Preview
Splatoon 2 Octo

Splatoon 2 Octo Expansion (hands-on)

Solomissies voor de doorgewinterde kliederaar

Geschreven door Jacco Peek op
Bij de aankondiging van Splatoon 2 beloofde Nintendo een jaar lang ondersteuning met aanvullende content en andere updates. De uitgever heeft zich hier aan gehouden en is zelfs nog niet klaar met het uitbreiden en verbeteren van de game. Binnenkort verschijnt namelijk de Octo Expansion, dat een flink aantal frisse solomissies biedt en het verhaal van Splatoon 2 uitbreidt.

Het universum van Splatoon 2 is uitgebreider dan het lijkt, maar tot nu toe was het verhaal achter de vrolijke Inklings alleen bekend onder de echte speurneuzen. De Octo Expansion poogt dit probleem op te lossen door spelers in de verfdichte schoenen van Agent 8 te zetten, een Octoling die wakker wordt in een mysterieuze testfaciliteit. In de uitbreiding baan je je een weg naar boven met de metro en kom je volgens Nintendo meer te weten over de achtergrond van de Inklings en hun vijanden, de Octolings.

Splatoon 2 Octo

Voor ervaren spelers

Tijdens onze speelsessie draaide het vooral om de nieuwe solo-uitdagingen, in plaats van het verhaal. De uitbreiding begint onderaan de testomgeving en schotelt daarna meer dan tachtig metrohaltes voor, waarvan ieder een nieuwe missie bevat. De metro zelf hebben we nog niet mogen aanschouwen, maar wel konden we aan de slag met zes uiteenlopende en uitdagende missies. De Octo Expansion is duidelijk voor spelers die het gericht met verf schieten al onder de knie hebben en op zoek zijn naar iets uitdagenders dan de singleplayermodus van Splatoon 2.

De dlc dwingt spelers om opvallend terughoudend te spelen, daar waar je in de hoofdgame vooral in het rond schiet. Een missie plaatst ons bijvoorbeeld op een platform van houten kisten in de lucht, die breken wanneer ze in aanraking komen met verf. De hordes vijanden die je dient uit te schakelen bestookt je met geweervuur en granaten, die de grond onder je voeten doet verdwijnen. Ook moeten we ontzettend goed nadenken over de verfemmer, waarmee je normaal vrolijk in het rond zwaait, maar in dit geval hele happen uit het platform neemt. Het is heel wat anders dan wat we tot nu toe hebben gezien van de franchise, en daar worden we blij van.

Splatoon 2 Octo

Geen losse flodders

Dit geldt ook voor de platformmissie, waarin je met een inktjet-jetpack en een ontzettend traag semiautomatisch geweer door een level moet manoeuvreren, alsmede de pittige snipermissie. Hierin draaien we een draaimolen met vijanden rond, terwijl we ze van een afstand neerschieten. De tijdslimiet en de machinegeweren van de octopussen op de draaimolen zorgen samen voor een flinke uitdaging, waardoor je het snipen (of: ‘schelpschieten’) goed in de vingers moet hebben om de missie te volbrengen.

De Octo Expansion laat absoluut geen ruimte voor losse flodders, maar spelers krijgen gelukkig wel de optie om voor iets meer punten een ander wapen te kiezen. Dit maakt missies niet per se eenvoudiger, maar wellicht toegankelijker voor spelers die de voorkeur geven aan bepaalde wapentypes. Met dezelfde punten moeten spelers ook toegang kopen voor nieuwe levels, dus dat is de afweging die je geacht wordt te maken. Of je uiteindelijk ook levels kunt overslaan om het einde van de dlc te zien is nog onduidelijk, maar we vermoeden dat dit wel het geval is.

Splatoon 2 Octo

Verrassend creatief

Wat ons vooral opvalt aan de uitbreiding is dat de spelmechanieken van Splatoon 2 beter benut worden dan ooit. De zes levels die we onder de vingers krijgen zijn ieder totaal anders en een stuk creatiever ontworpen dan in de hoofdgame het geval is. Onze favoriete missie is het begeleiden van een grote biljartbal met een geweer, terwijl vijanden met hun inkt de boel saboteren. De dynamiek tussen het neerschieten van vijanden en de bal nauwkeurig zetjes geven door er inkt op te spuiten, brengt een leuke dynamiek met zich mee en is een goede afwisseling op hordes vijanden verslaan.

De overige missies plaatsen ons weer in een bal, waarmee we zoals in Super Monkey Ball binnen de tijd het einde van een level moeten behalen, en op een rails, waarop we glijdend razend snelle doelen moeten raken. Uiteraard hebben we slechts een beeld van zes van de uitdagingen, maar de finesse waarmee ze zijn samengesteld zijn beloven veel goeds voor de rest van de uitbreiding.

Multiplayerbonussen

Tot slot biedt de Octo Expansion nog een aantal bonussen voor fanatieke multiplayerspelers. Iedereen die de dlc aanschaft ontvangt meer dan tien stukken nieuwe uitrusting, met vermoedelijk unieke vaardigheden. De grootste beloning is voor diegenen die zich door alle missies weten te worstelen, namelijk de mogelijkheid om als Octoling te spelen in de multiplayer- en coöperatieve Salmon Run-modus.

De Octo Expansion draait vooral om een grote verzameling van korte, maar uitdagende en creatieve missies. We hebben nog weinig van het verhaal meegekregen, maar wellicht komt dat als je de uiteindelijke dlc netjes op volgorde speelt. Op basis van de zes voorproefjes die we hebben gekregen, kunnen we in ieder geval stellen dat het binnenkort weer tijd is om de verfspuiten uit de kast te halen, ditmaal als Octoling.

De Octo Expansion voor Splatoon 2 verschijnt deze zomer voor Nintendo Switch. De uitbreiding kost 19,99 euro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: Fallout 76 wordt een online survival-game Lego DC Super-Villains aangekondigd
0

Reacties op: Splatoon 2 Octo Expansion (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.