Review
Anno 1800

Anno 1800 stoomt door naar de top

Triomfantelijke terugkeer naar de kern

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Conclusie

Na het oppervlakkige Anno 2205 duikt de zevende game van de serie weer onverschrokken de diepte in. Anno 1800 trekt de aandacht met wagonladingen aan detail en sfeer, maar het is de ingenieuze mix van steden bouwen en zeehandel die je tot diep in de nacht aan het scherm gekluisterd houdt. De interface struikelt soms over zichzelf met alle meldingen die je aandacht opeisen, maar Anno 1800 blijft een must voor strategieliefhebbers.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • De voldoening van een opbloeiende stad, uitgekookte introductie van nieuwe concepten, extra diepgang en strategie dankzij verschillende klassen, terugkeer computerspelers en multiplayer, fantastisch beeld en geluid ademt de sfeer van het tijdperk
 • Minpunten
 • Onhandige weergave van informatie maakt multitasken onnodig moeilijk, onderliggende systemen niet goed uitgelegd, soms ongemakkelijk rooskleurig beeld van de geschiedenis
Goed nieuws voor de fans van de Anno-games die het futuristische vorige deel van de stedenbouwserie maar niks vonden: Blue Byte heeft zijn lesje geleerd. Niet dat Anno 2205 een slechte game was, maar met al het stroomlijnen verloor de game een beetje van zijn ziel. Anno 1800 keert terug naar de beproefde formule en zet daarmee een stap vooruit.

Terug zijn de grotere speelkaarten met meerdere eilanden. Terug zijn de computergestuurde tegenstanders die met je wedijveren om kostbaar land. Terug zijn de logistieke puzzels met het opzetten van handelsroutes voor het bevoorraden van jouw veeleisende burgers. Terug is de multiplayer, de door economie gedreven oorlogvoering en het historische sausje dat we misten na twee toekomstgerichte delen. Kort na het neerzetten van ons eerste warenhuis en marktplaats wisten we het al: dit is weer het oude, vertrouwde Anno waar we jaren op hebben gewacht.

Anno 1800

Geheel terecht, want de gameplay van de Anno-games is in de kern al twintig jaar lang even eenvoudig als bevredigend. Met het doel om de grootste en rijkste stad in de wijde omtrek te bouwen begin je met wat simpele hutjes en houthakkers op een eiland. Naarmate je bevolking groeit, kun je de huizen opwaarderen en wordt het eisenpakket groter. Toegang tot een dagelijkse portie vis en wollen kleding is snel genoeg geregeld, maar de introductie van elke nieuwe bevolkingslaag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.

De industriële revolutie wacht op niemand en om je concurrenten bij te blijven moet je nieuwe eilanden koloniseren, wil je bijvoorbeeld het voor bier benodigde hop verbouwen. Tegelijkertijd heb je schepen nodig om die hop naar het eiland met je bierbrouwers vervoeren. Die kun je huren, maar ook gewoon zelf produceren. Maar de zeilen die je daar voor nodig hebt komen natuurlijk ook niet zomaar aanwaaien. Het uitpluizen en opzetten van die productieketens en transportnetwerken is een belangrijke pilaar van Anno 1800. Het blijft een genot om te zien hoe de belastinginkomsten van de Artisan-klasse omhoog schieten bij de eerste levering van koffie uit de Nieuwe Wereld.

Anno 1800

Strata-gie

Graan is onmisbaar, rum maakt het leven dragelijk en bij gebrek aan olie blijft het stil in de elektriciteitscentrale. Al die goederen zijn waardeloos zonder de belangrijkste grondstof van allemaal: arbeid. In Anno 1800 is het aantal beschikbare werknemers onderverdeeld per bevolkingslaag. Logisch ook, want je kunt niet van hooggeschoolde ingenieurs verwachten dat ze akkoord gaan met een baan als varkenshouder.

