Vraag aan een gamer of hij een tennisgame kan opnoemen en grote kans dat je als antwoord "Virtua Tennis" of "Mario Tennis" te horen krijgt. Zou je nog een tennistitel vragen dan blijft het waarschijnlijk stil, aangezien tennisgames op geen enkel platform erg populair zijn. Waarom er zo weinig tennisgames ontwikkeld of nog in ontwikkeling zijn is mij een raadsel. Virtua Tennis is op de DreamCast een klassieker geworden die ook door niet tennisfans gewaardeerd wordt. Er gaat uiteindelijk toch niets boven ontspannen op de bank zitten en je beste maat van de baan slaan? Een gedachte waar ontwikkelaar Power and Magic zich ook in kon vinden, want zij zijn bezig met Top Spin, de Virtua Tennis killer voor de Xbox. Het is tevens ook de eerste serieuze tennisgame voor de console van Microsoft.

Top Spin tennis bevat zes verschillende modes zoals singleplayer, multiplayer, online en een career mode. In de laatste mode kun je met een eigen spelen allerlei toernooien aflopen met als doel de nummer 1 positie op de wereldranglijst te veroveren. Om dit te doen zul je echter wel de nodige trainingsuurtjes moeten volmaken. Tevens moet je ook je eigen speler samenstellen, waarbij je uit zo'n 30 opties kunt kiezen zoals gezichtseigenschappen, haar, tatoeages en nog veel meer. Naast allerlei fictieve spelers zijn er ook 16 echte tennissers en tennissters aanwezig. En niet alleen in naam en uiterlijk. Elke speler lijkt namelijk gemotioncaptured. Sampras loopt en slaat precies zoals hij in het echt deed/doet. Naast Sampras zijn onder andere James Blake, Jan-Michael Gambill, Michael Chang, Lleyton Hewitt, Sebastian Grosjean, Gutavo Kuerten, Daniela Hantuchova, Elena Dementieva, Martina Hingis en Anna Kournikova aanwezig. Waarbij het een genot is om naar de speelstijl van elke speler te kijken. Doordat de graphics en animaties van een erg hoog niveau zijn lijkt het alsof je een echte wedstrijd op TV aan het kijken bent, met het enige verschil dat jij dit keer de sterren van de hemel kunt spelen.

Hoewel we met een aantal echte spelers te maken hebben moet Top Spin het doen zonder officiele toernooi namen. Het mag echter duidelijk zijn dat het toernooi in Engeland Wimbledon is, Frankrijk Roland Garros, Amerika U.S. Open en Australie de Australische Open. Om het geheel toch een arcade feel te geven is er ook een aantal fictieve banen zoals in een fabriek aanwezig. Elke baan heeft echter zijn eigen baan eigenschappen. Zo zal de bal op een gravel baan hoger opstuiteren dan op een grasbaan.