Broeders en zusters,

Met 10 geboden en 7 hoofdzonden komt er toch elke zondag weer een hoop ellende langs. Daarom wil ik deze zonden dan ook weer met een wat vrolijkere noot eindigen. Hier heb ik de zonde Luiheid voor uitgekozen. Niet alleen omdat het persoonlijk heel herkenbaar is, maar ook omdat gamers hiermee toch doorgaans getypeerd worden en dat het eigenlijk helemaal niet negatief hoeft te zijn.

Want geeft nou maar toe: we zijn een stelletje luie donders. Er zijn maar weinig gamers die echt dansen op een dansmat, rondhoppen voor een EyeToy of vol verlangen uitkijken naar Wii Fit. Het liefst zitten we op een comfortabele bank of bed met goed uitzicht op de televisie, of op een luxe stoel achter een groots beeldscherm. En gelijk hebben we!

Als je kijkt naar andere vormen van entertainment, die nog enigszins vergelijkbaar zijn met gaming, dan kun je bijvoorbeeld bij het lezen van een boek of bij het kijken van een film ook lekker in een stoel duiken en je verdiepen in een andere wereld. Met gaming participeer je echter in die wereld en zo krijgt het een hele andere betekenis voor je. Een boek kan iets prachtig beschrijven, en een film kan prachtig gefilmd zijn, maar het is bij games uniek dat je het zelf beleefd.

Kun je het voorstellen dat je een wereld als die van Super Mario Galaxy op een andere manier zou kunnen ervaren dan via een game? Dat je zo zou meeleven met Master Chief of Samus Aran als je niet zelf in dat pak zat? Zou de ervaring van het doormidden zagen van Locust in Gears of War net zo briljant zijn als je het niet zelf deed? Is Metal Gear Solid wel zo spannend als Snake op het scherm telkens onder een doos kruipt? En ook een actuele titel als Uncharted: Drake's Adventure. Als film heb je weer de zoveelste actietitel waarin een held de bad guys afknalt en er met de chick vandoor holt, maar als game blijk je een ongeëvenaarde ervaring te hebben.

Waar wil ik hier nou mee heen? Dat wij echt bijzondere avonturen en dingen beleven die anderen niet beleven. En dat allemaal vanuit onze luie bank, bed of stoel. Ja we zijn lui, maar we beleven vanuit die luiheid avonturen waar anderen niet eens van kunnen dromen.

Amen

Tien Geboden: Eerste - Tweede - Derde - Vierde - Vijfde - Zesde - Zevende  Achtste - Negende - Tiende Hoofdzonden: IJdelheid - Vraatzucht - Gierigheid - Afgunst - Lust - Woede