Preview
streets of rage 4

Streets of Rage 4 wordt na 25 jaar een lekker respectvol vervolg

Echte fans bewijzen weer dat ze het beter kunnen

Geschreven door Joe van Burik op
Er is een wonderlijke ontwikkeling gaande in de game-industrie: indiestudio’s bestaande uit fans van klassiek werk krijgen zelf de kans om daarvan nieuwe delen te maken. En precies daarom ligt Streets of Rage 4 op koers om een nieuwe topper te worden.

Twee jaar geleden verscheen de beste Sonic The Hedgehog-platformgame in vele jaren. Sonic Mania was namelijk het resultaat van een groep fans die donders goed weten wat de franchise in het verleden zo goed maakte. Gezien de wijze waarop grote uitgevers normaliter omsprongen met zulke licenties, zou je je er echter nog steeds over kunnen verbazen dat Sega überhaupt toestond dat ‘modder’ Christian Whitehead en zijn team hiermee aan de slag gingen. Gelukkig zet de ooit zo grote Japanse uitgever die lijn door: nu is Streets of Rage aan de beurt.

streets of rage 4

Yuzo Koshiro

Voor de ontwikkeling van Streets of Rage hebben namelijk drie onafhankelijke ontwikkelaars de handen ineengeslagen: Dotemu (bekend van onder meer Windjammers), Lizardcube (Wonder Boy: The Dragon’s Trap) en Guard Crush Games (Streets of Fury). Belangrijker nog voor échte fans van deze klassieke brawler en vooral de bijbehorende, pompende electrosoundtrack: de muziek wordt mede verzorgd door originele composers Yuzo Koshiro en Motohiro Kawashima.

Dergelijke muziek was in het even krappe als drukke Gamescom-hokje helaas nauwelijks verstaanbaar, maar in elk ander opzicht was onze allereerste kennismaking met Streets of Rage 4 buitengewoon aangenaam. In de eerste plaats omdat de visuele stijl vrij letterlijk de lijnen doortrekt die de franchise met het derde deel in 1994 voor het laatst liet zien. Niks drie dimensies, maar een haarscherpe, handgetekende comicstijl die de originele trilogie eer aandoet. Daarmee is de basisgameplay van de sidescrolling beat ‘em up, waarbij je steeds ook stukjes over de breedte-as kunt bewegen, eigenlijk volledig overeind gebleven.

streets of rage 4

Tienjarige baard

Wel nieuw is de voorlopige selectie aan personages. Naast allround-hoofdrolspeler Axel Stone – ditmaal met baard, om aan te geven dat Streets of Rage 4 zich tien jaar na het derde deel afspeelt – is ook Blaze Fielding teruggekeerd, terwijl de rappe Cherry Hunter – de enige die kan rennen – nieuw is voor de Gamescom-build. Richting de lancering worden nog twee personages onthuld, waarbij naar alle waarschijnlijkheid meer nadruk op kracht ligt.

Gameplaytechnisch heeft het ontwikkelteam weinig veranderd: naast de basis van bewegen, springen en aanvallen zijn er wederom worpen en speciale aanvallen om de straten vrij letterlijk schoon te vegen van gespuis. Nieuw is een speciale aanval voor elk personage in de lucht én het feit dat het beetje levenskracht dat een speciale aanval kost teruggewonnen kan worden door direct enkele rake klappen uit te delen. Ook is het iets gemakkelijker om vijanden hoog te houden met combo’s. Ook op te pakken wapens (van messen tot heuse speren) keren terug, waarbij de kans om ze na een worp terug uit te lucht te vangen eveneens geheel nieuwe mogelijkheden opent tot combo’s. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nieuwe effecten van vuur, zuur en elektrische schokken waarmee je kunt spelen richting vijanden in de omgevingen.

Het is prijzenswaardig dat Sega zoveel vertrouwen geeft aan het even jonge als gepassioneerde ontwikkelteam achter Streets of Rage 4 – de enige invloed van de uitgever is het leveren van feedback op nieuwe builds. Fans van de roemruchte beat ‘em up-reeks weten dat in de afgelopen jaar meermaals sprake is geweest van een nieuw deel in ontwikkeling, maar steeds kwam het daar niet van. Het huidige project lijkt echter af te stevenen op het best mogelijke resultaat, ook al hebben we daar een behoorlijk lange tijd op moeten wachten.

Streets of Rage 4 is in ontwikkeling voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. De lanceringsdatum is nog niet bekend.

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week - Tropico 6 en gratis Abzu Discovery Tour voor Assassin's Creed Odyssey komt op 10 september uit
2

Reacties op: Streets of Rage 4 wordt na 25 jaar een lekker respectvol vervolg

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  StormFox

  • 5 september 2019 11:12
  Dit wordt een instant buy!

  Weet iemand trouwens waarom Double Dragon IV
  nog steeds niet beschikbaar is in de Nederlandse PS4 store?
  In de UK en BE store is hij al 2 jaar beschikbaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Linksquest

  • 7 september 2019 12:10
  Kijk zo uit naar deze game :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.