We stelden het al eens in het verleden: Guitar Hero-fans en gitaristen hebben meer met elkaar gemeen dan ze willen toegeven. Of je vingers nu over plastic glijden of over nylon, iedere (digitale) gitaarvirtuoos is ooit begonnen met het spelen van een nummer als Smoke on the Water van Deep Purple. In 2012 zal dat contrast tussen gitaarhelden en Guitar Heroes enkel kleiner worden, want met RockSmith pluggen we in onze echte gitaar niet in de versterker, maar in de console of laptop.

Dankzij RockSmith leer je het snaarinstrument bespelen zonder de bijkomstigheid van irritante gitaarlessen of oninteressante theorieboeken. Met behulp van een bijgeleverde kabel sluit je je gitaar via USB aan op je Xbox 360, PlayStation 3 of PC. Let wel, je hebt een gitaar nodig met een 6,5 millimeter-plug (voor de kabel) en zogenaamde pick-ups (voor het versterken van het geluid). Het grote merendeel van de elektrische gitaren beschikt daarover, maar bij akoestische gitaren zijn pick-ups meestal enkel op duurdere modellen aanwezig.

Gekleurde knopjes?

Heb je eindelijk een gitaar die aan alle eisen voldoet, maar vraag je je af waarom de gekleurde knopjes weg zijn: niet gevreesd. Zelfs de meest onwetende beginners kunnen met RockSmith uit de voeten. Sterker nog, op hen is de game grotendeels gericht. Het spel leert je alles wat je als rockgod in spe moet leren, te beginnen met het juist plaatsen van de vingers op de frets. Later leer je onder meer het aanslaan van de snaren, het leggen van akkoorden en palm-muten, zodat je uiteindelijk over alle vaardigheden beschikt die een beginnend gitarist meester hoort te zijn.

Des te meer je speelt (door tutorials af te ronden, liedjes te oefenen of minigames te voltooien), des te meer technieken je door het spel worden bijgebracht. Het spel grijpt af en toe terug naar theorie die je al is bijgebracht, precies zoals een goede gitaarleraar dat behoort te doen. Bovendien leer je zo liedjes in zijn geheel spelen. Het principe is simpel: je ziet een ‘scrollende’ balk met noten zoals je die kent uit onder meer Guitar Hero en Rock Band. De achterliggende gedachte verschilt echter, want in RockSmith bevinden zich onderaan de balk nummers (weergegeven op een doorzichtige hals van een gitaar) die aangeven welke fret je aan moet slaan.

Uitdaging

In die zin valt het spelen van RockSmith te vergelijken met het lezen van tabs zoals je die op het internet treft. En dat is gunstig, want dat betekent dat het leren lezen van noten niet nodig is. Sowieso kent de gameplay van RockSmith een opzet die opvallend helder is. Er zijn geen moeilijkheidsniveaus: je hoeft aanvankelijk enkel wat losse noten op de maat aan te slaan. Ieder nummer begint dus iedere keer in een extreem simplistische vorm. Afhankelijk van je prestaties worden er noten toegevoegd om de uitdaging te vergroten.

Het voordeel? RockSmith is voor beginners niet intimiderend, zelfs niet als je de meest moeilijke nummers wilt spelen. Het nadeel? Er is geen manier om een liedje handmatig moeilijker of makkelijker te maken. Het spel bepaalt de moeilijkheidsgraad tijdens het spelen, wat voor spelers die het startniveau al ontstegen zijn een vrij fiks minpunt is. Maar goed, op hen is RockSmith ook niet gericht. Het is in die zin raar dat de downloadbare content van het spel nummers van bands als Megadeth en Lynyrd Skynyrd bevat. Daar hoor je ons zeker niet over klagen, maar als de game zich focust op beginners, is het in onze ogen nogal knullig om liedjes toe te voegen die je enkel kunt oefenen als je werkelijk gitaar kunt spelen.

Gelukkig maar dat de tracklist verder prima lijkt afgestemd op de gitarist in wording. Met nummers als Song 2, The House of the Rising Sun en Sunshine of Your Love kan iedere beginner uit de voeten. Bovendien klinkt je gitaar precies zoals de gitaarlijn in het eigenlijke nummer, hoewel je later in het spel de mogelijkheid krijgt om het geluid te vervormen middels versterkers en pedals.

Je leraar

Het is aanlokkelijk al conclusies over RockSmith te trekken; het spel is al even uit in de Verenigde Staten en ontvangt daar verrassend goede kritieken van zowel spelers als recensenten. Maar er zijn ook negatieve geluiden. Zo klagen sommigen over een vertraging tussen beeld en audio bij het spelen op HD-tv’s. Het is even afwachten of die problemen zijn verholpen wanneer het spel hier in de schappen ligt, maar zelfs als dat niet het geval is (en daar kun je van uitgaan), neemt dat niet weg dat RockSmith een innovatieve educatieve ervaring lijkt te bieden.