De stem en het uiterlijk van protagonist Milo Buric worden verzorgd door Vin Diesel. Als undercoveragent probeert hij te infiltreren in de onderwereld van Barcelona. Hij kiest ervoor om te beginnen als chauffeur die onder andere zorgt voor een snelle ontsnapping bij een bankoverval en het rondbrengen van pakjes of mensen door de hele stad. Het spel lijkt daarmee een beetje de kant op te gaan van de allereerste Driver van Reflections Studios, met het verschil dat The Wheelman meer gericht is op arcade-actie.

Je beschikt ook over een standaard wapenarsenaal waarmee je lekker om je heen kunt knallen. Zowel in een voertuig als te voet heb je de vrijheid om criminelen, banden en de motorblokken van rivaliserende bendes onder vuur te nemen. Gewone voetgangers zijn helaas niet om te leggen. Het schieten gaat te voet een beetje a la Saints Row, met een rond richtvizier dat je kunt sturen met je camerastick. Je kunt Milo te allen tijde laten uitstappen en te voet verder laten gaan. Tijdens missies is dit alleen niet altijd even handig, omdat je vaak haast hebt en je te voet lang niet zo snel bent als achter het stuur. Zo'n tachtig procent van het spel zul je achter het stuur zitten en twintig procent zul je te voet afleggen.

Om te voorkomen dat je voertuig total loss raakt terwijl je erin zit, kun je net als in Just Cause al rijdend naar een ander dichtbij rijdend voertuig springen en de controle over nemen. Dit zorgt ervoor dat je lekker in de flow van het spel blijft. Voertuigen hebben wel verschillende specificaties, maar staan allemaal hun mannetje. Natuurlijk gaat het voortbewegen in een Mini Cooper minder snel dan in een dikke BMW, maar je blijft een aardig gevoel van snelheid houden. Het spel heeft duidelijk afgekeken bij beroemde achtervolgingsfilms. Terwijl de ontwikkelaar het spel demonstreert, zien we meteen dat het spel visueel Luc Besson's Taxi-films gebruikt als inspiratie. En om het spel een nog filmischer tintje te geven verandert de game in slow-motion als je met je auto over een schans springt of van een hoge voetgangerstrap af knalt. Dit uiteraard terwijl de camera je een mooi perspectief van de actie geeft.

Tijdens achtervolgingen kun je belagers aan de kant beuken en de chauffeurs of hun voertuigen kapot schieten. Wat er erg tof uitzag was een special move die je met je auto kunt maken tijdens het racen. Je kunt met een druk op de knop een reverse 180 maken en vervolgens in de stijl van de stand-offs van Stranglehold in slow-motion je achtervolgers een kogel door de kop jagen, alvorens je weg te vervolgen.

Wie wel eens in Barcelona is geweest zal tientallen beroemde bezienswaardigheden herkennen, waaronder Las Ramblas en La Sagrada Familia. In acht tot tien uur spelen kun je de missies uit het hoofdverhaal voltooien, maar samen met de meer dan honderd zijmissies zul je er toch wel even mee zoet zijn. Het spel zit vol met vernietigbare stukken omgeving. Het is verademend te zien dat je nu eens niet abrupt tegen een flinterdunne boom tot stilstand komt. Als je voor je gevoel door iets kunt rijden, dan kan het ook in dit spel. Glazen gevels, lantaarnpalen, plantenbakken en bomen, ze kunnen allemaal kapot. The Wheelman ziet er vloeiend en prima speelbaar uit. Of het ook echt leuk is zullen we nog moeten ondervinden. We zullen binnenkort zien of de spierballen van Vin Diesel ook deze titel op de kaart zullen zetten.