Preview
Valheim

Valheim is verslavend leuk

De meest prettige survivalervaring

Geschreven door Ruan Moleman op
In een dikke drie weken vier miljoen keer verkopen: Valheim is de ’next big thing’. Zeker voor een Early Access-titel zijn die verkoopcijfers een hele prestatie. De positieve reacties die je overal hoort blijken gelukkig geheel terecht.

Mocht je alleen wat screenshots van de game hebben gezien, dan haal je er misschien je schouders bij op. Wat is hier nu zo speciaal aan? Die screenshots doen de game dan ook geen recht aan. De vrij simplistische stijl lijkt ons een paar generaties terug te voeren. Ook de base building en het verzamelen van middelen doet vermoeden dat we wéér met een survivalgame in het rijtje van Rust, Minecraft of The Forest te maken hebben. Maar wees gerust: dat is slechts één element van de game.

Vikingen

Valheim speelt zich - hoe kan het ook anders - af in Valheim; een procedureel gegenereerde wereld geïnspireerd door het tijdperk van de Vikingen en Noorse mythologieën. Je start de game in het midden van de map, waar je met wat basisuitleg je avontuur begint. Al snel wordt duidelijk dat de ontwikkelaar bewust voor een wat gedateerde grafische stijl heeft gekozen. De wereld is low poly met textures van een aantal jaar terug. Toch weet het eindresultaat vrij modern uit de verf te komen door geavanceerde belichtingen. Deze aparte mix van een wat oubollig ogende spelwereld dat prachtige belichting heeft, geeft de game een unieke stijl.

Op de plek waar je de game begint, zie je vijf stenen die elk een groot mythisch wezen afbeelden. Dit zijn de vijf ‘bazen’ uit de game die je stapsgewijs moet verslaan - het wezenlijke doel van de game. Daar moet je natuurlijk wel eerst de gigantische spelwereld voor afspeuren. Die grootte wordt dankzij producereel samenstelling bereikt, maar tijdens het spelen heb je daar geen last van: Valheim wekt de illusie dat het handgemaakt is. Dit doet het door gebieden als het gevaarlijke Black Forest, de Swamp of zelfs de vele kerkers naadloos met de wereld te laten overlopen. Terwijl je op ontdekking gaat wordt je minimap ingevuld en zo krijg je langzamerhand niet alleen te zien hoe groot, maar ook samenhangend de spelwereld is.

Bouwen en craften

Om de vijf wezens te verslaan, is een goede voorbereiding essentieel en moet je personage uitgerust worden met betere bescherming en wapens. Hier komt het survivalaspect van de game om de hoek kijken. Zeker de eerste uren ben je dan ook vooral klusjes aan het doen: bomen omhakken, hout verzamelen, tools maken en je eerste hutje in elkaar timmeren voordat de eerste nacht begint. Terwijl je meer materialen vindt of craft, speel je weer nieuwe onderdelen vrij die je kunt craften. Om nieuwe onderdelen te vinden zul je dus verder dan de hoek van je straat moeten gaan. Dit zorgt ervoor dat je meer op verkenning wilt gaan en geeft een prettige leercurve aan de game, ondanks dat de game weinig uitleg geeft.

In Valheim kun je naar hartenlust je eigen Vikingdorp bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een Viking-langhuis, met daarin een bed voor elke speler, of een complete brouwerij. Natuurlijk moet er ook een langboot worden gebouwd, waarmee je de wateren in de game kunt betreden en op avontuur kunt gaan.

Een dergelijk kamp bouwen met je vrienden is belangrijk, want elk mythisch wezen dat je moet verslaan stuurt regelmatig hordes van vijanden op je nederzetting af om je aan te vallen. Daarom wil je hekken of zelfs muren om je nederzetting bouwen om je groep en de verzamelde spullen te beschermen. Elk gebouw is afhankelijk van fundering en wanneer vijanden die fundering aanvallen, is er de mogelijkheid dat alles instort.

Valheim

Survivallen, maar dan prettig

Huizen zijn niet alleen nodig voor bescherming, maar ook om je droog en warm te houden. Valheim heeft namelijk diverse survivalelementen waar je op moet letten. Je kunt honger krijgen, of het koud hebben. Ondanks deze elementen is dit geen hardcore survivalgame. Het spel is erg vergeeflijk ten opzichte van genregenoten. Zo is het repareren van je uitrusting en gebouwen volledig kosteloos en krijg je al je materialen terug wanneer je een bouwstuk sloopt. Dit maakt Valheim een stuk lichtvoetiger en creëert tegelijk meer tijd voor spannendere zaken, zoals het verkennen van de spelwereld.

