Gisteren verscheen op diverse websites het nieuws over een onderzoek van psychologe Susan Perry die vrouwen oproept om met hun vriendje of man samen te gaan gamen. Volgens haar blijven koppels langer bij elkaar als ze samen gamen. Je leert problemen als team op te lossen en dit is uiteraard bevorderlijk voor de relatie.

Neem me niet kwalijk, maar wat een gigantische bullshit verkondigt mevrouw Perry daar zeg. Hardstikke leuk dat ze vrouwen aan het gamen wil hebben, dat zal ik niet ontkennen. Maar zeggen dat je relatie daar beter van wordt? Laat me niet lachen!

Waarom ik denk dat Susan Perry het bij het verkeerde eind heeft? Ten eerste geeft ze in haar onderzoek aan dat vrouwen met de hobby van mannen mee moet gaan doen. Heeft de man daar wel zin in? Zit hij net lekker een potje te fraggen en dan roept vrouwlief "pas op, daar zit er ook eentje". Susan bedoelt waarschijnlijk RPG's of adventures waarbij je gezellig samen als stel het digitale avontuur tegemoet treedt. Voor de man betekent dit veel geduld. Hij kan niet op zijn tempo spelen, want de vrouw is nog niet bekend met dit soort games dus zij wil alle teksten lezen en rustig de gebieden verkennen. Dan moet de man aan de vrouw gaan uitleggen hoe de controls werken. Als de vrouw dat door heeft moet de man kijken hoe zijn vriendin/vrouw gamet en om de lieve vrede te bewaren moet hij zich inhouden om niet de controller uit haar handen te grissen en het zelf te doen.

Een andere reden waarom ik denk dat Susan uit haar nek lult is omdat mannen liever niet van vrouwen verliezen bij het gamen. Dus als je vriendin dan gezellig samen met je komt gamen en ze kickt je ass in Dead or Alive of in een onbenullig spelletje als Bejeweled, dan zul je niet denken "oh lieverd, dit is zo bevorderlijk voor onze relatie!". Haat en nijd ontstaat er!

Oke, misschien overdrijf ik wat en zijn er vast wel stelletjes die leuk met elkaar kunnen spelen...eh gamen. Bij die stellen zal de relatie gewoon goed zitten en maakt het eigenlijk niet uit welke activiteit ze samen ondernemen.  Want het is niet meer dan logisch dat als je interesse in elkaars interesses toont, je relatie daar van profiteert. Dat is niet gerelateerd aan gamen.