De opkomst van de MMORPG is niet meer te ontkennen. Tientallen games uit dit genre zijn reeds in winkels te vinden en er zijn bijna meer mensen in online werelden te vinden, dan dat er op sportvelden rondrennen. Over het algemeen vind je daar mannen tussen die een vrouwelijke avatar hebben en veel, heel veel mensen die kiezen voor het meest extreme personage wat ze maar kunnen verzinnen. Gelukkig zijn er voor dat soort spelers genoeg extremen te vinden in Rising Force Online, afgekort ook wel RF Online genoemd. Tijdens een hands-on beta sessie in Rotterdam, doken we achter een PC en voelde de game aan de tand.

RF Online is een MMORPG die zich voornamelijk richt op gevechten tussen de verschillende spelers. Binnen het genre spreekt men hier dan over PvP, Player versus Players. De drie verschillende facties die het spel rijk is, vliegen elkaar in de haren om heerser te worden over de grondstoffen die de sector waarin ze zich bevinden, rijk is. Novus, zoals de sector in de ruimte ook wel wordt genoemd, bestaat uit een aantal planeten. De game speelt zich aanvankelijk af op één van deze planeten. De overige planeten, die een goede basis kunnen gaan vormen voor eventuele expansion packs, worden nog niet bevolkt door de drie facties. De verschillende technologieën die reeds bestaan maken het bevolken van deze planeten slechts een kwestie van tijd.

In tegenstelling tot veel MMORPGS, legt RF Online de focus meer op Sci-Fi dan op echte fantasy met elfjes en draken. Elke gamer die weet wat Final Fantasy is, kan niet ontkennen dat de tekenstijl en de ontwerpen uit RF Online daar wel erg dicht bij in de buurt komen. Dit is in geen geval een negatief iets, tenminste als je jezelf niet profileert als Final Fantasy. Gelukkig doet RF Online dat niet en zet ze in op haar eigen verhaallijn en op de anime achtige vormgeving die het nu kent.