Om gelijk maar antwoord op de eerste vraag te geven: ja en nee. Het nieuwsbericht over een verstopte bitcoinminer in de torrent-versie van Watch Dogs scoorde hoog, net als het nieuws dat er een Watch Dogs-mod is te vinden waardoor je de E3 2012-graphics in het Watch Dogs van 2014 krijgt. Daarnaast is de Watch Dogs-review de best gelezen van alle recensies in 2014 en een preview van de game eindigde ook bovenaan de lijst best bekeken artikelen.

Maar vergelijken we het met vorig jaar, dan is Watch Dogs niet buitengewoon dominant. Vorig jaar was Grand Theft Auto 5 al wat de klok sloeg. En de naweeën van die game zie je nog terug in 2014: het nieuwsbericht over een update om geldcheats tegen te gaan in GTA Online scoorde buitengewoon goed. De verschillen van GTA 5 op PS3 en PS4 in videovorm nog veel beter.

Een andere titel die meermaals terugkomt in de lijsten is Assassin’s Creed Unity. Het gerucht dat de game zich afspeelt in het Parijs van de achttiende eeuw scoorde grappig genoeg nog beter dan het officiële aankondigingsbericht. De preview van Assassin’s Creed Unity van de afgelopen E3 was één van de best gelezen bovendien en moest maar twee titels voor zich dulden: Far Cry 4 en…Mortal Kombat X.

Nostalgie en nieuw gaan samen

Ja, Gamer.nl-bezoekers hebben een nostalgische inslag. De Good Old Games Summer Sale triggerde massaal, maar dat viel eigenlijk in het niet bij het (veruit) best gelezen bericht van de eerste helft in 2014: Rollercoaster Tycoon 4 op pc wordt heel anders op mobiel. Na de ongelooflijke teleurstelling van RCT 4 voor iOS en Android, was deze belofte eentje waar jullie allemaal op hoopten. En hopen. En smeken dat ze het niet verpesten zoals ook gebeurd is met Dungeon Keeper. Titels die vooral dat ouderwetse gevoel emuleren, scoren ook goed. Banished is daarin het lichtende voorbeeld; de recensie van deze game is als een-na-beste gelezen, achter Watch Dogs.

Tegelijkertijd zien we terug in de bezoekcijfers dat iedereen toch bezig is met een smartphone of tablet, bewust of niet. De nieuwsgierigheid naar Kings nieuwe geldboom, Farm Heroes Saga, was zelfs zo groot dat de recensie van deze game uiteindelijk op de derde plek is beland.

Verschrikkelijke game, RCT4 op mobiel

Internethypes

Ook internethypes gaan Gamer.nl niet voorbij en Flappy Bird en Goat Simulator eisen zo hun plekkie op. Onze analyse van het fenomeen Flappy Bird is een van de best gelezen achtergrondverhalen. De recensie waarin hysterische geiten met een plaktong de boel slopen prijkt ook mooi in de top 10 van best gelezen recensies. Maar wie staat daar echt van te kijken; volgens de ontwikkelaars is Goat Simulator absolute AAA-kwaliteit.

Pc-ondertoon

Wat zien we nog meer terugkomen? De pc-ondertoon bij de best gelezen recensies, zonder meer. In de top 10 van best gelezen teksten vinden we Banished, Age of Wonders 3, The Elder Scrolls Online en Goat Simulator. Ook onze vergelijking tussen de pc- en Xbox One-versie van Titanfall werd goed gelezen, beter dan de recensie van deze shooter.

 

De conclusie

Wat zeggen alle statistieken bij elkaar? Dat we met zijn allen uitkijken naar de grootste releases, maar ook niet blind zijn voor wat gamesland (en het internet) ons nog allemaal meer te bieden heeft. Een belangrijke conclusie die we ook nog willen trekken: we zijn slecht in het inschatten van de kansen van Oranje bij een WK, getuige de ondertitel bij onze FIFA World Cup-recensie.

Voor het gemak hieronder nog de toplijsten van het nieuws en van de recensies: 

Best gelezen nieuwsberichten

 

RCT 4 op pc is heel anders dan op mobiel

Torrentversie Watch Dogs bevat bitcoinminer

Mod Watch Dogs realiseert graphics E3 2012

Verschillen GTA 5 op PS3 en PS4 getoond in video

Microsoft stopt tijdelijk met hardwareondersteuning Xbox One

Nieuwe Assassin’s Creed speelt zich af in 18e eeuws Parijs

Good old Games Summer Sale 2014 begonnen

Assassin’s Creed Unity verschijnt dit jaar

Nieuwe update GTA Online moet geldcheats tegengaan

Beelden Battlefield: Hardline gelekt

 

Best gelezen recensies

 

Watch Dogs

Banished

Farm Heroes Saga

The Elder Scrolls Online

Goat Simulator

Rollercoaster Tycoon 4

Thief

South Park: The Stick of Truth

Age of Wonders 3

2014 FIFA World Cup Brazil