Review
Anthem

Anthem is zowel heel goed als bizar slecht

Geen overwinningsfanfare

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

Zelden zien we een game die zo lekker speelt en toch zo teleurstelt. Onder een berg aan problemen schuilt in Anthem een goede game, maar zelfs met een superkrachtige exosuit weet het daar niet onder vandaan te komen.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Fantastische combat, mooie wereld, heerlijk om in Javelins rond te vliegen, goed geacteerd
 • Minpunten
 • Saaie missies, ongeïnspireerde loot, verhaal en actie komen niet samen, traag, valt uit elkaar op de hoogste niveaus, veel bugs en laadschermen
Het grootste probleem met Anthem is dat het niet lijkt te weten voor wie het bestaat. Of je nou solo speelt, met willekeurige mensen of met een groep hechte vrienden, de game komt nooit helemaal tot zijn recht.

In je eentje zijn de missies niks aan en loop je regelmatig tegen gevechten aan die bijna niet zijn te winnen. Logisch, want het is een online game die het beste tot zijn recht komt met anderen. Vlieg je met randoms een missie in, dan kom je altijd wel bij iemand in het team die door de missies heen racet. Zij triggeren al het volgende doelwit, terwijl jij nog aan het rondzoeken bent naar loot. En in Anthem moet je vliegensvlug met je teamgenoten mee, anders komt er een gigantische waarschuwing in beeld en word je vooruit geteleporteerd.

Nodig je een groep vrienden uit, dan is de situatie nog steeds niet ideaal. Om de haverklap word je teruggestuurd naar het stadje Fort Tarsis, waar je – al dan niet verplicht – minutenlang met personages staat te praten. Dan moet je dus iedereen in je partychat vragen om al die tijd even hun kop te houden, of je erbij neerleggen dat je het verhaal niet kunt volgen en de gesprekken dan maar overslaat.

Anthem
Anthem
Anthem

Mythische shit

Als je maar met een half oor luistert, ga je Anthem namelijk niet begrijpen. De ingewikkelde termen vliegen je om de oren in dit generieke verhaal over goed versus kwaad. BioWare zet een mythische achtergrond neer, waarin de scheppers van de wereld zijn vertrokken en hun relieken als een rotzooitje achter hebben gelaten. Die artefacten staan in verbinding met de Anthem of Creation, een soort achtergrondmagie dat altijd aanwezig is. Ze zijn nog altijd krachtig en kunnen een cataclysme veroorzaken. Een duistere groep wil nu die macht beheersen voor eigen gewin.

Het is een onnodig ingewikkelde opzet voor een simpel verhaaltje, waarin alle subtiliteit die we van BioWare gewend zijn ontbreekt. De wereld waar je in gedropt wordt, is totaal niet geloofwaardig. Jouw gilde van Freelancers heeft bijvoorbeeld twee jaar geleden gefaald in een missie om een cataclysme te stoppen, en om de een of andere reden zorgde dat er voor dat de gehele mensheid Freelancers nu haat. Deze groep helden met robotpakken wordt ineens bespuugd omdat het een keertje mislukt is, terwijl ze hun hele leven in dienst stellen van het beschermen van mensen.

Jouw keuzes maken verder geen enkele impact op het verhaal. In gesprekken met de uitstekend geacteerde personages krijg je vaak een binaire keuze, maar dat heeft geen invloed op het verloop van het spel. Ook tijdens de missies heb je weinig bewegingsvrijheid. De saaie opdrachten komen altijd op ongeveer hetzelfde neer: vlieg naar een plek, schiet op de vijanden en vlieg naar de volgende plek. Misschien moet je soms een minuut een bepaalde locatie verdedigen, of gloeiende bolletjes oppakken en ergens heenbrengen, maar echt inspirerend wordt het nooit. Tel daar een groep onoriginele vijanden bij op die je steeds maar weer tegenkomt – alien, bandiet, wolfje, titaan – en je krijgt constant het gevoel dat het beter had gekund.

