We hadden slechts anderhalf uur de tijd om Gat Out of Hell te spelen, maar de game verdoet geen tijd met ingewikkelde achtergrondverhalen en gooit ons vrijwel direct in de actie. De Boss, het hoofdpersonage van alle voorgaande Saints Row-games, heeft met zijn bloedvergieten de aandacht getrokken van de grootste slechterik van allemaal: Satan. De gevallen engel met het puntige gewei ziet de Boss wel zitten als bruidegom voor zijn opstandige dochter Jezebel. En zo zijn de Saints het ene moment een verjaardagsfeest aan het vieren en het andere moment wordt hun leider ontvoerd door de prins der duisternis. Een typische dinsdag in de wereld van Saints Row.

De 3rd Street Saints, Johnny Gat en Kinzie Kensington voorop, laten het hier niet bij zitten. Ze ondervragen een bezeten Ouiji-bord en vinden hun weg naar de onderwereld. Eenmaal aangekomen in New Hades is het plan simpel. Als Johnny en Kinzie maar zo veel mogelijk stennis schoppen, een uitnodiging voor de bruiloft scoren en vervolgens een kogel door het hoofd van Satan jagen, komt alles goed.

Crackdown op crack

De game laat je heel even denken dat Gat Out of Hell qua speelstijl lijkt op de oude concurrent. “Steel een auto”, en we ontdoen een verloren ziel van zijn bolide. “Rij naar het hoofdkwartier”, en we vinden braaf onze weg door New Hades, dat flink wat weg heeft van Steelport, maar dan met aanzienlijk meer lava. De demonische politie rijdt in monstertrucks en de straatnamen verwijzen naar ondeugdelijke daden, maar we hadden net zo goed door Los Santos kunnen dwalen. Een tussenfilmpje later worden Johnny en Kinzie uitgerust met vleugels en fladderen ze weg uit het genre dat Grand Theft Auto domineert, naar het land van Prototype en InFamous.

Saints Row 4 introduceerde speciale krachten die de matrix-achtige simulaties in dat spel tot een doldwaze speeltuin maakten en Gat Out of Hell geeft daar een duivelse draai aan. Satan mag in naam de heerser van New Hades zijn, maar niet iedereen is gelukkig met zijn heerschappij. Al snel ontmoet je voormalige aartsvijanden en historische figuren die stuk voor stuk een appeltje te schillen hebben met de duivel. Als je hen helpt, voorzien ze je van speciale vaardigheden, zoals het vermogen om kleine duiveltjes op te roepen of de mogelijkheid om je te hullen in een aura van ijskoud vuur. Uiteraard kun je deze, net als je vleugels, naar eigen smaak upgraden.

Iets meer wub wub

Met de wapens hebben we minder geëxperimenteerd, wat vooral komt omdat ze weinig interesse wekken. Een snelvurend geweer dat een Bijbelse plaag aan insecten afvuurt op vijanden klinkt geweldig, maar werkt in de praktijk als een submachine gun. Leuke ideeën, maar ze missen de wub wub waarmee deel vier de aandacht opeiste. Tenminste, voor zover we gezien hebben. Gat Out of Hell kent zeven wapens die hun inspiratie halen uit de hoofdzonden. We hebben ze niet allemaal kunnen vinden, maar het wapen voor luiheid, een comfortabele stoel met twee miniguns en meerdere raketwerpers, wist alvast een glimlach op ons gezicht te toveren.

Als je nu denkt dat het bovenstaande heel erg klinkt als ‘Saints Row 4, maar dan in de hel’, dan heb je het aan het juiste eind. De ambitie van Volition lijkt niet verder te reiken dan fans van Saints Row 4 meer geven van wat ze willen. Gat Out of Hell neemt de speciale vaardigheden van Saints Row 4, en gaat daar helemaal mee los. Hierdoor gaat de Saints Row-serie steeds meer lijken op superheldengames als InFamous en Crackdown, maar dan met een vette knipoog.