Afgelopen vrijdag konden de prijswinnaars van de Playstation 3 SPAC3 prijsvraag in Amsterdam-Noord los gaan met de Playstation 3. En los dat ze gingen. Het was een ouderwetse heksenketel, waarbij men met name maar geen genoeg kreeg van Resistance: Fall of Men. De heren, allen groot Gears of War-fan, schoten elkaar in de multiplayer mode helemaal aan gort en konden de combinatie van tactische gameplay en brute actie wel waarderen.

Terwijl zij echter Resistance: Fall of Men aan het platspelen waren, verdiepte ik me op een andere Playstation 3 die aangesloten stond op een gi-gan-tische HD-televisie van weetikhoeveel bij nogveelmeer meter in een totaal andere game. De titel is vaag, het concept oersimpel: Super Rub a Dub.

Super Rub a Dub is van Playstation 3 techdemo uitgegroeid tot volwaardige Network game, een spel dat je voor een paar euro kunt downloaden van het Playstation Network. In de game bestuur je een bad met, hoe lieflijk, badeentjes. Je doel is om als grote badeend alle kleine badeentjes te verzamelen en deze ‘mee te trekken’ naar een afleverpunt. Dit klinkt makkelijk, maar is het absoluut niet. Het bad dat je met de TILT-functie van de SIXAXIS-controller bestuurt heeft namelijk (afhankelijk van het level) wel of geen rand, wat betekent dat je uiterst nauwkeurig moet kantelen. De beginlevels zijn makkelijk, maar naarmate je wat eendjes verzameld hebt, komen er steeds moeilijkere ‘puzzels’, waarbij ook vijandige creaturen (haaien!) je eentjes van je af bijten.

Hoe simpel het concept van de game ook is en hoeveel het ook lijkt op bijvoorbeeld Super Monkey Ball, het werkte en het was leuk. Ja, heel leuk zelfs. Op een gegeven moment moesten de prijswinnaars me werkelijk wegtrekken bij de Playstation 3 om een potje Resistance mee te doen (ik werd overigens keihard geownd door de bastards). Zelf vond ik het later maar al te mooi om te bedenken dat ik in een kamer met puur next-gen geweld, voor de game met de minste next-gen graphics ging. Dan telt gameplay dus toch nog, ik was het met de Playstation 3 bijna vergeten.