De Tony Hawk's Pro Skater franchise is min of meer de uitvinder van het extreme sports genre. Het begon allemaal op de eerste Playstation en ondanks dat nieuwe delen met de regelmaat van de klok verschenen, begon de reeks nooit echt te vervelen. Bij het vijfde deel besloot ontwikkelaar Neversoft nochtans een nieuwe weg in te slaan met Tony Hawk Underground, waarin karakterontwikkeling en de verhaallijn een grotere rol speelde. Na twee Tony Hawk's Underground games is het tijd voor een nieuw hoofdstuk in de Tony Hawk's franchise met Tony Hawk's American Wasteland.

De grootste verandering in dit nieuwe deel is de gigantische, vrij toegankelijke omgeving. Haast heel Los Angeles, de stad waar het spel zich afspeelt, is nagebouwd en doet dienst als een gigantisch skatepark. Je hoeft in American Wasteland dus niet meer te laden tussen de diverse locaties. Het is echter niet zo dat heel de spelwereld direct aan je voeten ligt, want je zult nieuwe delen van de stad moeten vrijspelen door missies te volbrengen die je, net als in voorgaande Tony Hawk spellen, krijgt van mensen die zich her en der in de stad bevinden.

In Tony Hawk's American Wasteland neem je de rol aan van een skater afkomstig uit het midden van Amerika. Hij denkt dat hij helemaal da bomb is, maar eenmaal in Los Angeles aangekomen wordt hij direct verlost van deze illusie. Toch kent hij nog steeds de drang om op te klimmen naar de top en hierbij mag je hem als speler een handje helpen. Je hebt in American Wasteland de keuze uit een vijftal verschillende skaters, maar je kunt deze gedurende het spel aanpassen door een kledingwinkel of kapperszaak binnen te stappen.

Om een betere skater te worde in Los Angeles, zul je missies moeten volbrengen. Een van de mensen die je je missies zal opdragen is natuurlijk Tony Hawk zelf, al kun je hem nog niet direct aan het begin van het spel ontmoeten. Dat is namelijk alleen voorbehouden aan de echte skaters. Eerst zul je dus bij de mindere goden om opdrachten moeten bedelen. Door missies te volbrengen word je beloond met nieuwe geld en aanzien. American Wasteland kent meer dan honderd verschillende missies, dus daarmee ben je wel even zoet! Een leuk nieuw spelelement in Tony Hawk's American Wasteland is trouwens het taggen. Je kunt met je eigen spuitspuit zelfontworpen graffiti op de muren spuiten.

Je zult trouwens niet heel het spel op je skateboard af moeten leggen. Indien gewenst kun je, net als in Tony Hawk's Underground, het skateboard in je hand nemen en een stukje gaan wandelen. Grappig is dat het skateboard in je handen ook als slagwapen gebruikt kan worden, zodat je nietsvermoedende mensen op straat onderuit kunt meppen.

De grootste verrassing van American Wasteland is de BMX. Deze kun je van mensen op straat afpakken en opent zowaar een heel nieuw spel binnen de Tony Hawk's reeks. De BMX dient namelijk niet als transportmiddel, er kan ook mee gestunt worden. Een geheel eigen pakket aan tricks staat voor de BMX tot je beschikking, die flink verschillen van de tricks die je op je skateboard uit kunt voeren.

Tony Hawk's American Wasteland bevat naast het uitgebreide singleplayergedeelte ook nog een coöperatieve mode voor twee spelers, die in splitscreen gespeeld kan worden. Ook kent het spel de nodige online opties, voor zowel Playstation 2, Xbox als Xbox 360. Ja, inderdaad: American Wasteland zal ook op de next-generation console van Microsoft verschijnen en 360 Live ondersteunen! Welke gamemodi ons online te wachten staan, is nog niet bekend.