Broeders en zusters,

Nu we de tien geboden hebben gehad, gaan we gewoon lekker verder met de zeven hoofdzonden. De meeste zullen de zonden wel kennen van bijvoorbeeld de Magnum-ijsjes of de film Se7en met Brad Pitt en Morgan Freeman. Se7en ligt tegenwoordig voor een budgetprijs bij de gemiddelde DVD-shop en is een absolute must-see! Met die zeven zonden als leidraad wil ik weer een serie insiders typen die de komende weken zondags op Gamer.nl zal staan. De eerste zonde is ijdelheid.

Achievements, een prachtige en sluwe uitvinding van Microsoft. Het zal niet echt nieuw zijn, maar de manier waarop Achievements een aantrekkingskracht uitvoeren op de Xbox 360 is ongeëvenaard. Ik weet niet hoe het met anderen zit, maar deze Achievements geven voor mij een duidelijke meerwaarde aan een spel. Als ik een game voor verschillende systemen kan kopen, zal ik eerder voor de Xbox 360-versie gaan, omdat ik daar Achievements mee kan verdienen en mijn Gamerscore kan verhogen. Wat drijft mij zover?

Dat hele Gamerscore- en Achievements-gedoe is er puur om anderen aan te tonen dat jij goed bent. Heb je een hele hoge Gamerscore, dan weten anderen dat je allereerst veel games bezit en dat je er nog goed in bent ook. Natuurlijk werken Achievements ook op een andere, wat mooiere manier. Dat je dingen in een spel gaat proberen die je anders nooit had gedaan. Op die manier haal je alles uit een spel, en daar ben ik absoluut voor. Maar daar later meer over.

Deze ijdelheid is op dit moment weer erg actueel door Halo 3. De prachtige maps, de heerlijke gameplay en de leuke wapens houden mij weer uren per dag voor de tv gekluisterd. Maar wat mij helemaal tot in de laatste uurtjes door laat spelen zijn de nieuwe rankings. Als je veel potjes speelt, en dan ook nog redelijk goed bent, dan stijg je in rank. Van Recruit tot Gunnery Sergeant en van Lieutenant tot General. Het werkt extreem verslavend om nog even door te gaan tot die volgende rank, en voor je het weet ben je een paar uur verder en kom je nooit meer aan je acht uur slaap toe. Ik heb altijd World of Warcraft ontweken, omdat ik wist dat daar veel te veel tijd in zou gaan zitten. Nu ik merk hoe graag ik wil 'uplevelen' met Halo 3, ben ik helemaal blij dat ik er nooit aan begonnen ben.

Maar waarom wil je een hogere ranking? Een hogere gamerscore? Meer achievements? Zodat je kunt laten zien dat je goed bent. Als je in Halo 3 bijvoorbeeld alle skulls in het spel heen weet te vinden, krijg je speciale armor die je in multiplayer kunt dragen. Op die manier kun je iedereen laten zien dat je goed bezig bent. En hoewel het ook wel een cool armor is, blijft het in de kern pure ijdelheid. En wij trappen er allemaal in.

Amen