Waar je in voorgaande delen zonder omkijken alle huizen zo snel mogelijk kon opwaarderen naar de hoogste klasse met dito inwoners voor die heerlijke belastinginkomsten, dwingt Anno 1800 je om bewust om te gaan met de bevolking. Inwoners die bovenaan de socio-economische ladder staan, de Investors, vertikken het zelfs om hun mouwen op te stropen. Aan de andere kant geven ze kapitalen uit aan extravagante luxeartikelen als handgemaakte sigaren en wonderbaarlijke koetsen waar je geen paarden voor nodig hebt. Het balanceren van inwoneraantallen en hun bijkomende behoeften geeft Anno 1800 een welkome dosis diepgang.

Van imposante linieschepen die hun tientallen kanonnen laten donderen tot de dronkaard die lallend de pub uit zwalkt: Anno 1800 is tot de nok toe gevuld met details

Strategische acrobatiek

Die diepgang sluit naadloos aan bij de tweede pilaar waar de serie dankbaar op leunt. Anno 1800 vindt namelijk een voortreffelijke balans in hoe je telkens weer nieuwe mogelijkheden en strategieën aangereikt krijgt. De gameplay wordt niet alleen breder, met telkens nieuwe producten waar je inwoners om vragen, maar het managen van je eilanden krijgt tevens voortdurend nieuwe dimensies. De sprong naar arbeiders dwingt je uit te breiden naar andere eilanden. Ambachtsmannen maken op hun beurt je stad interessant voor toeristen, maar deze vermogende bezoekers wachten niet met klagen over de vervuiling van je staalfabrieken.

Kies je er dan voor om de industrie naar een ander eiland te verhuizen, met alle logistieke uitdagingen die daar bij horen? Of compenseer je de roetzwarte rook met dierentuinen vol exotische beesten, die niet voor het oprapen liggen? Zelfs na uren spelen verrast Anno 1800 ons met opties die een nieuw licht werpen op ons wild groeiende eilandenrijk. In een eeuw met uitvinders als Trevithick en Edison mag je gerust rekenen op een paar curveballen.

Anno 1800

Te veel ballen in de lucht

Ondertussen moet je de aandacht verdelen over een groeiend aantal kolonies en na een succesvolle expeditie naar de Nieuwe Wereld zijn die ook nog eens verspreid over twee speelkaarten. Als dat intimiderend klinkt, ligt dat niet aan jou. De derde en laatste pilaar die het zo verleidelijk maakt om Anno 1800 tot in de late uurtjes door te spelen is dat je altijd wel iets te doen hebt. Terwijl je wacht op een lading stenen voor een kerk, kun je een Waar-is-Wally-achtige opdracht uitvoeren voor een inwoner, verboden middelen smokkelen voor een bevriende computerspeler of piraten wegjagen van je handelsroutes, enzovoort. Je verveelt je nooit en dat is in principe fantastisch.

Wat de pilaar doet wiebelen is dat al deze taken tegelijk en op soms hinderlijke wijze je aandacht opeisen. Staat je expeditie naar museumschatten voor een dilemma? Stop maar met lezen, want de piraten zijn terug. Herinnert Lady Margaret Hunt je voor de zesde keer dat je dat portret van haar man nog moet opduiken? Dat zal best, maar omdat je bent vergeten om die kerk te bouwen, krijg je nu een verlammende staking voor de kiezen. Pauzeren om op adem te komen? Dat kan, maar je kunt dan geen gegevens inzien of bevelen geven.

Natuurlijk is multitasking een groot deel van de uitdaging, maar wat frustratie oproept is dat dergelijke meldingen soms verdrinken in een interface die worstelt met het weergeven van belangrijke informatie. De campagne helpt je uitstekend op weg om Anno 1800 onder de knie te krijgen, maar dieper liggende mechanieken blijven in nevelen gehuld. Het ene moment sta je tweeduizend dollar in de plus, een ogenblik later tweehonderd in de min. Waardoor? En is dat per minuut? Tien minuten? Zonnewende? Het blijft een raadsel. Onze Google-Fu is sterk genoeg om te snappen hoe de Royal Tax werkt, maar een handleiding zou fijn zijn geweest.

