Er zijn al van zoveel verschillende bedrijfstakken sims gemaakt dat we inmiddels behoorlijk verzadigd zijn geraakt. Vooral na het grote succes van Rollercoaster Tycoon volgde de ene na de andere afgezaagde management sim wannabe, afkomstig van de meest uiteenlopende developers. Als er echter één persoon is die weer een frisse wind door het genre kan laten waaien, dan is het Peter Molyneux wel. Eén van de grote grondleggers van het genre, die met uitzondering van Black & White, toch wel een groot aantal klassiekers heeft weten neer te zetten met zijn creatieve en eigenzinnige kijk op de creatie van games. Met originele en opzienbarende simgames als Theme Park, Dungeon Keeper, Populous en Theme Hospital achter zijn naam, wordt nu weer een geheel nieuw concept aangesneden. The Movies heet Molyneux' nieuwste project en zoals je misschien al wel had geraden, draait het hier inderdaad om een heuse simulatie van een filmmaatschappij.

Zoals het een ware simgame betaamt, dient je filmmaatschappij eerst fatsoenlijk van de grond te komen door het kopen van gebouwen en andere faciliteiten. Laat trailers aanrukken voor je acteurs, schaf een onderzoekslab aan voor de ontwikkeling van nieuwe type kleding of speciale camera, belichtings- en geluidstechnieken, bouw je sets op voor de verscheidene films, richt een geluids- en montagestudio in, zorg voor een effectieve marketingafdeling, enzovoorts. Praktisch alle onderdelen die voor een succesvolle filmmaatschappij van belang zijn, heeft men inbegrepen. Natuurlijk wordt dit alles gebracht met een zeer gebruiksvriendelijke interface, zoals we van Molyneux gewend zijn.

Naast je kapitaal is beschikbare mankracht natuurlijk minstens zo belangrijk. Buiten het gebruikelijke personeel dat je mag verwachten om de verschillende faciliteiten goed te kunnen bezetten, spelen natuurlijk vooral je acteurs een zeer belangrijke rol. Deze kun je op de gebruikelijke manier aannemen door te kiezen uit een aangeboden lijst met willekeurig gegenereerde acteurs en actrices. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om via de speciale tool “Star Creator” je eigen filmster te creëren. Praktisch alles is aan je zelf te ontwerpen personage aan te passen, gaande van uiterlijke kenmerken tot zoiets simpels als de naam. Dit is natuurlijk de ideale manier om je favoriete real-life acteur volledig in de game na te maken.

Nu je de verschillende faciliteiten en personeel geregeld hebt, moet er natuurlijk ook nog een film gemaakt worden, omdat er anders geen geld in het laatje komt. Je hebt hierbij de keuze uit maarliefst 2.000 verschillende soorten scènes. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat niet alle scènes op elke set te gebruiken zijn. Ook moeten je acteurs wel geschikt zijn voor bepaalde scènes als je een goed kwaliteitsproduct af wilt leveren. Heb je eenmaal een goede combinatie gemaakt, dan wordt het tijd om je acteurs goed te kleden en op te maken en kan je zelf op de regisseurstoel gaan zitten. Je speelt een beetje met de camerastandpunten en kan het verloop van de scène op verscheidene punten beïnvloeden door middel van enkele schuifbalken onderin je scherm.