In Conviction staat Sam aan de andere kant van de wet. In plaats van te jagen op criminelen, ben jij nu degene waar iedereen naar op zoek is. Je bent voortvluchtig en moet in leven zien te blijven. Sam keert Third Echelon de rug toe wanneer hij erachter komt dat het bedrijf verwikkeld is in een politiek spelletje en haar werk niet meer goed uitvoert. Zijn vertrek is natuurlijk niet gewenst, want Sam weet te veel. Dat Thierd Echelon niet meer aan jouw kant staat is te merken want de gadgets die we kennen uit het verleden zijn er niet meer. Je bent echt op jezelf aangewezen. Ubisoft Montreal neemt hiermee een gok, want de gadgets waren gewoon cool, maar toont ook ballen. Ze durven een compleet nieuwe weg in te slaan en een hele nieuwe Sam voor te stellen.

Sam the man

En anders is Sam Fisher zeker! Uiterlijk lijkt hij in het niets op de Sam die wij kennen. Zijn korte kop is ingeruild voor langer haar en een baard. Logisch, want als je je moet verbergen, dan is een baard goede camoeflage. Noem het een midlife crisis of niet, maar Sam's emoties nemen een grotere rol in. Daar waar Sam eerst zonder problemen ieders nek omdraaide, blijkt in Conviction zijn moraal een stuk hoger te zijn. Een logische stap, maar laten we hopen dat hij niet in een wussy verandert. Dit nieuwe uiterlijk is niet alleen een leuke eye-cather voor de game, het zal ook tot nut zijn in de game. Sam zal, in zijn poging om de waarheid achter 3rd Echelon te achterhalen, oude bekenden moeten opzoeken en met de meer persoonlijke kant van zijn personage dient hij informatie en hulp voor elkaar te krijgen.

Ook de garderobe van Fisher heeft een complete metamorfose ondergaan. Geen strakke zwarte pakjes meer maar een standaard capuchontrui en spijkerbroek zijn nu zijn outfit. Logisch, want in Washington DC, waar de game zich afspeelt, zou iets anders al snel in het oog springen. Sam zal ook een rugtas krijgen waarin hij spullen kan stoppen en deze zal dus dienen als je inventory. Maar ook de hoodie heeft een functionaliteit, want door deze op te zetten kun je je gezicht verbergen en zo langs bewakers of andere mensen die jou zoeken sneaken.

Mensenmenigte

Toen dit verteld werd moest ik direct aan Assassin's Creed denken waarbij je ook een capuchon op hebt en je in de mensenmassa kunt verbergen. Beide ontwikkelstudio's zitten in hetzelfde pand, dus wie weet hebben ze wel even bij elkaar gespiekt. We kregen te horen dat Ubisoft voor toekomstige games inderdaad een grote focus legt op de menigte in spellen. In Assassin's Creed is dit al uitvoerig geshowd, en nu zal het dus ook heel belangrijk zijn in Splinter Cell: Conviction. Daar waar je in de vorige delen de schaduw je beste vriend was en je hierin kon schuilen, zal in Conviction de mensenmenigte fungeren als je bescherming.

In de demo die tijdens de Ubidays getoond werd, konden we goed zien hoe Sam gebruik maakt van deze mensen. In het Washington Park loopt Sam rond en probeert hierbij zo min mogelijk op te vallen. Zijn capuchon heeft hij ver over zijn kop getrokken en hij gaat inderdaad goed op in de menigte. Toch ben je nergns veilig en je metertje die je mate van verdachtheid aangeeft zal al snel uitslaan wanneer er een politie-agent in de buurt is of wanneer je je opvallend gedraagt. Toch zul je ook de mensen moeten gebruiken om chaos te veroorzaken om zo verder in de game te kunnen vorderen. Hierbij is voorzichtigheid echter geboden, want elk personage zal anders op je reageren. Jat je bijvoorbeeld iemands portemonnee dan zal de een luidruchtig alarm slaan, terwijl een ander persoon misschien wel achter je aanrent. In de demo moest Sam proberen naar een bewaakt gebouw te sneaken en hiervoor liet hij een hotdogkarretje ontploffen om zo de aandacht van de politie daarop te vestigen terwijl hij snel weg kon raken.

Aangezien je al je leuke technische snufjes niet meer hebt, zul je goed naar je omgeving moeten kijken om te zien wat je wel en niet kunt doen. Gelukkig krijg je hierbij hulp van een zogenaamd zesde zintuig. Door Ubisoft Montreal omgedoopt tot de 'focus vision' die geactiveerd kan worden en die spelers in staat stelt om te zien waar vijanden opgesteld staan.

