Eigenlijk deed A Virus Named Tom (AVNT) ons direct denken aan de oude animatieserie The Jetsons. De stijl heeft wat weg van de oude tekenfilm, maar vooral de verhaalwereld komt overeen. Net als in de animatieserie van Hanna-Barbera, speelt het verhaal zich af in de toekomst en is de wereld afhankelijk van digitale snufjes en robots die eigenlijk helemaal niet zo goed werken. De grote boosdoener in AVNT is de uitvinder van al deze technische hoogstandjes en hij wil wraak omdat hij is ontslagen. Daarvoor heeft hij het virus Tom ontworpen die de boel moet saboteren.

Simpel en uitdagend

Je speelt dus een keer de slechterik en moet computersystemen uitschakelen met je virus. Hiervoor loop je met Tom over een rasterveld vol met een soort pijpleidingen. Deze leidingen moet je aan elkaar verbinden door ze de goede kant op te draaien en er zo voor zorgen dat het virus zich verspreidt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want op het raster zitten bepaalde hindernissen die je moet omzeilen. Dat kunnen antivirussen zijn die je moet ontwijken, soms zijn alle leidingen onzichtbaar en een andere keer moet je gebruik maken van de zijkanten. Bij elk te infecteren computersysteem speel je weer nieuwe hindernissen vrij en krijgt Tom ook nieuwe krachten. Omdat dit heel geleidelijk wordt opgebouwd, wordt het nooit echt heel ingewikkeld of lastig.

AVNT lijkt in de basis dus heel erg op die klassieke spelletjes waarbij je pijpleidingen goed moest leggen om het water van A naar B te leiden. De game varieert hierop door wat nieuwe spelmechanismen te introduceren, maar uiteindelijk is het principe toch hetzelfde. Puzzels voelen daardoor ook niet heel bijzonder aan, maar zijn door de hindernissen toch uitdagend genoeg.

 

Saai in je eentje

Omdat het spel vrij kort is en de puzzels niet heel origineel zijn, blijft AVNT niet zo lang leuk in je eentje. Je speelt het verhaal waarschijnlijk één keer uit, maar daarna is er geen prikkel meer om het nog een keer te proberen. Slechts je tijd proberen te verbeteren op het leaderboard, biedt te weinig uitdaging. Gelukkig heeft AVNT wel een redelijke goede multiplayer, maar met een groot mankement.

Er zijn twee multiplayermodi. In coöp speel je met maximaal drie vrienden in 50 unieke levels (bovenop de singleplayer dus). Dat is leuk uitgevoerd en het maakt het spel en de puzzels een stuk gevarieerder. Versus is de tweede multiplayermodus en laat je tegen vrienden strijden. Daarbij gaat het erom wie de meeste pijpleidingen besmet heeft. Ook dit is leuk uitgevoerd en daardoor is het spel op zich een stuk langer houdbaar. Helaas hebben de makers er (nog) niet voor gekozen om de game een online multiplayer te geven en dat is doodzonde. Voor een pc-game ga je simpelweg niet met vier man achter je scherm zitten en met z'n allen op één toetsenbord spelen.

AVNT blijft daardoor gewoon een kort en aardig puzzelspelletje, maar meer niet. Daar zijn er tegenwoordig heel veel van en er is, zonder een online multiplayer, geen duidelijke reden om voor deze titel te kiezen. Goedkoop is het indiespel natuurlijk wel, maar eigenlijk raden we aan om nog even te wachten op die online multiplayer of een Xbox 360-versie. Dat maakt de game namelijk een stuk langer leuk.