Anthem

Robocop

Het is dan maar goed ook dat het vechten zelf zo ontzettend fijn aanvoelt. De vuurgevechten in je Iron Man-achtige Javelins zijn om je vingers bij af te likken. Met je exosuit zweef je sierlijk over het slagveld, flankeer je vijanden van alle kanten of vlieg je agressief op ze af om ze met granaten te bestoken. Zeker tegen de moeilijkere vijanden moet je echt samenwerken met teamgenoten. Vooral het intrigerende combosysteem helpt hierbij: als de ene speler bijvoorbeeld een vijand bevriest met een ijsgranaat, kan de ander extra schade doen met een vuurbal.

De vliegende Javelins zijn hierbij een groot pluspunt. Het rondvliegen geeft gevechten veel meer dynamiek en biedt vele tactische opties. Daarnaast loont het om met de verschillende klassen te experimenteren. De lompe Colossus vereist wat minder tactisch inzicht, omdat die vooral middenin het gevecht staat en met zijn dikke pantser de kogels opvangt. Maar met Storm kun je veel gevarieerder uit de hoek komen, omdat je daarmee minutenlang in de lucht kunt blijven zweven. Bovendien kan dit exosuit van een veilige afstand schieten met bliksemschichten of andere natuurlijke elementen, wat weer helpt bij het maken van succesvolle combo’s.

Zelfs als je niks te bevechten hebt, zijn de Javelins de grote ster van Anthem. Het rondvliegen in de prachtige wereld is een genot, ook al moet je soms even landen om je jetpacks af te laten koelen. De open wereld waar je vrij in rond kunt neuzen is redelijk groot, maar mist een beetje afwisseling. Voor het grootste deel vlieg je door verlaten jungles met afgebrokkelde ruïnes, met hier en daar een grottenstelsel of lavameer.

Het is zo jammer dat Anthem op zoveel fronten zichzelf in de weg zit, want van de gameplay zelf krijg je niet snel genoeg

Schiet eens op!

Het verhaal, dat zo’n twintig uur lang is, kakt op vele momenten in, zeker omdat je regelmatig op wandelsnelheid door Fort Tasis kuiert om je volgende missie op te halen. Halverwege de campaign kom je bovendien een vervelende drempel tegen, waar je ineens allerlei nietszeggende opdrachtjes als ‘open vijftien kisten’ en ‘dood vijftig vijanden met een mêleeaanval’ moet voltooien om verder te kunnen. Maar het zijn vooral de vele laadschermen die irritatie opwekken.

Na elke missie worstel je je door een ellenlang resultatenscherm. Daarna kun je niet direct door met de volgende missie, maar reis je eerst af naar Fort Tarsis (laadscherm) om daarna weer een missie te kiezen (laadscherm). Als je dan ook nog je Javelin wil uitrusten met nieuwe wapens, moet je eerst de Forge openen (laadscherm), en vervolgens weer terug naar Fort Tarsis (laadscherm). Het laden is met de day one-patch wel merkbaar korter geworden, maar de frequentie van de onderbrekingen haalt nog steeds de flow uit het spel.

Voor een lootshooter maakt Anthem het bijzonder moeilijk om van je loot te genieten. Als je tijdens een missie een mooi paars item vindt, kun je niet gelijk zien wat het is. Pas na je missie krijg je je nieuwe snufjes te zien, waarna je ze in je Javelin kunt schroeven. Als tijdens de volgende missie blijkt dat je nieuwe geweer toch niet zo lekker aanvoelt, kun je er niks meer aan doen. Pas als je weer terug bent in Fort Tarsis (en een paar laadschermen verder bent), kun je je oude gear weer terugzetten.

Daarnaast is het opvallend hoe generiek de loot eigenlijk is. Er zijn maar een handjevol verschillende geweren, die verder weinig spannende kenmerken hebben. Het vinden van nieuwe gear betekent meestal dat het een paar punten meer schade doet, of een weinig verheffende eigenschap als ’+5% munitie voor pistolen‘ heeft. Pas op het allerhoogste Grandmaster-niveau krijg je nieuwe vaardigheden waar je bloed sneller van gaat stromen.

