Het Britse Free Radical Design is al een aantal jaren goed bezig. De oorspronkelijk door Rare medewerkers opgerichte ontwikkelaar, leverde al twee zeer succesvolle TimeSplitters games af en ook het recente Second Sight werd positief ontvangen. Momenteel werkt men aan het nieuwste deel in de TimeSplitters reeks: Future Perfect. Dit derde deel in de serie zal, in tegenstelling tot de eerdere twee afleveringen, door Electronic Arts worden uitgebracht en zou in maart 2005 in de winkels moeten liggen. Gamer.nl ging op visite bij Free Radical Design om eens te zien hoe het werk vordert.

Soms zijn er momenten dat je zou wensen dat een dag meer uren had; een dag waarop je wekker om half vier gaat is zo'n moment. Gezien het drukke programma zat er echter niets anders op dan het warme bed te verlaten en de nachttrein naar Schiphol te nemen. Een overleefde vlucht, muffin en autorit aan de verkeerde kant van de weg later, arriveerde ons kleine gezelschap van drie Nederlanders en drie Belgen uiteindelijk rond tien uur lokale tijd bij Free Radical Design in Nottingham. Na eerst zo'n twee uur lang een demonstratie van de belangrijkste features van Future Perfect te hebben gehad, kon het feest daadwerkelijk losbarsten: we mochten de game nu zelf uitproberen. Een spelervaring met ninja apen, verwijfde geheim agenten, radiografisch bestuurbare katten en nog meer volslagen idiote zaken...

De eerste mode die aan bod kwam was de Story mode. De kritiek van de nodige gamers op deze mode in eerdere TimeSplitters games was dat het principe van tijdreizen iets teveel een excuus leek om levels die verder niets met elkaar te maken hadden te verbinden. Free Radical Design heeft hard gewerkt om dit aspect te verbeteren en een meer coherent geheel te smeden, met meer nadruk op de verhaallijn. Interessant hierbij zijn vooral de tijd paradoxen, waarbij op een bepaald moment meerdere versies van je personage tegelijkertijd bestaan. De eerste keer dat dit gebeurd, wordt de paradox nog slechts gebruikt om de 'toekomstige' versie door een rooster een sleutel door te laten geven, die je dan later vanuit het omgekeerde perspectief weer teruggeeft aan je 'vroegere' ik. Later zullen deze paradoxen echter complexer worden en bijvoorbeeld ook een rol spelen in op te lossen raadsels.

Future Perfect begint waar TimeSplitters 2 ophield; Cortez heeft de time crystals gevonden en is in het jaartal 2401 op weg naar huis. Daar aangekomen ontdekt hij dat de basis wordt aangevallen door timesplitters en andere mysterieuze figuren. Vervolgens begint een zoektocht naar de oorsprong van de time crystals en de persoon die achter alle chaos zit. Deze tocht neemt de speler onder andere mee naar een Schots kasteel in 1924, een rijdende trein in 1969, een spookhuis in 1994 en een futuristische basis in 2243. Tijdens elke tijdperiode heeft de speler de beschikking over een andere set wapens en wordt hij of zij bijgestaan door een andere side-kick. Deze side-kicks hebben doorgaans ook hun eigen doelen en zullen daarom wisselend de speler helpen en eropuit gaan om hun eigen zaakjes te regelen. Voorbeelden van side-kicks zijn de ietwat verwijfde geheim agent Harry Tipper, de bad-ass battledroid R110 en de ontzettend Britse Captain Ash.

Een andere nieuwe feature van Future Perfect, is het gebruik van voertuigen. Zo zal de speler bijvoorbeeld in het Schotse level rondcrossen over een smal pad in een jeep, inclusief machinegeweer. In tegenstelling tot enkele andere games zullen de voertuigen overigens niet te vernietigen zijn. Ook nieuw is de mogelijkheid om de besturing helemaal naar de wensen van de speler in te stellen. De standaard lay-out is vergelijkbaar met Halo; spelers met excentrieke neigingen hoeven zich hier echter totaal niet aan gebonden te voelen. Overigens heeft Future Perfect in tegenstelling tot andere games geen toets om te springen, dit om het bekende 'bunnyhopping' in de multiplayer mode te voorkomen.