Geen verlichting…

Gelukkig kun je veel van bovenstaande opdrachten links laten liggen. Misschien dat je dan handige bonussen misloopt, maar het geeft je wel de tijd om te genieten van je metropool. Blue Byte heeft duidelijk veel tijd gestoken in het met beeld en geluid tot leven wekken van de wereld. Van imposante linieschepen die hun tientallen kanonnen laten donderen tot de dronkaard die lallend de pub uit zwalkt: Anno 1800 is tot de nok toe gevuld met details. Met een snelkoppeling kun je zelfs in de stijl van Dungeon Keeper rondlopen in je creatie. Een efficiënte tijdsbesteding? Nee, maar wel een prachtige manier om die negentiende-eeuwse sfeer op te snuiven. De stoflong nemen we voor lief.

Een technisch terzijde: om de game in al zijn glorie te draaien heb je wel een pittige processor en videokaart nodig, sterker dan die van de aangeraden systeemeisen. Met name de belichting en het aantal rondlopende burgers drukken zwaar op de framerate. Tijdens de ruim veertig uur die we met de game hebben besteed, maakten we geen onverklaarbare framedips mee, maar er zijn meldingen dat spelen in de offline modus in dat geval kan helpen.

Anno 1800 verwijst op verschillende manieren naar het tijdperk van de titel. Periodiek verschijnt een krant die een sterke invloed heeft op je inwoners, al dan niet ‘verbeterd’ door wat druk uit te oefenen op de hoofdredacteur. Expedities komen terug met wonderlijke schatten om tentoon te stellen in musea en dierentuinen. De sociale nasleep van de industriële revolutie uit zich in het risico dat overwerkte arbeiders uit protest de straat op gaan. Zeilschepen maken geleidelijk plaats voor stoomschepen die niet afhankelijk zijn van de wind, met de bijbehorende economische en tactische voordelen. Het is knap hoe intuïtief Blue Byte de negentiende eeuw met de gameplay weet te verweven.

Anno 1800

…zonder schaduw

Toch wringt het, die vrolijke en lieve weergave van deze turbulente tijd. De Anno-serie heeft altijd bewust vaag gedaan over de landen en personages in de games. Die hautaine dame met bekakt Brits accent in de campagne is heus niet Victoria, koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland en keizerin van India, maar gewoon The Queen van The Empire.

Op zichzelf is dat geen punt, maar het verlichtingsdenken dat zo sterk een stempel drukte op het Europa van de achttiende en negentiende eeuw kende een schaduwzijde. Is het goed om zoiets te negeren als de gevolgen naklinken in het heden? In Anno 1800 klinkt triomfantelijke muziek zodra een archeologische expeditie naar een zeker ongetemd zuidelijk continent terugkeert in de Oude Wereld. Ondanks de jubelstemming, stelt een stemmetje in ons achterhoofd een ongemakkelijke vraag: welk recht hadden we ook alweer om de geschiedenis van een ver land op te graven ter vermaak van een sigaren rokende bankier? Niet dat we hierom Anno 1800 voor een stoomtrein willen gooien, maar een tikkeltje toondoof is het wel.

De rooskleurige blik op de geschiedenis kunnen we vergeven, want Anno 1800 is in de eerste plaats een economische strategiegame en stedensim. En wat voor één! De game blijft verrassen met logistieke uitdagingen, een soepele escalatie van mogelijkheden en de heerlijk kleurrijke presentatie. De motor sputtert af en toe als het gaat om de interface, maar Anno 1800 staat stevig op de rails.

Anno 1800 is nu beschikbaar voor pc. De game is digitaal te koop via Uplay en de Epic Games Store. Voor Anno 1800 is een Uplay-account vereist.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Voormalig Rockstar-medewerker noemt GTA 6 op cv Nieuwe Retro Studios-game mogelijk in afscheidscadeau van Reggie
17

Reacties op: Anno 1800 stoomt door naar de top

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Argos

  • 19 april 2019 12:30
  Ondertussen ook 40+ in de game zitten en ik verlies me zelf er echt uren achter elkaar in! Lang geleden dat ik gewoon niet kon stoppen met managen. Ik vind persoonlijk de AI van de schepen wel hinderlijk. Meerdere malen met het probleem gezeten dat mijn oorlog's schepen random in de piratenbaai terecht komen en daardoor kapot gaan.

  Maar wat een game!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 19 april 2019 15:32
  @Argos

  Klopt, die pathfinding heb ik ook raar zien doen. Je kunt de stance aanpassen, maar ik heb gelezen dat dit soms alsnog fout gaat.

