Toen speelfilms en videogames op grote schaal geïntroduceerd werden nam de populariteit van de ouderwetse roman af. Hoewel het lezen weer in opkomst is, wendt menigeen zich nog vaak naar digitaal vermaak. Als het aan Nintendo ligt kunnen ook boekenwurmen terecht in het digitale tijdperk. Another Code R: A Journey into Lost Memories voor de Wii wordt namelijk gepromoot als een heuse virtuele romanervaring.

Hoewel vooral het verhaal van Another Code R gepromoot wordt door Nintendo, kent de game de opzet van een point-and-click-game met meer dan statische achtergronden zoals we die kennen uit eerdere jaren. De voorganger, die verscheen op de Nintendo DS, viel onder andere in de smaak door de combinatie van een real-time besturing met een klassiek point-and-click-systeem. In Another Code R is de totale opzet wat veranderd om de game geschikt te maken voor de Nintendo Wii.

Boekdelen

Het verhaal van Another Code R begint twee jaar na het einde van het eerste deel. De jonge Ashley helpt wederom haar vader, die is verdergegaan met een nieuw onderzoek waarin hij het werk van zijn overleden vrouw onder de loep neemt. Ook dit keer vraagt hij zijn dochter naar het afgelegen Lake Juliet te komen, nu om meer te weten te komen over Sayoko, de overleden moeder van Ashley.

Het verhaal van Another Code R is zeer uitgebreid, wat tot gevolg heeft dat de speler het overgrote merendeel bezig is met het lezen van conversaties en tekstuele handelingen. In een bepaald opzicht is de game dan ook meer een digitaal boek dan een daadwerkelijke game. Dat geen enkele dialoog echt ingesproken is, maar alles tekstueel op het beeldscherm verschijnt, onderstreept dit.

Point-and-click met een twist

Tijdens het lopen kun je geregeld op de klassieke point-and-click-manier voorwerpen bekijken, oprapen en handelingen mee verrichten. Op deze manier los je simpele puzzels op, die variëren van het aansteken van een barbeque tot het openbreken van een slot. Zo nu en dan gebruik je de Wii-Remote om bepaalde acties uit te voeren. Zo kun je deuren openen en voorwerpen als hendels gebruiken door met je Wii-Remote de juiste beweging te maken.

Er is in Another Code R ook rekening gehouden met de casual gamer. Waren bepaalde puzzels uit het origineel nog behoorlijk pittig, in dit deel zijn ze een stuk makkelijker. Aangezien dit een van de sterkere punten uit het origineel was, is dit zeker een minpunt. Voor een echte uitdaging ben je bij Another Code R dan ook aan het verkeerde adres.

De sfeer van een game wordt voor een aanzienlijk deel bepaald door de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. In Another Code R ruilen we de mysterieuze setting van Blood Edward Island in voor het vrolijke en mooie Lake Juliet, een idyllische plek waar de nodige kampeertripjes plaatsvinden. De verandering van locatie is ontzettend drastisch en zorgt ervoor dat de mysterieuze sfeer uit het eerste deel zo goed als verdwenen is. Another Code R is nog steeds redelijk sfeervol, maar dit valt enorm tegen in vergelijking met zijn voorganger. Het onheilspellende en onverklaarbare heeft plaatsgemaakt voor een aandoenlijk karakter.