In een interview met Mathieu Farland, senior producer van Conviction, liet hij ons weten dat de game zich heeft laten inspireren door Resident Evil. In dat spel weet je aan het begin van een level wat je te wachten staat, maar hoe je door een level heen moet komen is aan de speler. In Conviction is dit hetzelfde. Je krijgt je einddoel te horen of zien en het is aan de speler om Sam ongezien daar te krijgen. Spelers zullen dus goed moeten nadenken of ze chaos willen veroorzaken om afleiding te bezorgen of juist in de mensenmassa willen opgaan en sneaky achter een bosje een agent neerslaan. De game biedt heel veel vrijheid en vooral een scale aan mogelijkheden die je zelf kunt bepalen. Zoals Mathieu Farland het mooi zegt: "Scripted events with unscripted solutions".

Dynamische omgeving

Ontwikkelstudio Ubisoft Montreal heeft voor Splinter Cell: Conviction heel erg veel tijd gestoken in de objecten in de game. Het is mogelijk om bijna alles op te pakken en naar eigen believen te gebruiken. En dit gaat heel ver... zo kun je niet alleen een bureau oppakken en gebruiken om een deur te blokkeren, ook kun je het bureau gebruiken om dekking achter te zoeken als er op je geschoten wordt en je kunt zelfs het bureau als wapens gebruiken door het tegen mensen aan te gooien. Alsof dat niet genoeg is zou je zelfs alles van het bureau kunnen pakken, dus van pen tot een de nietmachine. Op de vraag of je dan bijvoorbeeld iemand dan ook vast kan nieten, werd nog wijfelen geantwoord. Daar waar het nodig en nuttig is, zullen voorwerpen ook zodanig gebruikt kunnen worden. In de controls vertaalt dit zich in drie knoppen die interactie vormen met een voorwerp. Een knop zal gebruikt worden om voorwerpen beet te pakken, een andere knop zal gebruikt worden om agressieve acties met dat voorwerp uit te voeren (bijvoorbeeld iemand slaan met een stoel) en een derde knop zal voorwerpen veranderen in gebruiksvoorwerpen waarachter je kunt schuilen of die iets kunnen blokkeren of activeren. Het zal flink wennen zijn om Sam zonder zijn wapens bezig te laten zijn, maar eigenlijk krijg je er honderden wapens bij aangezien je alles kunt gebruiken. Een interessant gegeven.

Het maken van een dynamische omgeving is waar het meeste tijd in is gaan zitten. Het heeft twee jaar geduurd voordat de hele omgeving van Splinter Cell: Conviction er goed uitzag. Pas het laatste jaar is men begonnen met de daadwerkelijke inhoud van de game te maken. Maar de moeite loont, want de manier waarop Sam zijn handen om objecten sluit is echt heel erg nauwkeurig en waarheidsgetrouw.

Verschil van dag en nacht

Aangezien Sam Fisher uit de donkere hoekjes is gekropen en nu op klaarlichte dag missies moet voltooien, heeft de ontwikkelstudio heel veel aandacht besteedt aan het licht in de game. Er is geprobeerd om lichtval zo realistisch mogelijk te maken en wat we gezien hebben in de demo lijkt dit heel erg aardig gelukt. Schaduwen van mensen bewegen schitterend mee en draaien wanneer de zon ook lager staat. Maar de studio gaat heel ver met deze lichttechniek want als Sam bijvoorbeeld voor een raam staat en licht blokkeert, dan zal dit ook invloed hebben op hoe het licht de kamer binnenvalt. Niet voor niets heeft Ubisoft ervoor gekozen om de game zich in de herfst te laten afspelen wanneer het licht het meest veranderlijk is.

Multiplayer

Over de multiplayer werd nog niets losgelaten, maar na wat doorvragen kregen we toch wat informatie los. De menigte speelt een grote rol in de game en kan Sams redding of ondergang betekenen. Een mooi gegeven voor een multiplayer, dachten wij zo. Er werd zenuwachtig gelachen en uit de antwoorden die we kregen konden we opmaken dat de multiplayer van Splinter Cell: Conviction gebruik zal gaan maken van deze mensenmenigte. Meer details kregen we helaas niet los, maar stel je eens voor welke mogelijkheden zich aandienen als de menigte een belangrijke rol speelt in de multiplayer en dat alle objecten gebruikt kunnen worden!

Splinter Cell: Conviction is duidelijk een nieuw pad dat door Ubisoft wordt ingeslagen met deze populaire franchise. Ik vind dit zeer positief en het getuigt van ballen. Je kunt wel bij een winnende formule blijven, maar daarmee blijft het product onveranderd en dat is niet waar gamers op wachten. Er wordt wel een hele grote stap in een andere richting gezet in vergelijking met Double Agent, maar er komt veel nieuws en cools voor in de plaats. Helaas hebben we nog maar mondjesmaat aan informatie en beelden voorgeschoteld gekregen, maar we zijn daardoor wel erg onder de indruk geraakt en willen er heel snel heel veel meer over weten!

In een interview dat we met Mathieu Ferland, senior producer van de game, hadden vertelde hij ons meer over Splinter Cell: Conviction.