Reload

Wii Sports Resort is de perfecte zomergame

Boek een vakantie naar Wuhu Island

Geschreven door Thijs Barnhard op
Deze zomer is het twaalfjarige jubileum van de Wii Motion Plus-accessoire. Dit kleine verlengstuk dat de bewegingsbesturing van de Wii-afstandsbediening een stuk exacter maakt, heeft een ietwat tragische levensloop gehad. Er zijn eigenlijk maar twee noemenswaardige games die deze uitbreiding volledig wisten te benutten: The Legend of Zelda: Skyward Sword en Wii Sports Resorts.

Die Zelda-game krijgt deze maand een heruitgave en herwaardering, maar ook Wii Sports Resorts zou een soortgelijke behandeling moeten krijgen. Deze zomerse verzamelingen van sporten heeft namelijk altijd in de schaduw gestaan van de eerste Wii Sports. Met meer dan 82 miljoen verkochte exemplaren was dat spel een ongekend fenomeen. Het hielp daarbij natuurlijk ook mee dat het Wii Sports met iedere console werd meegeleverd.

Sports Simulator

Wii Sports Resort had die luxe niet, maar het spel werd wel samen met de eerder genoemde Motion Plus-uitbreiding verkocht. Het was daarmee net zoals zijn voorganger de ideale demonstratie van wat die precieze bewegingsbesturing voor games kon betekenen.

In dertien verschillende simulaties van echte zomerse sporten doet Wii Sports Resorts uit de doeken wat Motion Plus allemaal in huis heeft. Het grootste verschil is te ontdekken in de terugkerende speelstanden golf en bowling. Die spelen met de extra toevoeging ook echt een stuk beter.

Vakantie op Wuhu Island

In plaats van losstaande minigames, worden de spellen in Resort aan elkaar gekoppeld door ze allemaal op dezelfde locatie te laten plaatsvinden. Wuhu Island is het toneel voor boogschieten, basketballen, tafeltennissen, kanoën, frisbeeën en jetskiën. De baai uit de kano-minigame is te zien wanneer je gaat boogschieten en wie besluit te skydiven kan zomaar landen op de golfbaan. Het is geen échte open wereld, maar Wuhu Island voelt alsnog als een echte plek aan.

Het helpt ook dat alle nieuwe sporten een schot in de roos zijn. Boogschieten is door gebruik van de nunchuck en Wii Motion Plus verrassend realistisch en ook het frisbeeën voelt verrassend echt aan. In het lijstje van speelbare sporten zit eigenlijk geen enkele misser.

Stempelboekje

De basis van deze sporten is ijzersterk. Ook in de multiplayer en extra speelstanden komen ze goed tot hun recht Resort is simpeweg een geweldige game voor wie plezier haalt uit het behalen van de hoogste score en de snelste tijd.

Daarnaast zijn er ook nog stempels te behalen, die ongeveer dezelfde functie vervullen als achievements of trophies. De echte fanatiekeling wil ze natuurlijk allemaal verzamelen en om daaraan te voldoen moet alles uit de kast getrokken worden. Nintendo heeft als enige van de drie consolemakers zich nooit echt gewaagd aan achievements, maar Wii Sports Resort leent zich er uitstekend voor. Juist door de speler allerlei extra doelen mee te geven, blijkt hoeveel diepgang deze ogenschijnlijk simpele minigames hebben.

Zomerse sferen

Wii Sports Resort is niet alleen een hele fijne en competitieve single- en multiplayergame, het is ook een spel dat ontspanning stimuleert. Neem bijvoorbeeld de Pilot Wings-achtige minigame waarin met een vliegtuigje over Wuhu Island gevlogen kan worden. Er is een timer en er zijn optionele doelen om zoveel mogelijk locaties te ontdekken of alle ballonnen lek te schieten, maar het is bovenal vooral rustgevend om over het eiland te zweven.

Met een vliegtuigje vliegen lijkt misschien niet helemaal te passen in het straatje van zomersporten, maar Wii Sports Resort heeft zo’n eigenaardige, relaxte sfeer, dat je uiteindelijk nergens meer van opkijkt. Mii-personages die op de console staan worden weer gebruikt om het publiek en de tegenstanders op te vullen. Zo kan het zijn dat je tijdens een mountainbikerace wordt ingehaald door je vader en voormalige president Obama de speedboot bestuurt tijdens een sessie wakeboarden.

Het is die unieke zomerse sfeer die ervoor zorgt dat Wii Sports Resort een perfect game is om er ieder jaar weer bij te pakken. Dat leidt dan ook telkens weer tot een herwaardering van de heerlijk wegluisterende soundtrack die aan elke sport gekoppeld is. In de loop der jaren heeft het easy listening-genre zo’n cultstatus gekregen dat muzikant Gabriel Gundacker bijvoorbeeld een compleet album heeft geschreven met nummers van nietbestaande Wii Sports-games. Zet deze soundtrack aan op een zomerse middag en je waant jezelf in een wereld waarin Nintendo de Wii Sports-reeks op een of andere manier heeft weten door te zetten naar de Switch. Geen andere serie heeft zulke uitstekende vibes.

Ook Wii Sports Resort was een hit, maar het spel kwam qua verkochte exemplaren niet in de buurt van de eerste game. Een nieuwe Wii Sports op de Wii U sloeg een paar jaar later nauwelijks aan. De erfenis van Wii Sports is daarom opvallend. Waarom heeft deze reeks zich nooit verder kunnen ontwikkelen? Als Wii Sports Resort iets aantoont, is het wel dat meer sporten en een verbeterde besturing genoeg zijn om het spelplezier te vergroten. Het is jammer dat Nintendo zich in al die tussengelegen zomers niet aan een vervolg heeft gewaagd.

In de rubriek Reload bekijken we klassiekers uit de geschiedenis van de game-industrie vanuit het huidige perspectief. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Pc-versie Assassin's Creed Valhalla ondersteunt DualSense nu volledig The Last of Us-serie wordt nu geschoten
3

Reacties op: Wii Sports Resort is de perfecte zomergame

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Cocabeer

  • 4 juli 2021 17:35
  Op de Wii met dat bowlen (eerste versie) had ik die beweging voor een strike helemaal in m'n spiergeheugen zitten. Kon knetterstoned half slapend vanuit een hoekje op de bank met een nonchalante 'flick of the wrist' het hele potje enkel strikes gooien. Mooie tijden, man. Zou zoiets nu wel weer kopen denk, mits uitgebreid en als volwaardige game gebracht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 4 juli 2021 18:23
  Wat ik ook deed, een perfect game bowlen lukte me niet.

  Kwam geloof ik tot 7 strikes op rij. Meer niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 4 juli 2021 21:53
  Een hele match alleen maar strikes gooien is me alleen maar gelukt bij de allereerste Super Monkey Ball, haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.