Endgame

Dan moet je echter wel veel tijd doorbrengen in de endgame, maar dat is op dit moment nog niet aan te raden. Na het uitspelen van het verhaal wacht er niets unieks op je, alleen bekende missies op een hogere moeilijkheidsgraad. Er zijn wel drie dungeon-achtige Strongholds van een halfuur per stuk – de derde is stiekem gewoon de laatste verhaalmissie – die wat meer uitdaging bieden, maar ook die komen uiteindelijk neer op kamers vol met vijanden om neer te maaien.

Vanaf level 30 speel je de Grandmaster-moeilijkheidsgraden vrij en dan wordt eigenlijk duidelijk dat de combat van Anthem misschien toch niet zo goed in elkaar steekt. Op dit niveau kan een enkele treffer al dodelijk zijn, maar de kogels zijn vaak bijna niet te ontwijken. Anthem is veel te slordig en rommelig om zo perfect te kunnen spelen. Aan de ene kant zijn de Javelins niet precies genoeg te besturen om nooit geraakt te worden. Maar het probleem ligt ook bij de rammelende gameplay, waarbij vijanden soms ineens verschijnen of verdwijnen, ze hun animaties niet helemaal afmaken of beginnen en er niet goed valt te zien wanneer ze een aanval gaan inzetten.

Tel daar een groot aantal bugs bij op en Anthem voelt gewoon niet af. Zelfs na de day one-patch gebeurt het bijvoorbeeld nog regelmatig dat het geluid helemaal wegvalt. De enige oplossing is om de game opnieuw op te starten, maar dat is niet echt handig wanneer je middenin een missie zit. Ook verdwijnt er regelmatig een groot stuk van Fort Tarsis, om later weer tevoorschijn te springen, en blijft de cursor vaak in beeld staan nadat je het menu hebt gesloten.

Onder deze berg problemen schuilt een fantastische game. Het is zo jammer dat Anthem op zoveel fronten zichzelf in de weg zit, want van de gameplay zelf krijg je niet snel genoeg. Maar zonder boeiende missies en loot is er weinig reden om deze game langer dan een week te blijven spelen. Het is te hopen dat BioWare snel verder kan bouwen op het sterke fundament dat echt wel in Anthem zit verscholen, anders stort deze game als een oververhitte Javelin ter aarde.

Anthem is gerecenseerd op een pc en is verder verkrijgbaar op PlayStation 4 en Xbox One.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Volgens geruchten brengt Microsoft Xbox Game Pass en Ori naar Switch Command and Conquer fans stemmen op Remaster soundtrack
40

Reacties op: Anthem is zowel heel goed als bizar slecht

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ErikNus

  • 22 februari 2019 10:30
  Hallo! Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust en ik zal proberen te antwoorden :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tomaat23

  • 22 februari 2019 17:43
  @ErikNus
  Hoe is het geregeld met ingame voice? Ik heb een beta-weekend gespeeld en mistte direct een goede communicatiemogelijkheid. Is dat nu beter geregeld?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 22 februari 2019 18:09
  @Tomaat23 ik heb wel met mensen gekletst ja, maar heel veel randoms spelen ook zonder mic

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 22 februari 2019 10:37
  Ik heb het spel niet gespeeld en nauwelijks footage gezien maar lijkt na het lezen van de review een gemiste kans. Jammer, het lijkt erop dat Bioware te weinig tijd heeft gehad. Misschien over een halfjaartje eens de balans opmeten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 22 februari 2019 10:35
  Heb je enig idee of deze problemen ook aanwezig zijn in de console versies? Zo zonde, game leek potentie te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 22 februari 2019 10:39
  @WvA mijn grootste problemen zijn met de opzet van het spel, dus ja dat heb je ook op consoles :-)

