Een veel terugkomende reactie bij onze Top 100 van 2009 is dat de volgorde wel heel arbitrair is. Het is vooral koffiedik kijken, dingen zeggen over iets waar je eigenlijk nauwelijks nog iets over kunt zeggen. Hoewel we dit moeilijk kunnen ontkennen, is het aardig om te kijken hoe goed onze voorspellingen nu werkelijk waren. Vorig jaar dan, toen we de Top 100 van 2008 publiceerden. Zo na een jaar en met de Top 100 van 2009 ernaast, kunnen we toch zeggen dat we aardig goede voorspellingen gedaan hebben. Okee, er staan wat games te hoog en ook zeker wat games te laag, maar de tendens naar onderen toe is qua cijfers toch zeker aflopend.

Voor de statistici: van de Top 100 van 2008 zijn 69 games ook daadwerkelijk in 2008 op de markt gekomen. Van de 31 games die niet verschenen, staan er 22 dit jaar weer in de lijst. Uitstel is blijkbaar goed voor een spel, want maarliefst 16 ervan bekleden dit jaar een hogere positie. Eentje heeft zijn positie van vorig jaar behouden, 5 staan nu lager.

9 games zijn dit jaar afwezig, waarvan er eentje, Tiberium, definitief is gecanceld. De andere games zijn om uiteenlopende redenen afwezig. Splinter Cell: Conviction gaat volledig op de schop en van de nieuwe versie hebben we nog niets gezien, Saboteur en Elveon zijn compleet van onze radar verdwenen. Van andere games zijn onze verwachtingen getemperd, zoals van Huxley en Cipher Complex. Soms komt dat vanwege tegenvallende reviews in de VS, zoals de dikke onvoldoendes die Destroy All Humans: Path of the Furon opstreek.

Grootste stijger is The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena, dat de sprong van nummer 76 naar nummer 10 wist te maken. Ook Infamous sprong van een relatief hoge positie (58) naar een plekje in onze top tien (9). De concurrent van deze laatste, Prototype, is de grootste daler. Van een positie op nummer 9 zakte de superheldengame van Radical Games naar 27.

Het eeuwige geklaag dat games almaar uitgesteld worden, lijkt tegenwoordig niet helemaal meer van toepassing. Vooral de games in het middensegment verschenen grotendeels op tijd. Het meeste uitstel vond plaats in de top 20 en bij de laatste 30 van de lijst. Hieruit blijkt dat de écht grote toppers vaker uitgesteld worden, maar ook de wat obscuurdere games, die vaak nog geen uitgever hebben en waarvan de releasedatum dus wat minder vast ligt.

En dan de cijfers. Van de 69 games die verschenen, kregen 54 een voldoende, 4 werden niet besproken en de overige 10 kregen een 5 of lager. Alle games die het afgelopen jaar een 10 kregen, stonden ook in onze top 10. De grootste misschatting is Tom Clancy's Endwar, dat we op plek 3 plaatsten maar uiteindelijk met een 7 naar huis ging. Ook van Spore hadden we meer verwacht. Het stond op 6 in de Top 100, maar kreeg van ons slechts een 7. De hoogst genoteerde onvoldoende is voor Alone in the Dark. Het spel stond op 21 in de Top 100 van 2008, maar bleek die positie niet waard. Het laagste cijfer is voor de nummer 84. Daar stond Turning Point: Fall of Liberty, dat een 2 kreeg.  

Al met al zaten we er niet zover naast. We zouden ervoor tekenen wanneer we met de top 100 van 2009  weer zo accuraat zijn. Dat onze nummer 1 wederom een 10 mag opspelden, net als twee andere games in de top 10. En wanneer bijna 70% van de lijst daadwerkelijk op de markt komt, zijn we helemaal in onze nopjes. 2009 wordt weer een mooi gamejaar!