Tijd voor ochtendgymnastiek! Het is even anders dan we gewend zijn, maar toen we 's ochtends bij Nintendo een aantal games gingen spelen, was één daarvan Wii Fit. Dus dat betekent rek en strek oefeningen, yoga en doelman spelen. Dus trek je schoenen uit, gooi je spieren los en stap op de Wii Balance Board.

De Balance Board is een behoorlijk stevig stukje hardware. Niet zo heel gek als er met je hele gewicht constant op moet staan. Het ding is overigens niet bedoeld om er op te springen, want het gaat puur om het verdelen van je gewicht. De Balance Board registreert je bewegingen behoorlijk nauwkeurig en na twee spelletjes gespeeld te hebben moet je altijd even van het bord stappen zodat hij je drukpunten opnieuw kan kalibreren. Op deze manier heb je elk spelletje weer het meest betrouwbare resultaat.

De versie van Wii Fit die wij gespeeld hebben had drie spelletjes, twee yogaoefeningen, een aerobicsles, een tweetal strekoefeningen en nog drie balansspelletjes. De spelletjes doen nog het meeste aan Wii Sports 2 denken. Met de Mii's doe je verschillende sporten zoals voetballen of skispringen. Bij het voetballen worden er ballen, voetbalschoenen en pandahoofden (don't ask..) op je afgeschoten en is het je taak om alleen die ballen te raken. Dit doe je door met je hele lichaam naar de juiste kant te hellen (links, midden of rechts). Met het skispel moet je door de hurken zakken en naar beneden glijden. Op het juiste moment moet je weer opstaan (niet springen) om een mooie sprong te maken.

Het derde spelletje is niet zozeer een sport, maar is toch een van de leukste dingetjes van Wii Fit. Je komt telkens op een speelbord terecht dat je volledig bestuurt met je lichaam. Op het speelveld zitten verschillende gaatjes en rollen een aantal balletjes die in die gaatjes moeten vallen. Door hele subtiele lichaamsbewegingen moet je er voor zorgen dat je het ene balletje in het gaatje krijgt zonder dat de andere balletjes van het veld rollen.

Het tweede wat we gingen doen was yoga en dat is vermoeiender dan het klinkt! Zo moest ik in een maanstand gaan staan en er voor zorgen dat het balansballetje op het scherm in het midden zou blijven. En alsof het nog niet erg genoeg was, moest de houding ook nog eens lange tijd volgehouden worden. Daarbij moet er ook nog eens op je ademhaling gelet worden en voor je het weet ben je weer helemaal met lichaam en geest in balans (kuch).

Bij de balansoefeningen gaat het er puur om drukpunten. Je moet bijvoorbeeld precies genoeg druk zetten op de ene voet zodat er een balansschaal goed staat, of je moet een aanwijzer door het scherm bewegen door je drukpunten te veranderen. Het idee van deze balansoefeningen is dat je er zoveel mogelijk achter elkaar moet doen binnen de tijd. En de oefeningen worden natuurlijk ook nog eens steeds moeilijker.

Om de balans op te maken, werkt Wii Fit heel aardig. De Balance Board voelt solide aan en registreert je bewegingen zeer nauwkeurig. Wii Fit haalt echter lang niet alle potentie uit het stukje hardware, maar is wel ideaal als je op een leuke manier wat gewicht wil kwijtraken. De uiteindelijke versie zal je daar ook mee helpen met allerlei trainingsprogramma's.