  De specifieke bugs weet ik niet, maar ik hoorde wel anderen met technische problemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 22 februari 2019 10:46
  @ErikNus Ik doelde inderdaad op laadtijden, geluidbugs, etc. Jammer dat de grootste problemen zo te horen niet te patchen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Spadesz

  • 22 februari 2019 10:55
  Aaahh! Dit is teleurstellend.. Mijn collega´s en ik kijken al een hele tijd uit naar deze game!
  Maja.. kan geen kwaad om het te proberen en is het echt niks.. dan maar wachten en in april omruilen voor Days Gone :D:D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 22 februari 2019 10:55
  En toch zou ik deze game graag solo willen spelen. Hopelijk wordt hiervoor de balans nog wat verbeterd zodat de missie niet nagenoeg onmogelijk blijven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 22 februari 2019 11:04
  Game gekocht en al even gespeeld. Ik ben het op bepaalde punten zekert eens met de review. Het lopen in het fort mag een stuk vlotter, en loot on the fly aanpassen had het wat meer soepel gemaakt.

  Toch snap ik die forge wel, want in het echt kan je ook geen wiel vervangen terwijl je aan het rijden bent. Een Forge punt halverwege de missie (zoals workbenches in Far Cry NEw Dawn of Fallout 76) kan dit probleem wel oplossen.

  Laadtijden zijn soms een heikel punt, maar op PC en One X heb ik mij er tot nu toe niet heel veel gestoord. Ook het volgen van het verhaal kan tijdens missies lastig zijn als je puur met randoms speelt. Ik speel op Xbox en PC altijd met 1-3 vaste vrienden, en die geven net zo veel om t verhaal als ik.

  Dus we wachten op elkaar tijdens een missie. Daarnaast kan je best veel missies gewoon solo spelen als je de moeilijkheid ervan verlaagd, sommige missies zijn op normal makkelijk te solo-en, sommige moet je op easy zetten (tot je hoger level bent).

  Qua missies die saai zijn, dit kan ik begrijpen als argument, maar werkelijk elke multiplayer/lootshooter heeft gameplay die als eentonig kan worden bestempeld. Ik vind het bij Anthem niet heel anders, en aangezien ik op ga in de lore en wereld kan ik me daar helemaal op focussen.

  Cijfers zijn volledig subjectief, ik kan met de argumenten van Erik die 6 best snappen, bij mij ligt het net wat hoger, 7,5, dit cijfer komt vooral door variatie van je javelins en een boeiend verhaal. Het geeft mij meer variatie en diepgang dat ik miste bij Destiny.

  Ik hoop dat de game nog veel toffe verhalen erbij krijgt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  jhensema

  • 27 februari 2019 09:57
  @Krytuun Ik snap wat je zegt m.b.t. het verhaal, echter vanuit de basis/core zou dit helemaal mooi kunnen zijn als dit ingame ook nog eens zou kloppen.

  Zo is alles zo random als de nete, van loot tot stats tot zelfs het verhaal en de karakters die je ontmoet. Zo krijg je aan het einde van de game een introductie van een karakter, waar je in het begin allang kennis mee maakt en missies voor doet, waarbij hij doet of hij je al jaren kent bewijs van spreken…

  Het lijkt er zwaar op dat de game dusdanig in brokken in gehakt (om te releasen als DLC) waarbij de overgebleven brokjes in de verkeerde volgorde weer aan elkaar zijn gezet. Er zit totaal geen logica meer in het spel.

  Daarnaast vind ik persoonlijk alles zo statisch als wat, de wereld leeft niet.

  En ben het helemaal met je eens dat je (zoals in Metro Exodus) de core items/uitrusting van je Javalin alleen moet kunnen veranderen in de forge. Alleen om hier te komen moet je gewoon een x aantal loadscreens door wat natuurlijk helemaal nergens op slaat anno vandaag.

  Wat betreft random loot en stats, de loot is ook nog eens bagger en niet interessant. Een flamethrower met physical damage buff, slaat nergens op. Models die allemaal op elkaar lijken, zelfs de Masterwork items.