  Nou heb ik wel wat zaken aangestipt in de review over de interface, maar ik snap de ballen van hoe een patrol zou moeten werken. Ik selecteer m'n schepen en klik op Patrol. Na lang proberen krijg ik eindelijk een reactie als ik vervolgens op een haven klik en, als de maan goed staat, komen m'n fregatten zowaar in beweging… om bij de volgende waypoint eerst twee minuten tegen elkaar aan te botsen.

  Jammer, want het zijn dit soort dingen die me er van weerhouden om Anno 1800 een 9 te geven. Dat cijfer had er wel in gezeten als die laatste bugs voor de release waren weggepoetst. Vooralsnog vind ik Anno 1404 + Venice nog steeds de beste Anno. Met wat patches kan Anno 1800 dat nog worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 19 april 2019 12:32
  Ubisoft is on a roll al hebben ze ook wel eens een misser *kuch* Far Cry New Dawn *kuch*

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Minoesh

  • 19 april 2019 12:36
  Hmm dit is de eerste Anno die ik nog niet direct gekocht heb. De gesloten en open beta hebben mij niet kunnen overtuigen, omdat deze maar tot tier drie gingen en ik de gameplay tot dan toe vrij simpel vond. Het zag er grafisch wel ontzettend goed uit.

  Ik vraag me vooral af wat dat museum en die dierentuin en expedities nou echt toevoegen. In de beta's kwam dat nog niet uit de verf. Alleen wat toerisme en geluk maar daar kon je tot tier 3 nog niet echt iets mee.

  Wat ik het leukst vind aan anno zijn de complexere routes/ productielijnen die ontstaan. Dat is waarom ik 2070 met die twee facties zo leuk vond.

  Iemand die meer toelichting wil geven op het nut (of nutteloos) van de dierentuin en het museum en in hoeverre later in het spel de complexiteit van de productielijnen toeneemt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Argos

  • 19 april 2019 13:19
  @Minoesh hoe groter je dierentuin/museum is (en hoe meer/hoger de exotische items) des te aantrekkelijker is je stad. Dit zorgt op zijn beurt weer voor meer bezoekers (als je een pier hebt om ze te ontvangen) en dan ook weer voor meer geld. Volgens mij speelt het ook mee qua geluk.

  Ik denk dat je er wel gerust in kunt zijn dat de productie lijnen groter worden later in de game en je zo een uur aan het micro managen bent qua routes etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sMooMs

  • 19 april 2019 14:15
  @Minoesh heb nog geen andere functies ontdekt behalve de boven genoemde, echter zitten er ook een aantal achievements aan en heb je sets die het in ieder geval voor mij weer verleidelijk maken om ze allemaal te sparen voor de bonus die een set geeft.

  op later stadium gaan toeristen wel echt serieus geld opleveren en onderdeel worden van je economie wat het voor mij zeker interessant maakte.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 19 april 2019 15:24
  @Minoesh

  Die toeristen zijn een voorbeeld van de mid-game en die zijn nog niet per se wereldschokkend. Ik heb in de review bewust niets gezegd over een specifiek gebouw dat je krijgt bij Engineers dat enorme implicaties heeft voor hoe je jouw hele rijk indeelt. Die verrassing wil ik niet te veel spoilen. ;)

  Nog een willekeurige tip: niet alleen goederen, maar óók diensten die je wel voor eerdere klassen nodig hebt, kun je in ver ontwikkelde wijken compleet negeren. Scheelt weer wat ruimte en upkeep. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 19 april 2019 16:33
  "Ondanks de jubelstemming, stelt een stemmetje in ons achterhoofd een ongemakkelijke vraag: welk recht hadden we ook alweer om de geschiedenis van een ver land op te graven ter vermaak van een sigaren rokende bankier?"

  Misschien is dat juist wel iets mooi's, dat het spel je daadwerkelijk straffeloos de mindset van een negentiende-eeuwse imperialist laat aannemen. Zodat je misschien beter gaat begrijpen waarom men toen handelde zoals men handelde.
  Niet zelden is dat de meest krachtige vorm van communicatie: laat mensen onderzoeken hetgeen ze verachten door het in zichzelf te laten ontdekken.
  Of hebben jullie al geprobeerd spel als een brave, moderne westerling te spelen, terwijl de CPU, zo lijkt mij, dat níét doet? Hoe ging dat toen?

