“Can you dig it!” is één van die filmquotes die wel herkenbaar is, maar te onbekend is om te weten waar het exact vandaan komt. De quote is door de jaren heen meerdere keren gebruikt als spoof en duikt zelfs op in The Matrix: Reloaded. De zin is afkomstig uit de cultklassieker The Warriors (1979) en wordt hard uitgesproken door bendeleider Cyrus, die kort daarna doodgeschoten word in een aanslag. Een bende genaamd The Warriors wordt verantwoordelijk gehouden voor deze moord. Zij hebben het echter niet gedaan en moeten hun naam zuiveren. Het enige probleem is dat duizenden leden van andere bendes op The Warriors jagen uit wraak. Welkom in de wereld van New York waar bendes de stad beheersen, welkom in Rockstar's The Warriors.

Met The Warriors maakt Rockstar een uitstapje richting een gelicenceerd product, in dit geval de gelijknamige film. We mochten op de E3 een presentatie van het spel bijwonen. Voordat de presentatie begint krijgen we te horen dat er niet zomaar gekozen is om een licentiespel te maken. Het team achter het spel vond dat ze met het bronmateriaal een goed en uitgebreid spel konden maken. Het is dus zeker niet de bedoeling geweest om klakkeloos van de cultstatus te profiteren.

De presentatie wordt gestart met de filmtrailer om vervolgens opgevolgd te worden door een scène uit de film, maar dit keer volledig ingame. We zien Cyrus een toespraak houden tegenover duizenden leden van bendes. Bij het zien van dit materiaal is het duidelijk dat de Playstation 2 nog steeds het in zijn mars heeft. De gedetailleerde omgeving is opgevuld door honderden personages die allemaal op hun eigen manier aandachtig naar de toespraak aan het luisteren zijn. Dit resultaat blijkt behaald te zijn door een aangepaste versie van Massive, de software die gebruikt werd om de complete legers in The Lord of the Rings te besturen, te gebruiken.

De gameplay van The Warriors is te vergelijken met die van Final Fight en Double Dragon. Je zal als een Warrior je weg slaan door de straten van New York om zo de wraak van de andere bendes te ontwijken en om te proberen je naam te zuiveren. Hier sta je echter niet alleen voor. Afhankelijk van de missie bestaat je minibende uit maximaal vier andere leden. Over deze Warriors heb je volledige controle via simpele commando's. Zo kan je ze opdragen om je te volgen, stil te staan, of alles kort en klein te slaan.

Hoewel The Warriors op zijn kern een traditionele beat'm up spel is waar je van punt A naar B moet, biedt het spel veel meer. De gameplay is namelijk niet gelimiteerd tot slaan. Zo kun je muren bevuilen met graffiti om aan te tonen dat die buurt van jou is, kun je (onschuldige) bijstanders beroven of zelfs auto's openbreken om zo autoradio's te jatten. Met dit jatwerk verdien je geld waarmee je weer nieuwe spuitbussen en voedsel (health) kunt kopen. Onderweg zal je tevens uiteenlopende wapens tegen komen die je kunt gebruiken tot ze kapot zijn of je een betere vindt. Ten slotte kregen we een demonstratie hoe je een persoon die uit nieuwsgierigheid uit haar of zijn flatje naar buiten kijkt, kunt belagen door simpelweg stenen door het raam te gooien.

De gevechten zijn door de uiteenlopende wapens en moves divers. Rockstar heeft ervoor gezorgd dat de gevechten op kunnen lopen tot maximaal 30 personen in het beeld. Dit zorgt er dus voor dat je met je minibende van vijf wel eens tegenover 25 andere bendeleden kan komen te staan. Een indrukwekkend getal gezien het detail en actie wat tijdens de gevechten te zien is. Niemand blijft namelijk rustig wachten en ramt er gewoon direct op los. Tijdens al het slaan en schoppen bouw je als speler je woede op. Zodra je 'woede-balk' vol is ben je voor korte duur extra krachtig. Omdat je nu eenmaal een mens bent kun je ook moe worden in een gevecht. Via een energiemeter kun je aflezen hoeveel kracht je nog hebt. Als deze zijn maximum bereikt heeft ben je nog wel in staat om te vechten maar zijn je acties niet meer zo efficiënt. Een korte pauze van enkele seconde zorgt er echter veel voor dat je weer kracht krijgt.

Can you dig it? Yes we can!

The Warriors ziet er voor de huidige generatie consoles grafisch indrukwekkend uit. Het spel ademt de juiste sfeer uit en bevat bovenal een leuke goede gameplay die voor de nodige speeluurtjes zal zorgen. Naast Bully en de Grand Thef Auto: Liberty City Stories voor de PSP heeft Rockstar nog eens een toptitel in handen. The Warriors verschijnt in het najaar zowel op de Playstation 2 als de Xbox.