Sinds Diablo het genre van de hack and slash RPG naar ongekende hoogten stuwde, zijn er eigenlijk maar weinig concurrenten geweest die enigszins in de buurt wisten te komen van Blizzard's meesterwerkje. Spellen als Dungeon Siege en Sacred kwamen in de buurt, maar wisten Diablo nog niet voorbij te streven. THQ hoopt met Titan Quest het spel af te leveren wat hiertoe wel in staat is. De voortekenen zijn alvast erg positief!

Door Michael Wolf Visser

Titan Quest is het eerste spel van Iron Lore, een ontwikkelstudio opgericht door Brain Sullivan, één van de mensen achter de Age of Empires reeks. Het spel in inmiddels twee jaar in ontwikkeling en ziet er al erg mooi uit. Het spel speelt zich af in een wereld geïnspireerd op het oude Griekenland en Egypte en vertelt het verhaal van de terugkeer van de Titanen, de goden die er waren voor de huidige goden. De Titanen waren voor eeuwig opgesloten in een gevangenis, maar wisten te ontsnappen en terroriseren nu de wereld. Het is aan de speler om erop uit te trekken, met als uiteindelijke doel de Titanen weer gevangen te nemen.

Er wordt in Titan Quest een hoog bovenaanzicht gehanteerd, maar toch bevatten de graphics opvallend veel diepte. De mooie licht- en schaduweffecten spelen hierbij een rol. Wat ook bij draagt aan de grafische pracht van Titan Quest is de Blending Textures Technologie. Dit is een mooie term voor de technologie die ervoor zorgt dat verschillende textures naadloos met elkaar te combineren zijn. Hierdoor heb je geen herhalende patronen die vaak zo herkenbaar naar voren komen in spellen die vanuit een bovenaanzicht gespeeld worden.

De wereld krijgt een erg levendig en realistisch uiterlijk door de vele details die er aan toegevoegd zijn. Alle objecten zijn los vormgegeven, tot de kleinste details als blaadjes, grassprietjes, takjes en steentjes. Leuk is dat de wind invloed heeft op deze objecten: grassprietjes wuiven rustig heen en weer en blaadjes dwarrelen in het rond. Het zijn subtiele details die zorgen dat de wereld lééft.

Maar genoeg over de prachtige graphics, als er geen gameplay bij aanwezig is dan ben je nog nergens. Gelukkig lijkt het ook op dit vlak goed te gaan komen met Titan's Quest. Het spel laat je zelf de keus maken in hoe je wilt spelen met de keus uit diverse karakterklassen, van magiërs tot vechtersbazen. Je kunt je karakter volledig naar wens instellen en ook je spreuken kun je modificeren. Dit houdt niet in dat je louter je spreuken sterker kunt maken, je kunt ook de bijeffecten van je spreuken aanpassen. Zo kun je aan je spreuken toevoegen dat ze tegenstanders tijdelijk verdoven of dat ze vuur achterlaten.

Een veel voorkomend probleem in RPG spellen dat men bij Iron Lore hoopt aan te pakken, zijn de items die de neergesabelde tegenstanders laten vallen. In veel RPG spellen vallen er alleen wat goudstukken of een enkel wapen uit een dode tegenstander. Titan Quest pakt dit realistischer aan. Elk kledingstuk en elk wapen dat je tegenstander hanteert, zal namelijk op te rapen zijn. Hieronder vallen ook de gigantische hamers van de reuzen in het spel. Dat het niet altijd handig is om deze mee te zeulen, is een ander verhaal. Deze opzet zorgt er trouwens voor dat Titan Quest een weelde aan voorwerpen heeft, een duizendtal verschillende items in totaal. Hieronder een aantal unieke en legendarische voorwerpen, die de itemkoorts tot ongekende hoogten zullen stuwen.

De gigantische spelwereld in Titan Quest is een naadloos geheel en wordt niet onderbroken door laadschermen. Net als in Dungeon Siege wordt gebruik gemaakt van een streaming technologie die op de achtergrond de wereld in zal laden. De wereld kent daarnaast een volledige dag- en nachtcyclus. De omgevingen zijn erg gevarieerd, van kerkers en steden uit de oudheid, tot grote bossen en weidse vlakten. De spelinterface is erg intuïtief lijkt sterk op die van Diablo, waardoor fans van het genre direct ermee aan de slag kunnen.

Titan Quest heeft ons zeker verrast. Het spel ziet er mooi uit, kent een originele setting en belooft de itemkoorts en verslaving van Diablo terug te zullen brengen. Aangezien Diablo 3 nog wel even op zich laat wachte, is Titan Quest een mooi spel om de tussenliggende periode mee te overbruggen. Helaas heeft Iron Lore nog een wel even nodig om het spel te voltooien, want Titan Quest wordt pas in 2006 verwacht. Vooralsnog is alleen een PC versie aangekondigd.