  Wellicht dat in een DLC of zo de gevolgen van je imperialisme ineens zichtbaar kunnen worden, als de twintigste eeuw dan aanbreekt en het volk daar én je eigen volk steeds heviger beginnen te protesteren daarover? Zou best interessant kunnen zijn, denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 19 april 2019 18:36
  @Robert-Frans dat vind ik wel een interessante gedachte van je. Ik wilde eigenlijk net gaan posten dat ik de mening van de auteur van de review deel omtrent de morele dilemma's in de game, maar zo als jij zegt kun je er ook naar kijken. Die mensen hadden inderdaad destijds niet zo'n hoge morele codes. Het zou wel mooi zijn als de game de gevolgen van de leegroof van kolonies zou laten zien, in de vorm van gecensureerde krantenartikelen of commentaar van de makers. Maar aan de andere kant hoeft zo'n game dan ook weer niet belerend te zijn. Dat is meer de taak van historici.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 19 april 2019 19:52
  @Robert-Frans

  Daar maak je een sterk punt: het kan waardevol zijn om de speler aan den lijve te laten ondervinden hoe verleidelijk de imperialistische kijk op de wereld is. Toch vind ik dat de games van Paradox, en dan Europa Universalis 4 in het bijzonder, beter omgaan met dat vraagstuk.

  Een gevolg van het buitengewoon complexe raderwerk van systemen in die game is dat het vele malen makkelijker is om land te veroveren in de Nieuwe Wereld dan in Europa. Claim wat provincies aan deze kant van de oceaan en alle grootmachten plus de paus staan je naar het leven. Roei de Iroquois uit en de rest van de wereld haalt zijn schouders op. Paradox maakt het mogelijk om op brave én meedogenloze wijze te spelen en vroeg of laat ondervind je van beide speelstijlen de voordelen en nadelen. Je kunt 's werelds grootste slavenhandelaar worden, maar ook alle slaven in je natie bevrijden. De flavor die je te lezen krijgt is daarbij volledig uit het oogpunt van je speelstijl geschreven, zodat je nog steeds in de mindset van imperialist kunt komen, maar de lelijke gevolgen ervan worden niet weggepoetst.

  Anno 1800 reageert door middel van de opmerkingen van AI-spelers wel op je keuzes. Als je de krant herschrijft vindt de één dat schandalig, de ander geeft je een knipoog. Wat ontbreekt is consistentie. Zoals beschreven doet de game laconiek over het weghalen van culturele artefacten uit verre landen. Je bewoners alle alcohol geven die ze willen leidt tot meer geluk en inkomsten, niet de epidemie van alcoholisme die toen heerste. Aan de andere kant besteedt de campagne veel waarde aan de wens van onafhankelijkheid in de Nieuwe Wereld (wat voor de rest in de game niet terugkomt) met verwijzingen naar Zuid-Amerika. In de bio van een Afro-Amerikaanse AI-speler lees ik zelfs dat hij een trotse vrijgemaakte slaaf is (met de implicatie dat de grootschalige verscheping van Afrikaanse slaven wel degelijk heeft plaatsgevonden in de wereld van Anno). Het is een beetje dubbel om hem dan katoenplantages te zien bouwen in een ander werelddeel waar niet inheemse inwoners het werk doen.

  Het lijkt er dus op dat Blue Byte nadrukkelijk geen kant kiest in hoe ze kijken naar de periode, maar op een manier die niet helemaal doordacht op me over komt.

  Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik vind het een interessant idee om eens met een 21ste eeuwse houding Anno te spelen. Geen zware drank voor de boeren, geen dierentuinen en musea, geen kolonies. De misgelopen bonussen voor Happiness kan ik dan goedmaken door de werkdagen kort te houden. Naar het einde toe kom ik waarschijnlijk wel in de problemen. Zonder goederen uit koloniën van de nieuwe wereld ben ik afhankelijk van indirecte handel. Dan kom je aan bij een ander en bijzonder actueel probleem: kinderarbeid vinden we bijvoorbeeld niet kunnen, maar het importeren van door kinderen gemaakte kleding doen we minder moeilijk over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 19 april 2019 20:47
  @Swieb "Dan kom je aan bij een ander en bijzonder actueel probleem: kinderarbeid vinden we bijvoorbeeld niet kunnen, maar het importeren van door kinderen gemaakte kleding doen we minder moeilijk over."

