Dutch College League groot succes | Gamer.nl

Dutch College League groot succes | Gamer.nl

Gisteren stond de tweede speelronde (en de eerste die publiekelijk toegankelijk was) van de Dutch College League op de planning. We gingen op pad om de speelronde te ervaren.

De Dutch College League gaat ook op televisie worden uitgezonden, zoals gisteren al bleek uit een nieuwsbericht. Vanaf eind maart komt het computergeweld naar Fox Sports. Voordat ze hiermee beginnen, zal Fox ook nog de FIFA Interactive World Cup uitzenden op tv.

Dutch College League

De Dutch College League is een initiatief tu en verschillende studenten-eSportverenigingen, de eSportbond en Young Capital om een League of Legends-competitie op te zetten. Er doen in totaal zes teams mee, uit vier verschillende studentenverenigingen (DSEA uit Delft en Dorans uit Nijmegen vaardigen twee teams af). Wekelijks komen deze teams bij elkaar in Hilversum om tegen elkaar te spelen.

De competitie begon op 23 februari, vervolgens kregen de spelers een week rust. Gisteren, op dinsdag 8 maart, begon het echte geweld. In tegenstelling tot de eerste speelronde was nu ook publiek welkom. Een hele middag lang kon men in de Vue bioscoop in Hilversum gratis van League of Legends genieten.

Ontvangst

Het was druk: zo'n 250 mensen hadden zich aangemeld en afgaande van de drukte in de zaal, waren de meeste mensen aanwezig. De zaal was goed gevuld en vrije plekken waren schaars. Het hielp dat de organisatie kosten noch moeite had gespaard om de fans een warm welkom te geven. De rode loper was uitgelegd, iedereen die kwam kreeg een bandje plus gratis lunchpakket en men had de mogelijkheid om op de foto te gaan met cosplayers verkleed als de champion LeBlanc (met de prestigious skin).

Het was serious busine , maar toch hing er een ontspannen sfeer. Spelers zaten in de lobby van de bioscoop nog wat tactieken door te nemen, terwijl onwetende klanten richting andere zalen liepen om naar de film te gaan. Kinderen liepen ongeduldig naar de zaal toe, terwijl hun ouders er verward achteraan strompelden. 

cosplay

Serieuze zaak

Ook voor de spelers zelf was dit geen uitje waar ze even een spelletje gingen spelen en vervolgens aan de drank gingen. Zij trainden serieus en gingen voor de winst. In de aankomsthal zat Team Zephyr, het team van de Eindhovense studentenvereniging druk bezig met overleg. Zij hoefden pas om 13:45 te spelen, maar om 12:30 zat het team al klaar. Het team had de eerste speelronde verloren, terwijl ze wel veel trainden. Vandaag moest dus de ommekeer gemaakt worden.

Ondanks dat de spelers zich wilden focu en voor de wedstrijd, kon je best op ze afstappen om een praatje te maken. Zelfs wanneer ze aan het overleggen waren, hadden de leden van Zephyr tijd om even met een nieuwsgierige journalist te praten. Het was duidelijk dat ze, ondanks dat ze eerder verloren, vol vertrouwen de wedstrijd ingingen, die ze overigens na een spannend gevecht zouden winnen.

Team Zephyr

Volle zaal

De wedstrijden werden in een bioscoopzaal gehouden, waar de set-up meteen opviel. Als je de zaal binnenkwam, liep je namelijk recht tegen de booths aan waar de spelers hun kunsten gingen vertonen. De booths stonden aan de linker en rechterkant van de zaal, terwijl je de actie kon volgen op een groot bioscoopscherm achter de spelers. Behalve dat het beeld goed was, was ook het geluid erg duidelijk.

Wat ook opviel was de drukte. De zaal was erg goed gevuld. De beste plekken waren vrijwel meteen bezet, waardoor er voor laatkomers niets anders op zat om wat verder naar beneden te zitten, die overigens ook prima uitzicht op het scherm hadden. Dat het vol in de zaal was, kon je ook aan het publiek merken. Als er een goede play werd gemaakt werd er gejuicht, als een team won, werd er geklapt en als een formatie steun nodig had, dan was daar het publiek om ze aan te moedigen. 

esports

Show

De middag ging echter niet alleen om de teams en de spelers, de Dutch College League is namelijk meer dan dat. Behalve competente teams en scheidsrechters waren er ook shoutcasters, analisten die alles tot in de details uitlegden en een presentator die het hele gebeuren op (komische) wijze aan elkaar praatte. Het was een hele show en het publiek smulde ervan.

Het zorgde behalve voor leuke momenten ook voor goed commentaar. De shoutcasters deden gedurende games verslag en legden zaken duidelijk uit, ook voor toeschouwers die niet zo veel van de game wisten. De analisten vulden elkaar ook uitstekend aan, de ene deed het hele gebeuren goed presenteren, terwijl de andere duidelijk verstand had waar hij over praatte.