Valheim lijkt net zo sterk te zijn geïnspireerd door actie-rpg’s als Skyrim dan door bovengenoemde survival- en bouwgames. Je geeft je personage meer stamina door veel te rennen en je wordt beter in boogschieten door… nou ja, veel met je boog te schieten! Ook kun je niet doodgaan door geen eten in je maag te hebben - het limiteert slechts je stamina. Dit bekende systeem van levelen laat je dus ook enigszins specialiseren in bepaalde taken.

Mythische wezens

Valheim draait uiteindelijk dus om de vijf mytische wezens, of eindbazen, die op de map te vinden zijn. Eenmaal goed voorbereid kun je met een groep spelers de uitdaging aangaan. Deze bazen zijn ontzettend sterk en en kunnen meerdere pogingen vereisen, afhankelijk van je voorbereiding. Hier komt de specialisatie ook weer van pas; hield je je veel bezig met houthakken of melee combat? Dan kun je beter voorop in de aanval staan, terwijl die boogschutter van de groep op de achterste linie staat.

Je mogelijkheden in combat zijn vrij standaard. Je kunt aanvallen, blokkeren en wegrollen. Het is een simpel, bekend systeem, maar de uitdaging is genoeg zonder het te complex te maken. De trofee die je krijgt van het verslaan van een mythisch wezen hang je op aan de desbetreffende steen in het midden van de map. Dit geeft je een nieuwe ability die verschilt per verslagen wezen. Ook krijg je er een item bij. Zo dropt de eerste eindbaas een item waarmee je een pikhouweel kunt maken die je kan gebruiken voor het delven van nieuwe grondstoffen. Dit geeft je weer de mogelijkheid om nieuwe dingen te doen en uiteindelijk de volgende, sterkere eindbaas te verslaan. Op die manier lonkt constant de volgende leuke bezigheid in Valheim.

Ik weet niet wat hier hoort

Gemaakt voor co-op

Ondanks dat er een optie is om friendly fire aan te hebben staan, is deze game vanaf de grond af aan gemaakt met elkaar te spelen. We raden dan ook aan om het spel met meerderen te spelen, in plaats van het doorheen te doorlopen. De vele bazen, kerkers en gevaarlijke gebieden zijn makkelijker te klaren als team. Het is daarbij simpelweg veel leuker om samen aan een grote nederzetting te werken. De game laat je niet voor niets een eigen bed claimen.

Valheim maakt een aantal interessante keuzes die het spel uniek maken ten opzichte van andere survivalgames. Veel van de systemen in soortgelijke games werken spelers vooral tegen. Door dit aan te passen of zelfs helemaal weg te laten, zet Valheim een nieuwe, gebruiksvriendelijke standaard binnen het genre. Zeker voor een game die een krappe maand in Early Access beschikbaar is, biedt het spel al een indrukwekkend uitgebreide en gebruiksvriendelijke ervaring. De roadmap van de ontwikkelaar toont daarbij aan dat spelers nog meer dan genoeg te wachten staat, al is het nu al meer dan de moeite waard om Valheim uit te proberen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft test Edge Chromium-browser op Xbox-consoles Guilty Gear Strive krijgt mogelijk nog een bèta
19

Reacties op: Valheim is verslavend leuk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 8 maart 2021 11:24
  stel dat je even een avondje met wat vrienden wilt spelen vanaf het begin, hoever kom je dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 8 maart 2021 11:31
  @HunterSeeker
  Dan kom je niet heel ver. Behalve als je met characters gaat spelen waar je al eerder mee gespeeld hebt.
  Het is een spel dat veel uren van je tijd gaat kosten (wil je echt verder komen). Maar hangen met vrienden is altijd leuk. Ook in Valheim.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RuanMoleman

  • 8 maart 2021 13:17
  @HunterSeeker dan zou ik zeggen dat je een leuke base hebt en de basics lekker onder de knie hebt. Het is iets waar je überhaupt mee bezig moet zijn in de eerste paar uren, gezien de voorbereiding voor de eindbaas. Verwacht die niet in je eerste sessie te verslaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pinopokie

  • 8 maart 2021 19:23
  @HunterSeeker Als je beetje je best doet kun je de eerste boss neerkrijgen. De tweede gaat je paar extra avonden kosten (of je moet gewoon skilled zijn en goed dodgen, maar waar is de fun in rushen ;) )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • burningcactus

  • 9 maart 2021 12:42
  @HunterSeeker Je kan in Valheim eigenlijk direct aan de slag met bouwen, omdat de 2 dingen die je daar voor nodig hebt(axe voor hout en hamer voor het bouwen) eigenlijk binnen 30 seconden al te craften zijn.

  dus als je een avondje gewoon een leuke basis wil bouwen kom je best een eind. De eerste baas zou ook nog wel moeten lukken denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 8 maart 2021 11:29
  Deze game geeft mij het gevoel dat ik had toen ik minecraft voor het eerst speelde. En dat is een compliment. Heb de tweede eindbaas verslagen en ik moet zeggen dat het naar meer smaakt.

