De SOCOM games behoren tot de meest populaire games voor het online netwerk van de PlayStation 2. Miljoenen mensen hebben zich aan deze games gewaagd en dagelijks zijn er nog duizenden mensen online te vinden. Dit komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Deze SOCOM games zijn namelijk speciaal ontwikkeld om online te spelen. De singleplayer mode is dan ook meer een training voor het online gebeuren. Binnenkort komt ontwikkelaar Zipper interactive alweer met het derde deel in deze populaire serie, de enige game die qua populariteit boven het tweede deel van SOCOM uit zou kunnen stijgen.

De grootste vernieuwing in dit derde deel wordt de toevoeging van allerhande voertuigen, waar vanaf het eerste deel al vraag naar is. Het aantal voertuigen dat je kunt gaan besturen ligt rond de twintig. Deze zijn in te zetten op het land of op het water. Helikopters kun je niet gebruiken, aangezien Navy Seals normaal geen tactische aanvallen op terroristen uitvoeren met zware gevechtshelikopters. De voertuigen zijn vooral snel en licht bewapend. Je kunt hierbij denken aan speedbootjes, buggy's en Hummers. Met een simpele druk op de knop switch je heel makkelijk tussen de verschillende passagiers, zodat je ook zelf kunt knallen met de aanwezige voertuigbewapening. Online hoef je hier gelukkig niet altijd verantwoordelijk voor te zijn omdat er altijd wel gasten met je meewillen rijden die de turret willen bemannen.

Door het gebruik van voertuigen in SOCOM 3 zul je je natuurlijk ook sneller van de ene plek naar de andere plek kunnen verplaatsen. De omgevingen zijn namelijk zo'n zes keer groter dan de levels uit SOCOM 2. Deze grootte kan alleen bereikt worden door een nieuwe streaming techniek, die Zipper Interactive in SOCOM 3 heeft weten te knutselen. Daarmee wordt de spelwereld tijdens het spelen zonder dat je het merkt ingeladen. De omgevingen zullen een aantal open plekken en veel hobbels bevatten om eens lekker op te scheuren.

Aangezien je in het singleplayergedeelte van SOCOM met twee eenheden van twee personen speelt en er soms voertuigen zijn waar maar drie passagiers in kunnen plaatsnemen, heeft Zipper ervoor gezorgd dat je niet meer hoeft te wachten op een teamlid dat achterblijft. Het andere team, Team Bravo, kan namelijk ook zelf een auto kapen en achter je aanrijden. Dit scheelt behoorlijk wat tijd. Ook nieuw in dit deel van SOCOM is de mogelijkheid om te zwemmen. We zagen dit in GTA: San Andreas al, en ook in SOCOM 3 zal deze mogelijkheid weer wat nieuwe gameplay mogelijkheden opleveren. Al is het alleen al dat je niet verdrinkt als je uit de boot valt!