Waar we met z’n allen nog volledig in de Champions League-sfeer zijn, kunnen we over een dikke maand alweer van het volgende voetbalgala gaan genieten: het Wereld Kampioenschap in Duitsland. Het Nederlands elftal is na afwezigheid in 2002 in Japan en Zuid-Korea in Duitsland weer van de partij, wat betekent dat ook jij in juni weer in je oranje sloffie de plaatselijke kroeg in duikt om de ‘onzen’ aan te moedigen. Om een beetje in de sfeer van het WK te komen brengt EA Sports 2006 FIFA World Cup op de markt, een voetbalgame die volledig om de landenteams draait.

Onlangs is bekend geworden dat Electronic Arts nog tot 2014 met de FIFA-licentie aan de haal mag gaan. FIFA tot 2014, dat betekent sowieso nog acht jaarlijkse herfstedities, plus vier EK- en WK games. Ja voetballende gamervrienden, we kunnen nog behoorlijk wat games verwachten. Allereerst is er dus 2006 FIFA World Cup. De game komt een half jaar na FIFA 06 uit en in deze tijd heeft EA Sports zich vooral op de aankleding en inhoud van de game gefocust. De gameplay is nagenoeg onveranderd gebleven, dus verwacht hetzelfde semi-realistische voetbal als in FIFA 06. Fans van Pro Evolution Soccer 5 wagen zich er niet aan, maar gamers die verder kijken dan hun neus lang is, merken dat ook de gameplay van FIFA 06 en 2006 FIFA World Cup best te pruimen is. De finesse van Konami wat betreft het vertalen van je gedachten naar acties ontbreekt, maar over het algemeen kun je best een redelijk partij op de mat leggen.

De veranderingen en het nieuwe aan 2006 FIFA World Cup zit hem volledig in de aankleding. De game kent enkel landenteams, maar beperkt zich gelukkig niet alleen tot de landen die deelnemen aan het WK. Ook het nooit winnende San Marino en andere oefen-je-vaardigheden landen zijn van de partij. Je kunt kiezen om een WK te spelen, zelf een toernooi op te zetten of de weg van kwalificatie tot WK te spelen. Naast de WK-mode kun je ook penalty’s nemen, een vanuit een scenario een team een bepaalde doelstelling laten behalen (bijvoorbeeld: je staat met rust 2 – 0 achter, probeer er minimaal een gelijkspel uit te halen) en op het trainingsveld oefenen.

Gretig als ik was, startte ik uiteraard direct een WK met de oranje ruiters van Van Basten. Voordat het toernooi begint, kun je zelf de selectie samenstellen waarmee je naar Duitsland afreist. Dit is een pluspunt, want in de voorgebakken selecties zitten spelers die ik nooit mee zou nemen. Een paar knoptikken later zit de voltallige selectie in de bus. Eenmaal aangekomen in het WK menu, kun je de gebruikelijke zaken bekijken zoals speelschema’s en topscoorders en kun je je team managen. Wanneer alles in orde is begeef je jezelf naar het veld.

De reis naar het stadion wordt op een BBC’s Match of the Day-achtige manier weergegeven, met een camera die vanaf satelliethoogte inzoomt op het stadion. Eenmaal in het stadion verwelkomt een sfeervolle ambiance je en staan de spelers naast elkaar opgesteld. Jammer genoeg wordt het volkslied niet voorafgaand aan de wedstrijd gespeeld, maar krijg de nationale liederen enkel te horen nadat je de wedstrijd gespeeld hebt. Een camera die in close-up langs de spelers glijdt terwijl ze het volkslied zingen, had wellicht nog iets meer charme gehad. Maar goed, aan de sfeer ligt het in ieder geval niet. Onder het enthousiaste commentaar van de twee Britse verslaggevers wordt de spanning opgebouwd naar een hoogtepunt en kan de wedstrijd beginnen.

2006 FIFA World Cup wordt gevoed door kleine, subtiele grafische tweaks van EA Sports. Wanneer je een corner krijgt, zie je de keeper zijn manschappen opstellen en kun je vanuit een schuin oog ook het publiek zien zitten dat in de kleur van je land helemaal los gaat. Dit publiek is sowieso mooi geanimeerd en wordt tijdens de goals vanuit een over-de-schouder perspectief getoond. Door dit effect word je als speler iets meer van het veld gehaald en bekijk je de wedstrijd op dit moment als toeschouwer. Hoe simpel het ook klinkt: het werkt en voelt goed aan.

In de presentatie scoort 2006 FIFA World Cup dus buitengewoon goed. Hoewel het met een WK-game om verzachtende omstandigheden gaat, bestaat een game echter uit meer dan alleen de presentatie. 2006 FIFA World Cup heeft namelijk één enorm groot nadeel: framedrops. Het is werkelijk ongelooflijk hoe vaak de framerate inkakt. En met inkakken heb ik het niet over een minimale vertraging, maar echt over een halve seconde slow-motion voetbal. Het stoorde mij tijdens het spelen enorm en ik snap niet hoe EA Sports met de ervaring die ze hebben en een algemene presentatie die zo goed is, dit heeft kunnen laten gebeuren.

Met het WK voor de boeg is 2006 FIFA World Cup een prima spelletje om je mee op te warmen. De gameplay is voor 99% identiek aan die van FIFA 06, maar door de typische WK-presentatie kan iedereen die naast zijn foute Heineken-hoed, schmink voor het Nederlandse vlaggetje en oranje opblaashamer, nog een extra Holland-attribuut zoekt, deze game prima aanschaffen. Mensen die FIFA 06 in huis hebben moeten zich echter héél hard achter de oren krabben of enkel de presentatie het waard is om de portemonnee open te trekken.