Hoog niveau

Dat de spelers niet willekeurig uit de game zijn geplukt werd ook meteen duidelijk. De picks en bans (het moment dat spelers hun champion kiezen) waren duidelijk met een doel en ook de spelers zelf lieten merken dat ze een hoog niveau nastreefden. De eerste game, die tu en DSEA Blue, het tweede team van Delft, en Link, uit Tilburg werd een slachtpartij in het voordeel van de jongens van DSEA. Vooral hun jungler (een speler die heel de map bestrijkt); een speler met in-game naam Pinda, liet meerdere keren zien wat hij in zijn mars had.

Na de wedstrijd had hij even tijd voor een paar vragen en toen bleek meteen duidelijk waarom het Tilburgse team zo weinig grip op hem kreeg; Pinda, die in het echt Nick Cleintuar heet, speelt normaal tegen Masters-spelers. Voor veel mensen zal dit als hocus pocus klinken, maar het betekent dat hij bij grofweg de beste 700 spelers van Europa behoort.

Pinda vertelde verder dat hij niet eens de beste spelers van zijn studentenvereniging was; hij zit namelijk in het tweede team van Delft. In het eerste team speelt namelijk een speler die in de Challenger-divisie heeft gespeeld, dan hoor je bij de beste 200 spelers van Europa. Dit is overigens niet de standaard, maar het geeft wel aan wat voor talent deze competitie waarborgt.

Zenuwen

Het was de eerste keer voor deze spelers dat ze voor publiek moesten spelen en dat was ook merkbaar. Vooral in het begin van potjes zag je een aantal spelers nog met trillende handen zitten. Naarmate de game vorderde, werd dit wel minder. Pinda, van DSEA, gaf ook toe dat hij zenuwachtig werd, omdat zo'n grote groep naar hem keek.

"Zenuwachtig natuurlijk, je ziet dat er een hele groep naar je kijkt en mi chien denk je: als ik een fout maak, dan sta ik een beetje voor schut, maar voor de rest moet het eigenlijk een beetje hetzelfde voelen. Als je eenmaal in de game zit, is het allemaal wel weg."

Hij was niet de enige. Derck "Derck" Chu, van ESEV Zephyr gaf zelfs toe dat hij bijna niet heeft kunnen slapen in afwachting van het event. "Het was een hele vette ervaring, maar je wordt er wel nerveus van. Ik kon gisteren ook zeker niet slapen. Ik ging pas om vijf uur slapen."

Derck zorgde voor meer opzienbarende dingen; zo was hij de speler met de meeste dreiging en werd er mede door hem gewonnen van het tweede team van Dorans. Toch was hij de speler die als eerste stierf, iets wat voor veel vraagtekens zorgde bij het publiek. De speler had namelijk geen flash meer (een skill, die op de d- of f-knop zit, met een cooldown van vijf minuten die ervoor zorgt dat je een kleine afstand kan teleporteren, hiermee kan je onder andere aan hinderlagen ontsnappen). Omdat hij geen flash meer had, kon hij worden neergehaald door de tegenstander. 

Het was niet duidelijk hoe het kwam dat hij geen flash meer had, hij was namelijk nog niet eerder in een conflict gekomen. Dit legde hij na de wedstrijd lachend uit: "Het is niet zo'n leuk verhaaltje, ik wilde in het begin de dance emote spammen. Normaal kan dat met control 3, maar dat werkte nu niet, want dat stond nu niet ingesteld. Dus ik moest steeds /d typen. /d /d /d /d, opeens kwam die enter niet en toen drukte ik op de d; dat was de flash."

esports

Problemen

Ondanks dat het absoluut een geslaagd evenement was, waren er ook wel dingen die minder goed gingen en dat was vooral aan de technische kant. De tweede wedstrijd, die tu en het Eindhovense Zephyr en het Nijmeegse Dorans 2, werd een aantal keer gepauzeerd. Na afloop legde Derck uit dat zijn muis en toetsenbord niet meer reageerden. Ook deed het geluid van de analisten het niet altijd even goed, ondanks dat dit voor grappige reacties uit het publiek zorgde ("harder praten, l*l!"), lijkt dit niet helemaal de bedoeling.

Verder begonnen de wedstrijden wat later dan gepland. Dat is niet fijn voor het publiek, maar ook voor spelers was dat niet altijd even handig. Er wordt namelijk maar één game per team gespeeld. De mannen uit Zephyr moeten daar bijvoorbeeld anderhalf uur voor reizen. Pinda van DSEA noemde het reizen vervelend, al voegde hij er wel aan toe dat hij het ervoor over heeft.

Ondanks die problemen was het absoluut een geslaagd evenement met veel lachende gezichten, van zowel spelers, coaches, publiek en organisatoren. Met deze opzet mogen ze gaan uitkijken naar de eerste televisie-uitzending die eind maart plaatsvindt. De tweede divisie van de competitie zoekt overigens nog teams en je kunt je tot en met 23 maart hier aanmelden.

Door Danny van Gend

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou