Vroegah, toen ik nog op schoolkamp ging hielden we vaak met de hele klas een tafeltenniswedstrijd. Hoewel, iedereen had een betje en je moest om de tafel rennen en de pingpongbal raken. Miste je, dan was je af. In alle opwinding en haast ben ik een keer uitgegleden en met mijn hoofd op de taferand gevallen. Juist, auw! Sindsdien heb ik nooit meer getafeltennisd. Tot gisteren...

Rockstar Games had een kleine competitie opgezet zodat we kennis konden maken met deze game die in eerste instantie niet echt lijkt te passen in de Rockstar stal. Na titels als Grand Theft Auto, Bully en The Warriors dacht men zelfs dat de aankondiging van Table Tennis een grap was.

Rockstar Games presents Table Tennis (dat korten we dus even af naar Table Tennis) is bedoeld om dezelfde uitdaging te bieden als fighting games waarbij snelheid en skills een vereiste zijn. In eerste instantie oogt de game niet heel erg uitgebreid met maar 11 spelers waaruit gekozen kan worden. Al snel blijkt dit ook helemaal niet van belang te zijn want het gaat duidelijk om de kwaliteit en niet de kwantiteit. Elk character dat je kunt spelen is een gelicenseerde tafeltennisspeler met elk hun eigen talenten. Zo zijn sommigen zeer snel en hebben anderen meer uithoudingsvermogen. Aan jou de keus de speler te zoeken die het beste bij je past en waarmee je op de 22 verschillende velden balletjes kunt meppen.

Wanneer je je character hebt gekozen kun je een mooi shirtje uitzoeken, waarvan er overigens 5 te unlocken zijn, en kan de wedstrijd beginnen. In Table Tennis ga je tot de 11 waarbij je met 2 punten verschil moet winnen van je tegenstander. Dit betekent soms erg snelle potjes maar soms ook hele lange rally's. De bediening vond ik in het begin even lastig omdat ik snel geneigd was de besturing voor Top Spin 2 te gebruiken. Na enige tijd heb je de bediening wel snel onder de knie en kan het echte werk beginnen. Met de kleurenknoppen kun je de pingpongbal verschillende kanten op slaan en met de tumbstick beweegt je character. Het zal denk ik aan mij liggen, maar ik vond dat soms mijn personage erg traag reageerde...of ik ben gewoon een slechte verliezer. Met de linker- en rechtertrekker kun je de bal een mooie spin geven maar als je dit zomaar doet kan het ook in je nadeel werken. De shoulderbuttons geven een speciaal effect aan de bal wanneer er zich een meter vult door mooie slagen. Wanneer je deze zogenoemde Focus Shots geeft komt er een soort bullettime waarbij je in slow motion de bal naar de overkant slaat. Je tegenstander ziet alles echter ook in slow motion en heeft dus minder tijd om de bal goed terug te slaan. Hoewel ik nauwelijks gebruik maakte van deze shoulderbuttons is het me inmiddels wel duidelijk geworden dat ze erg handig zijn en je ze zeker wel dient te gebruiken als je als winnaar uit de bus wil komen.

Serveren in Table Tennis is goed te doen. De eerste keer zul je een paar keer in het net slaan, maar one you get the hang of it...Je moet een balkje zo groen mogelijk krijgen en vervolgens een tweede balkje zo dicht mogelijk in dit groene vak krijgen. Hoe beter dit je lukt des te harder zal je slag zijn en het effect dat aan de bal gegeven wordt.

Belangrijk bij Table Tennis is het publiek. Bij de meeste zalen waaruit je kunt kiezen zit publiek en zij reageren op het spel dat zij te zien krijgen. Wacht je te lang met een service dan zullen ze naar je beginnen te fluiten. Bak je er helemaal niets van dan kun je een "You suck" naar je hoofd geslingerd krijgen. Maar ze zitten er niet alleen om je af te blaffen. Is de rally heel spannend dan zal het publiek steeds harder gaan juichen en op de grond gaan stampen. Dat maakt de rally er alleen maar spannender op! Maar niet alleen het publiek maakt het spannend. Komt de rally boven de 10 uit dan zal er een muziekje te horen zijn, het ene leuker dan het andere, maar gelukkig kun je de muziek ook zelf selecteren.

Rockstar heeft veel moeite gestoken in de graphics van Table Tennis en met succes! De spelers zien er top uit en de gezichtsuitdrukkingen zijn tot in de details uitgewerkt. Zweetdruppeltjes parelen op het voorhoofd en diepe fronsen zijn te zien wanneer de speler zich moet concentreren. Ook aan de kleding is gedacht. De t-shirts wapperen om de lichamen heen en op een gegeven moment zullen zweetplekken te zien zijn en zal het t-shirt ook plakken aan het lichaam. De dames hebben echter duidelijk sport bh's aan want een bounce mode kon ik niet ontdekken, maar ja, andere ballen zijn belangrijker.

Wat maakt Rockstar Games presents Table Tennis nu zo'n toffe game? Het tafeltennisen! Direct wordt je in het spel gezogen en wil je daadwerkelijk winnen want je voelt dat het je kan lukken. Bovendien kun je met effect je bal plaatsen en je tegenstander dollen. De actie en spanning loopt pas echt hoog op wanneer er een rally ontstaat. Onderin beeld verschijnt een rally teller die bijhoudt hoe vaak de bal heen en weer gaat. Voor de toeschouwers is het leuk om te zien hoe de teller omhoogschiet en voor de spelers wordt het spannend door de toename in snelheid van de bal. Soms kun je onmogelijke ballen tegenhouden en damn dat voelt goed!

Table Tennis heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen en mijn angst voor pingpong als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. De game is uitermate geschikt om met vrienden tegen elkaar te spelen. Super om te spelen en om naar te kijken. Ik kan niet wachten op een curling of badminton game!