  Als je niet van grinden houdt dan heb je er niet veel te zoeken (mits je verder wilt komen) maar rondhangen in het eerste gebied is ook al erg leuk. En hou je van bouwen dan is het ook een prima game. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt.

  Ik weet nu al dat ik hier meer uren in ga steken dan in Skyrim.

  Echt een aanrader.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 8 maart 2021 12:19
  Ik zou dit erg leuk vinden om op PS4 te kunnen spelen, is er iets bekend of het ook naar de console komt?

  En ben je verplicht altijd met dezelfde mensen te spelen? Of kan je ook solo spelen en soms met "onbekenden" wat samendoen qua kerkers e.d.?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 8 maart 2021 12:31
  @Wormpaul
  Of het naar consoles komt is nog niet bekend.

  Je kunt spelen zoals je wilt. Met je character kan je inloggen bij de wereld waar je zin in hebt. je kunt dus wereld hoppen als het ware. Je hebt dus alle vrijheid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 8 maart 2021 12:28
  Ik vond het niet zo boeiend meer na een tijdje. Met wat vrienden heb ik het volgehouden t/m de vierde boss. Daarna was de ruk er wel uit. Het bouwen is erg leuk, maar uiteindelijk was ik daar ook wel klaar mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 8 maart 2021 13:09
  @Vogeltje
  Op hoeveel uur zit je dan?
  Wij gaan bijna baas 4 aanpakken maar ik zit toch al op 130 uur ofzo. En heb niet het idee dat ik er binnenkort al genoeg van heb.

  Wij spelen met 4 zeer actief trouwens met nog 3 anderen die een beetje mee doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pinopokie

  • 8 maart 2021 19:25
  @Vogeltje Prima toch, heb je die 18,- er wel uit lijkt! Het mooie is natuurlijk dat de foundation goed is en dat er net als bij Minecraft op verder gebouwd kan worden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DenZon

  • 8 maart 2021 17:41
  @Sabor @Vogeltje

  Vrienden spelen deze game ook net als ik alleen ik merk wel dat de performance nog erg ruk is van de game. Ook zodra ik met 3 man ging bouwen (ieder zijn eigen plek maar niet te ver van elkaar) dat het lag-city werd. Ik vraag mij af of jullie dat ook hebben. Of komt dat door welke structures je gebruikt of de terrainmanipulator. Of ligt het soms aan de locatie waardoor preformace een flinke dreun krijgt? Het weerhoud me nu een beetje van spelen. Heb er toch wel bijna 60 uur in zitten nu. Gr!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pinopokie

  • 8 maart 2021 19:27
  @DenZon Zegt niet zo heel veel natuurlijk. Ik bedoel, zit je op een dedicated host? Wat zijn de specs en wat is de internetverbinding? Wij spelen met 3 man en ik host een dedicated server met 16GB ram en een I5-10400 processor. Loopt heel vloeiend (alsof ik singleplayer speel)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DenZon

  • 8 maart 2021 20:31
  @Pinopokie

  Oké ik zal wat meer informatie geven. Ik heb een ryzen 3600 gecombineerd met een GeForce GTX 970, 16 GB, en heb ik een 2K scherm. Een vriend van mij beheert een server waar wij met ongeveer een man of 7 actief zijn. Als ik tussen mijn gebouwen loop zit ik tussen de 25 en 45 frames. Misschien toch een andere locatie zoeken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 9 maart 2021 00:51
  @DenZon
  Ja bij ons is dat ook.
  Ik run een dedicated server op mijn pc. 1000mb internetsnelheid en ik heb een 1080ti videokaart en i7 8700k processor.

  Onze basis is ondertussen aardig groot en daar zakt mij framerate soms naar 15 a 20.
  Wel alle settings op het hoogst en 3440x1440.

  Bij mijn vriendin hangen de frames in onze basis soms tussen de 3 en 10 met alles op het laagst.

  Dus ja de performance moet echt nog flink omhoog!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 8 maart 2021 20:47
  Met je vrienden een dorp bouwen is wel vet. Al zakte al onze FPS zodanig daardoor dat we toch allemaal weer apart zijn gaan wonen :p.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DenZon

  • 8 maart 2021 21:05
  @DevTrunks

  Ja precies dit dus!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 8 maart 2021 22:34
  @DevTrunks is dit met een dedicated server of dat niet. Ik vind het meevallen tot nu toe. Maarja wij zijn met zijn 3. En hebben net 1 grote aanleg kade gemaakt en zee uit gegraven en 1 groot huis. Achja wat je groot noemt, middel groot huis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 9 maart 2021 21:10
  @GoofyZ3 Ja, is op een dedicated. Klopt. Wij waren met z'n zessen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.