Stargate SG-1: The Alliance is een teambased shooter gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse Sci-Fi serie Stargate SG1. Het spel speelt zich af vlak voor de episode genaamd “Threads” uit het achtste seizoen. Het verhaal in de serie draait om de zogenaamde Stargate, een poort waarmee naar verschillende planeten gereisd kan worden. Natuurlijk brengt het openen van deze poort de nodige problemen en conflicten met zich mee. Het buitenaardse ras genaamd de Goa'uld gebruiken de Stargate om een aanval uit te voeren op de Amerikaanse basis waar de Stargate zich bevindt en neemt een gijzelaar mee naar hun wereld. Een speciaal team wordt eropuit gestuurd om de gijzelaar te redden. Genoeg stof om een game van te maken, zeker voor de fans van Stargate. Dat de makers de licentie serieus hebben genomen is te zien aan het feit dat naast de Engelse, zelfs de oorspronkelijke Duitse, Franse en Spaanse stemmen gebruikt worden.

Speciaal voor deze game hebben de schrijvers en bedenkers van de serie een nieuw ras in het universum toegevoegd onder de naam HA'Aken. Een onbekend en destructief ras dat ook in de televisie serie in seizoen negen zal worden geïntroduceerd. De Goa'uld, de HA'Aken en het SG1-team zoeken naar speciale artefacten welke ongekende krachten zouden bezitten. Op je zoektocht naar deze artefacten zul je de meest diverse tegenstanders tegenkomen. Omdat de game behoorlijk aanleunt tegen de serie is ervoor gekozen om de speler in de huid te laten stappen van de hoofdrolspelers uit de serie. Het Stargate team bestaat uit Dr. Daniel Jackson, kolonel Samantha Carter, Teal'c en natuurlijk generaal Jack O'Neil. Aan het begin van een missie krijg je de keuze met welk van de vier leden van het team je wilt spelen en welke dus direct onder jouw controle zal vallen. Alle personages in de game zijn vormgegeven naar de oorspronkelijke acteurs uit de serie. De stemmen van de personages zullen worden ingesproken door hun real-life tegenhangers, wat de link met de serie natuurlijk nog eens extra verstevigt.

Tijdens het spelen kan de speler met behulp van enkele simpele orders zijn teamleden allemaal of één voor één verschillende opdrachten laten uitvoeren. Opdrachten zoals bijvoorbeeld “stay put”, “suppressive fire” en “burstfire on one target”. Deze orders zorgen ervoor dat de gameplay in Stargate SG-1: The Alliance een strategische draai krijgt. De tijd zal leren of je ook echt wat hebt aan deze mogelijkheid hebt of dat je gewoon zelf in je eentje de tegenstanders kunt uitschakelen. Alle wapens die zich in de serie bevinden zitten in de game, van de Zatniketel, de Staffweapons tot de Hand of Light die wordt gebruikt door de Goa'uld. De game speelt zich af in zowel binnen als buitenlocaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van open gebieden en beboste omgevingen.

Uiteraard bevat het spel de nodige multiplayer elementen. Zo kan er met vier spelers in een coöperatieve mode gespeeld worden en is er een deathmatch mode aanwezig. Op de Xbox kun je via Xbox Live! tegen elkaar knokken. Of de PlayStation 2 ook een online mode zal krijgen wordt nog overwogen en kan dus nog niet worden bevestigd door de ontwikkelaar. De game maakt gebruik van de Unreal Engine en ziet er op de PC best aardig uit, al krijg je wel een beetje een gedateerd gevoel van de Xbox en PS2 versie als je deze naast de PC versie legt. Dat wil absoluut niet zeggen dat de game lelijk is, maar dat je na het zien van de games voor de nieuwe next-gen consoles toch even zult moeten slikken. De game zal geen gerenderde cutscenes bevatten, maar zal gebruik maken van de ingame engine om het verhaal voor de gamer uit de doeken te doen.

Voor de liefhebbers van de serie zal Stargate SG-1: The Alliance waarschijnlijk een must-have worden. Vooral omdat de bedenkers van de serie meewerken aan deze game en een heel nieuw verhaal schrijven die ook daadwerkelijk past in de serie. De mogelijkheid is er dat Stargate SG-1: The Alliance de zoveelste licentiegame gaat worden en zeker niet interessant zal zijn voor mensen die niks met de serie hebben. Of dit het geval zal zijn of dat het gewoon helemaal goed gaat komen met deze game, zullen we waarschijnlijk te weten komen tegen het eind van het jaar. Dan hoopt uitgever JoWooD het spel naar de winkels te verschepen.