Zoals velen van jullie inmiddels weten, zijn we achter de schermen hard aan het werk om de nieuwe Gamer.nl-website zo snel mogelijk af te krijgen. We willen nog geen specifieke datum noemen en ook een veilig kader voor onszelf zetten, dus wat we wel kunnen zeggen is dat het de bedoeling is dat de nieuwe website nog in de eerste helft van dit jaar verschijnt.

Nu het design van de frontpage nagenoeg final is (en ik die hopelijk binnenkort met jullie kan delen - spannend!), is het tijd om naar de details te kijken. Of bepaalde elementen nog bij de website passen en hoe we andere dingen kunnen verbeteren. Een hele belangrijke is het plus/min-systeem in de reacties. We hebben hier de afgelopen jaren veel kritiek over ontvangen, dus willen dit systeem op de schop nemen.

Plus/min-systeem

Het plus/min-systeem is met de beste bedoelingen verzonnen. Gamer.nl staat dagelijks vol met reacties en het is voor ons niet te doen om altijd snel te schakelen bij spam of reacties die geen hout snijden. Hoe mooi leek het idee om de macht in de handen van de community zelf te leggen. Goede berichten zouden plusjes krijgen, en slechte berichten minnetjes, waardoor ze vanzelf zouden verdwijnen. Helaas werd dit systeem misbruikt. We kregen vooral veel klachten van mensen die zonder reden toch minnetjes leken te krijgen. Dat is heel frustrerend.

We geloven nog altijd in de gedachte achter het systeem, maar willen het op de schop nemen. Op de nieuwe website krijgt elke bezoeker gedurende een periode een aantal moderatorpunten. Hiermee kunnen er plusjes en minnen uitgedeeld worden. Je moet hier wat spaarzamer mee omgaan, omdat je maar een beperkt aantal moderatorpunten hebt. Daardoor hopen we dat mensen niet lukraak minnetjes gaan uitdelen. Het is ook niet meer te zien hoeveel plusjes en minnen een comment heeft. Pas wanneer een comment een bepaald aantal minnetjes heeft, verdwijnt hij. Daardoor hopen we dat echt alleen de slechte comments aangepakt worden door de community.

Maar het gaat nog verder: krijgt een bezoeker veel plusjes op zijn comments, dan ontvangt deze bezoeker ook meer moderatorpunten om zelf plusjes en minnen uit te delen. Op deze manier krijgen de meest gewaardeerde bezoekers ook de meeste macht om de comments te moderaten. We horen natuurlijk graag wat jullie van dit idee vinden.

Het forum

Het volgende discussiepunt is het forum. Dit is - op zijn zachtst uitgedrukt - een ondergeschoven kindje van Gamer.nl. We hebben nu een poll op de frontpage van Gamer.nl staan waarin we vragen hoevaak mensen het forum bezoeken, waarbij het populairste antwoord 'nooit' is. Het één na populairste antwoord is echter 'meerdere keren per dag'. Het is niet zo gek dat het forum ondergesneeuwd is: eigenlijk voelt het als een losstaand onderdeel dat weinig met de website zelf van doen heeft, mede omdat je een aparte username en wachtwoord nodig hebt.

We zijn er nog niet over uit hoe we het forum precies gaan integreren op de nieuwe website. Moeten we dat uberhaubt doen, of is Gamer.nl vooral belangrijk als 'zender' en zijn de bezoekers de 'ontvangers'? We proberen niet negatief te doen; we vragen het ons echt daadwerkelijk af en horen graag in de reacties hieronder hoe jullie daar over denken. Misschien leven er wel goede ideeën onder jullie over hoe we het forum dichter bij de site kunnen trekken?

Deze week op Gamer.nl

Maar goed, eigenlijk is deze wekelijkse redactiepost bedoeld om te bespreken wat je kunt verwachten op de website. We vinden het echter belangrijk om jullie bij het ontwikkelproces van de nieuwe site te betrekken en geven daar graag voorrang aan. Nog even snel dan: recensies van onder andere Resident Evil HD Remaster, Might & Magic Heroes 3 HD en Grim Fandango Remastered. Goh, we zien een trend... Laat het maar snel februari worden, dan kunnen we ook eens wat compleet nieuwe games recenseren!