStation Vita-game Liberation. De uitbreiding Tyranny of King Washington had wel wat luchtiger gemogen, maar zowel deze uitbreiding als Liberation hebben een originele invalshoek. King Washington is met zijn alternatieve geschiedenis en bovennatuurlijke krachten wat experimenteler, terwijl je in Liberation als de vrouwelijke Aveline met verschillende kostuums missies op diverse manieren kan voltooien. Het zijn zeker niet de hoogtepunten van deze langlopende serie, maar mocht je ze ooit gemist hebben is dit een prima gelegenheid ze toch nog een kans te geven.

Assassin’s Creed 3 Remastered is daardoor niet per se een leuke, maar wel een interessante blik op het verleden – en dat bedoelen we oprecht zonder cynisme. Veel van de negativiteit die nog steeds aan de serie (sinds Origins volstrekt onterecht) kleeft vindt zijn oorsprong in dit megalomane deel. Een interessante kijk in de geschiedenis dus, is dat niet precies waar Assassin’s Creed om draait?

Assassin’s Creed 3 Remastered is vanaf 29 maart verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Een versie voor de Nintendo Switch volgt op 21 mei. Voor deze review is de game gespeeld op een PlayStation 4 Pro.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Speedrunner speelt Sekiro: Shadows Die Twice uit binnen een uur Conan Unconquered verschijnt in mei op pc
49

Reacties op: Assassin’s Creed 3 Remastered is een interessante geschiedenisles

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 29 maart 2019 09:42
  Wat een zinderend slot van een trilogie rondom het personage had moeten worden, eindigde nogal suf


  Say wut? Desmond's verhaal is perfect afgesloten in deel 3 (imho)

  De moderne verhaallijn is in de jaren na Assassin’s Creed 3 bovendien nooit meer fatsoenlijk voortgezet


  True in Black Flag en Unity is het moderne verhaal amper voor uitgegaan maar met syndicate maakt ze een flinke stap vooruit en in Origins en Odyssey heeft het moderne verhaal ook grote stappen vooruit gemaakt. Daarbij komt ook nog eens bij dat Ubisoft (terecht) heeft besloten dat Assassin's Creed zoveel meer is dan enkel de games, en om het verhaal voor de volle 100% te kunnen volgen de comics, boeken en film(s) een must zijn.


  De ps3 versie van AC 3 gaf ik zelf een 8,5 en denk zomaar dat de remaster rond dat zelfde cijfer blijft zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 29 maart 2019 09:54
  @coola het was misschien wel een goed einde voor desmond maar de uitvoering er van vond ik ook erg suf

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 29 maart 2019 10:06
  @Millman7

  Hmm ik ben juist tevreden met hoe ze het in deel 3 hebben afgehandeld.

  Grootste minpunt van AC 3 blijft nog steeds Connor Kenway.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 30 maart 2019 13:40
  @coola Het moderne tijdperk vind ik nu wel goed zo.

  Het probleem voor Ratonhnhaké:ton is dat hij in de voetsporen van Ezio moest treden en dat is gewoon heel moeilijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 30 maart 2019 13:44
  @bigds9fan

  True en daarbij komt hij is als native American echt geweldig neer gezet. Maar ik zelf heb gewoon geen connectie met Connor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 30 maart 2019 16:04
  @coola Dat kan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 29 maart 2019 11:05
  @coola ik geloof dat je een beetje in de minderheid bent wat Desmond betreft ;-) Ik hoor weinig mensen echt enthousiast zijn over Desmonds verhaallijn, terwijl dat eerder voor mij een grote reden was om uit te kijken naar de volgende delen.