  Van mij krijgt deze game een 5.4, gewoon voor de luiheid en laksheid van de publisher / developers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 22 februari 2019 11:07
  Jammer om te zien dat deze game niets meer is als ongeïnspireerde bagger, uit de handen van Bioware nog wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hiss

  • 22 februari 2019 11:09
  Nu maar hopen dat Bioware hun tijd en aandacht gaan besteden aan de dingen waar ze wel goed in zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 22 februari 2019 11:24
  Wat ik niet begrijp is dat deze game op de meeste review sites toch een voldoende (>5.5) krijgt, ondanks de gigantische hoeveelheid kritiek er in de artikelen staat, terwijl er op reddit en youtube heel erg veel negatief commentaar is. Van laadtijden, tot performance issues, quest design, matchmaking, end game, inventory systeem, fort tarsis en menu's. Alles heeft de revu gepasseed en het enige wat daar tegen over staat is het vliegen en (voor sommige) de gunplay en toch krijgt deze game een voldoende. Ik weet dat dit een mening van de reviewer is, maar ik vraag me af hoe de pro's en cons dusdanig tegen elkaar opwegen dat dit een 6 is

  Edit: Zelfs deze review spreekt zichzelf tegen. Er wordt gerept over fantastische combat maar in de paragraaf End Game staat dan weer dat de combat niet goed werkt. Is dit een oversight of meen je dat de combat fantastisch is, maar toch eigenlijk niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 22 februari 2019 13:25
  @Ksmai goede vraag! De voldoende komt vooral omdat ik grote delen toch met plezier heb gespeeld. Misschien zijn alleen het vliegen en de gunplay echt leuk, maar ja, dat is ook wat je het grootste deel van de game doet.

  Op dit moment is het idd zo dat de game te slordig is om op hoog niveau ook goed speelbaar te zijn (vind ik), maar dat ligt dus meer aan genoemde dingen als de animaties en kleine foutjes. Dat zou in de toekomst eventueel kunnen worden opgelost.

  Hoe dan ook, ik heb toch zeker 30 uur redelijk plezier gehad… Dat telt ook voor iets.

  En een cijfer is ook maar een cijfer he, als andere dingen voor jou belangrijker zijn, dan valt het voor jou persoonlijk misschien lager uit. Bovendien is een 6 nou ook weer niet heel hoog. Dat cijfer geeft uiteindelijk wel aan dat alle andere games in hetzelfde genre op dit moment beter zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 23 februari 2019 10:46
  @ErikNus Bedankt voor je reactie. Begrijp dat het alleen een cijfer is. Zeker met een 'live-service' titel kan er een hoop veranderen, dus misschien wordt het nog een 8

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 22 februari 2019 11:56
  Goed, BioWare is dus nu officieel dood en alleen maar in naam nog de studio die voorheen bijna garant stond voor net afgewerkte games met zorg voor verhaal en diepgang.

  Alsof we dat al niet wisten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hiss

  • 22 februari 2019 12:37
  @TheChief Ik wist dat niet. En jij ook niet. Maar je wilt het graag definitief laten klinken om een duistere reden. Ik wacht geduldig op de nieuwe Dragon Age en Mass Effect.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 22 februari 2019 12:41
  @Hiss
  1. Dit is de tweede flop van BioWare op rij.
  2. Alle oorspronkelijke founders van het bedrijf zijn al lang weg, net als veel van de core programmeurs etc.
  3. EA pusht BioWare om games zoals dit eruit te gooien terwijl ze duidelijk niet af zijn.

  Allerlei zaken die alarmbellen doen afgaan. Het is nog maar zeer de vraag of BioWare over 2-3 jaar nog bestaat.

  Ik hoop dat ik er faliekant naast zit, maar ik zou er geen geld op inzetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 22 februari 2019 13:29
  @TheChief Andromeda was een heel ander team dat inmiddels volgens mij gesloten is. Dus ja, voor mij is dit de eerste keer dat deze makers me teleurstellen.

  Ook ik wacht met smart weer verder op Dragon Age :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.