LucasArts heeft de afgelopen jaren de plank meer dan eens misgeslagen. Het waren vooral zwak uitgewerkte licentiegames die de klok sloegen. Het bedrijf werd dan ook nauwelijks meer serieus genomen. Het tij lijkt echter te keren, want met Star Wars: The Force Unleashed lijkt LucasArts weer eens een ijzersterke troef in handen te hebben.

Als leerling van Darth Vader wordt je opgeleid om de keizer te vermoorden, aangezien Darth Vader die mogelijkheid niet meer heeft nu hij volledig opgeslokt is door de donkere kant van de Force. Dit uit zich in een game waarin je diverse kleurrijke locaties binnen het Star Wars-universum bezoekt en vanuit een derdepersoons-perspectief het gevecht aangaat met een overvloed aan Stormtroopers en andere gemenerikken.

Het eerste level speel je als Darth Vader en de fans zullen blij zijn om te zien hoe trouw de makers aan dit excentrieke personage zijn gebleven. Zijn bewegingen en gebaren lijken sprekend en ook de stem (niet die van James Earl Jones maar van Matt Sloan, onder andere bekend van Chad Vader) geeft de kracht van de duistere Jedi perfect weer. Je begint op een eiland waarop zich een goedaardige Jedi bevindt, die een bedreiging vormt voor jouw bestaan. Deze wil je natuurlijk een kopje kleiner wil maken. Je stuit echter al snel op een klein jongetje, dat over uitzonderlijke gaven beschikt. Je raadt het al; dit knaapje groeit uit tot een krachtige strijder en wordt uiteindelijk de Secret Apprentice van Darth Vader.

Wat meteen opvalt aan The Force Unleashed, en de game tegelijkertijd zo uniek maakt, is het gebruik van het nieuwe Digital Molecular Matter-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat objecten en mensen natuurgetrouw bewegen en beïnvloed worden door de zwaartekracht. De toevoeging van zo'n ingrijpend systeem is natuurlijk niet zomaar gedaan. Als leerling maak je gebruik namelijk van de Force, wat betekent dat je in staat bent vrijwel alles door te lucht laten vliegen. Dit is erg leuk om te doen, al is het maar om te zien in wat voor absurde posities je je vijanden door het gebied kunt slingeren.

Bovendien voelt én oogt het allesbehalve geforceerd en overdreven. Personages reageren verbluffend op je krachten. Wanneer je een behaarde Wookie een gratis vliegritje verschaft, zal hij er alles aan doen om weer met beide benen op de grond te komen. Hij zal zich bijvoorbeeld aan bomen vastklampen, maar grijpt ook naar omstaanders. Dit laatste zorgt voor de nodige komische momenten, want wanneer dit gebeurt, zal de betreffende omstaander de lucht in worden getrokken door de Wookie. En zeg nou zelf, wat is er nu vermakelijker dan twee Wookies de rit van hun leven te geven door ze alle uithoeken van het gebied te tonen?

In Star Wars: The Force Unleashed kun je zelf bepalen hoe jij je krachten wilt laten groeien. Houd je ervan vijanden te ontdoen van hun leven zonder ze aan te raken, dan kun je The Force verder uitbouwen. Ben je meer een persoon die alles aan gort hakt met de alom bekende Lightsaber, dan is het ook mogelijk je op dit front te specialiseren. Dit zorgt voor veel diversiteit in het spel. Bovendien verhogen de uiteenlopende spelwijzes de herspeelbaarheid van het spel. Je wilt je tegenstanders immers op álle mogelijke manieren van het leven beroven.

 

Het spel verschijnt ook op voor de Wii. Het Digital Molecular Matter-systeem is schittert in deze versie door afwezigheid. Dit betekent echter niet dat de omgevingen allesbehalve interactief zijn. Integendeel. De gebieden lopen over van de objecten, die je al zwiepend met je Wii-Mote kunt door de levels kunt laten vliegen. Ook bevat de Wii-versie een heuse duelleermodus, die je met veel bekende personages uit het Star Wars-universum tegen elkaar laat vechten. Van een karige overzetting is dus absoluut geen sprake.

Al met al kunnen we stellen dat Star Wars: The Force Unleashed een meer dan ambitieus project is, dat de hooggespannen verwachtingen tot dusver meer dan waarmaakt. We kunnen dan ook niet wachten tot de uiteindelijke versie medio september in de schappen ligt. Laten we hopen dat de kwaliteit van deze vroege versie gewaarborgd wordt. Dus, Star Wars: The Force Unleashed, May the force be with you.