  Overigens waardeer ik series die meer dan games zijn heel erg hoor ;-) Ook AC. Maar waar Desmond en 21-12-2012 als rode draad door de eerste games liep, mis ik dat bij Origins en Odyssey. Ik ben nu benieuwd welke geschiedenisperiode Ubi voor de volgende AC uitkiest, niet hoe het verhaal van Layla verder gaat. Wat niet erg is, maar het maakt het wel minder interessant om zulke stukken na jaren opnieuw te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 29 maart 2019 11:14
  @LarsCornelis Dat gevoel had ik ook bij Odyssey inderdaad, het verhaal is minder belangrijk geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 29 maart 2019 11:26
  Mja ik kan best begrijpen dat sommige mensen het moderne verhaal niet meer interessant vinden. Maar ik kan je wel vertellen, het (moderne) verhaal is nog steeds heel erg belangrijk voor Ubisoft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hiss

  • 29 maart 2019 12:22
  @coola Ja dat zou wat zijn; als Ubisoft een AC game zou uitbrengen met een gedeelte erin wat zich in deze tijd afspeelt, waarbij ze vervolgens melden dat ze zelf dat gedeelte eigenlijk niet belangrijk/boeiend vinden. Maar toch zit het erin. Dat zou echt een stukje goede marketing kunnen zijn…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 30 maart 2019 08:55
  @coola nee man. dat hele desmond gebeuren trok mij juist zo aan en vond dat echt vet. dan in 3 doen ze er bijna helenaal niks mee en dan eindigen ze het ook nog eens.

  voor mij persoonlijk de slechtste AC ooit uitgekomen in de main series.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 31 maart 2019 11:53
  @coola Oeh, spannend hoor, of je deze ook een 8,5 gaat vinden! Laat je weten of het ook echt zo is? En wanneer? Ik denk dat ik namens vele bezoekers spreek als ik zeg dat ik niet kan wachten tot je er definitief uit bent.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 31 maart 2019 12:42
  @Agent 4125

  Och Agent 4125 is weer eens een zure kut hoor. Goed nieuws voor je ik blijf op gamer.nl zeggen hoe goed de assassin's creed franchise is en hoe geïrriteerder jij er van word hoe beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 31 maart 2019 17:26
  @coola Nou ja zeg, word ik hier gewoon uitgescholden. @moderator kun je even ingrijpen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 31 maart 2019 18:29
  @Agent 4125

  Serieus jij die denigrerend tegen mij spreekt ( waar overigens totaal geen aanleiding voor is) gaat nu lopen janken dat ik "agressief" terug reageer? De discussie die hier liep verliep gewoon normaal tot dat jij met je denigrerende en kinderachtige reactie kwam.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 31 maart 2019 19:01
  Denigrerend? Waar heb je het over? @moderator @schwieb ik word uitgescholden, grijpt er nog iemand in?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 31 maart 2019 19:12
  @Agent 4125

  @coola Oeh, spannend hoor, of je deze ook een 8,5 gaat vinden! Laat je weten of het ook echt zo is? En wanneer? Ik denk dat ik namens vele bezoekers spreek als ik zeg dat ik niet kan wachten tot je er definitief uit bent.

  Je toon in die reactie is denigrerend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 31 maart 2019 19:50
  @coola Hoe kom je erbij. Ik vind de mening van jou als fan maar ook als kritisch volger van de serie gewoon erg interessant. Jammer dat je mij uitscheldt. @moderator lees je mee?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 1 april 2019 09:47
  @coola "Goed nieuws voor je ik blijf op gamer.nl zeggen hoe goed ik de assassin's creed franchise vind"
  Fixed!
  Maar ik vermoed dat je dat ook wel bedoelde.
  Ik vind dat ze vooral met Origins en Odyssey echt weer mooie AC games maken, maar Unity en Syndicate waren voor mij inspiratieloos en teveel kopieën van de vorige delen.
  Ik hoop dat ze de serie fris kunnen houden met de volgende delen en niet dat ze nu een nieuwe mal gemaakt hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 29 maart 2019 10:44
  Smaken verschillen. Ik was met anderhalf uur in deel 1 al afgehaakt van de hele reeks. Misschien dat ik 1 vannde nieuwere delen kan proberen, de laatate 2 lijken een beter combat systeem te hebben echter heb ik nog een grote back log.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.