  En dit vind ik dan weer een interessante opmerking. BertThaBest schrijft hier dat men destijds niet zulke hoge morele codes zou hebben, maar jouw schrijven geeft al aan dat het echt veel complexer ligt.

  In behoorlijk veel morele waarden was men in die tijd juist veel strenger dan wij nu en andersom. En ook wij kennen kinderarbeid, brute massale mishandeling van dieren, het uitbuiten van arbeiders, het seksueel exploiteren van vooral vrouwen en ook weer kinderen, het leegplunderen van de aarde, etc.
  Alleen doen wij dat vooral in het buitenland, meestal door enorm grote ondernemingen die vaak niet eens meer volledig zicht hebben op hun volledige productieketens, of anoniem via internet.
  Ik geloof dan ook niet dat de moraal destijds zoveel lager was. Ik geloof dat men in die tijd op veel vlakken juist veel beschaafder was. Maar dat is denk ik weer een heel andere discussie.

  Wat je schrijft over de Paradox-games is zeker ook interessant! Belangrijk is inderdaad dat er geen opgeheven vingertjes komen, maar dat je vrij je eigen keuzes kan maken en zelf de gevolgen ervan kunt ontdekken op realistische wijze. Een goede game hoeft dan ook niets uit te leggen of te benadrukken.
  Zeker als machthebber heb je met soms onmogelijke keuzes te maken, moet je niet zelden tussen twee kwaden kiezen, en dergelijke games kunnen een gamer zich laten beseffen dat ook zij zomaar vanuit hun beste wil keuzes kunnen maken waar ze in het echte leven misschien nu juist (fors) kritiek op zouden leveren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 19 april 2019 17:55
  Hoe is de game voor beginners van de serie?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Argos

  • 19 april 2019 19:14
  @Floks ik denk prima op te pakken. De basis wordt in de campagne goed uitgelegd en daarna heb je rustig de tijd om het spel verder te ontdekken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 19 april 2019 19:58
  @Floks

  Anno 1800 behoudt veel van de toegankelijkheid van Anno 2205 en de campagne legt je netjes uit hoe de game in elkaar steekt. Wat dat betreft is de verhaalmodus één grote tutorial. Wat helpt is dat de game in het begin goed te overzien is. Het tempo waarop een potje groeit in complexiteit heb je zelf in de hand, omdat je zelf kiest voor het moment dat een nieuwe bevolkingsklasse zich aandient.

  Als je twijfelt om gelijk de hoofdprijs te betalen, kan ik je van harte Anno 1404 aanbevelen. Als je die tof vindt, ga je je uitstekend vermaken met Anno 1800.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 20 april 2019 16:33
  @Swieb Top, dank voor de reacties.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SevenEight

  • 20 april 2019 16:52
  @Swieb "Als je twijfelt om gelijk de hoofdprijs te betalen, kan ik je van harte Anno 1404 aanbevelen. Als je die tof vindt, ga je je uitstekend vermaken met Anno 1800."

  Goed idee van je. Will do.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cjn2

  • 20 april 2019 15:08
  ''Is het goed om zoiets te negeren als de gevolgen naklinken in het heden? In Anno 1800 klinkt triomfantelijke muziek zodra een archeologische expeditie naar een zeker ongetemd zuidelijk continent terugkeert in de Oude Wereld. Ondanks de jubelstemming, stelt een stemmetje in ons achterhoofd een ongemakkelijke vraag: welk recht hadden we ook alweer om de geschiedenis van een ver land op te graven ter vermaak van een sigaren rokende bankier?''

  Wat maakt dat nou uit? Het is de realiteit van vroeger. Als de Nederlanders dit vroeger niet deden hoe zag ons land er vandaag de dag dan uit?
  + het is maar een spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.