De game kent drie niveaus, waarvan het bovenste de opzet van het spel onthult. Als onderdeel van de Renowned Explorers-sociëteit word je uitgedaagd om een zo waardevol mogelijk artefact op te sporen, zodat je deze kunt presenteren tijdens de World Expo. Door landen af te reizen vind je schatten en ontmoet je een bont gezelschap aan mogelijke medereisgenoten. Bovendien brengen sommige artefacten je op het spoor van nog zeldzamere juweeltjes om te showen bij de wereldtentoonstelling. Volgens Abbey Games loont het dan ook om RE:IS meerdere malen te spelen. Zo kun je jouw reisroute op de wereldkaart optimaliseren en kom je steeds dieper in de schatgraafwereld.

Renowned Explorers International Society

Welcome to treasure island!

De wereldkaart met punaises en uitgestippelde reisroutes hebben we nog niet kunnen zien, maar een spelniveau 'lager' hebben we RE:IS wel al eigenhandig kunnen testen. Op een tropisch eiland worden we gevraagd op zoek te gaan naar een schat. Door nieuwe interessante locaties aan te doen, wordt het verhaal van de specifieke locatie meer en meer verteld. Zo komen we te weten dat de apen op het eiland iets te maken hebben met onze schat.

Eén van de drie reisgenoten is vriendelijker ingesteld dan de andere twee en probeert te communiceren met de apen. Gevolg: de apen helpen het reisgezelschap op weg en wijzen de goede richting aan op het eiland. Een mogelijke andere uitkomst was geweest dat de apen het reisgezelschap niet zouden willen zien en horen, en niks zouden zeggen, waardoor je op jezelf zou zijn aangewezen om het eiland verder te verkennen.

De demo is helaas te kort om de verhaalvertelling echt goed te ervaren en te zien hoe belangrijk de keuzes van jouw teamleden zijn. Kun je met een grote asociale bruut ook uit de voeten op dit eiland? En is een charmeur wellicht niet altijd veel handiger omdat zijn spreekvaardigheid hoger is? Abbey Games zal goed moeten nadenken over de balans en de mogelijkheden die het spelers kan bieden.

Vechten of knuffelen

Dat geldt zeker ook voor het daadwerkelijke turn-based rpg-niveau van de game, als je de confrontatie moet aangaan. In de demo krijgen we het eerst aan de stok met een troep apen, later met wat piraten. Elk personage heeft twee statistieken; een traditionele levensbalk en een emotiebalk met bijbehorende emotie. Zo wordt de heetgebakerde Mexicaanse worstelaarster witheet als ze aangevallen wordt, wat voor bijbehorende statusteffecten zorgt.

Ook vijanden hebben deze twee balken. Apen blijken nogal beïnvloedbaar en één van onze personages weet met een enkele 'befriend'-actie vriendjes te worden en de emotiebalk in één keer leeg te krijgen. Vijand doodgeknuffeld zogezegd. Dezelfde tactiek blijkt niet te werken bij een stel schuimbekkende piraten, maar deze zijn dan weer beter te intimideren, waardoor ze minder fysieke schade doen in hun volgende beurt.

Hierin zit de potentie van RE:IS. Door bepaalde emoties tijdens gevechten te triggeren, zowel op de eigen strijders als op vijanden, zijn verschillende kruistactieken te bedenken. Je intimideert een vijand en valt hem vervolgens zorgeloos aan. Of je zorgt ervoor dat je eigen strijders een slag incasseren, waardoor opgebouwde wraakgevoelens ervoor zorgen dat er met dubbele munt terugbetaald wordt.

We noemen het echter bewust nog 'potentie', want de demo weet nog niet inzichtelijk te maken hoe de twee systemen elkaar kunnen versterken of juist tegenwerken. Bovendien denkt niemand bij een rpg-systeem automatisch aan emoties, maar wel aan aanvallen of verdedigen. Het emotiesysteem moet zichzelf goed gaan bewijzen en het moet duidelijker worden wat de voordelen zijn van het vriendjes worden met een vijand, in plaats van ze onder de zoden stoppen.

Renowned Explorers International Society

Je eigen RE:IS

Dat Abbey Games ambitieus is, kunnen we in ieder geval niet ontkennen. De studio wil naast het brengen van een interessante twist aan het turn-based rpg-genre, ook nog user generated content bieden en bouwen aan een community. Het maken van een eigen kaart met locaties en verhaallijnen is iets waar de studio momenteel druk aan codeert.

Het worden pittige tijden voor Abbey Games, dat alle puzzelstukken voor een spannend reisavontuur in handen heeft, maar deze nu nog op de juiste manier in elkaar moet passen. Met de lessen (en ook het succes) in het achterhoofd van Reus, hebben we er vertrouwen in dat ze er eigenzinnigs van weten te maken.