Het is toch even een flinke omschakeling: een studio bekend geworden om zijn schier oneindig grote spelwerelden die werkt met het motto ‘klein maar fijn’. Is het spreekwoord ‘schoenmaker blijf bij je leest’ van toepassing op Renegade Ops of weten de Zweden ons te verrassen met hun nieuwste project? En is het spel eigenlijk wel zo ‘klein’ als het lijkt?

Over-the-top

Renegade Ops wordt ontwikkeld door slechts twaalf man van Avalanche, terwijl de hele studio zo’n honderd werknemers telt. Het spel biedt een perspectief van schuin bovenaf en bestuurt als een echte ‘twinstick shooter’ zoals Geometry Wars en Super Stardust HD. In zijn gameplay verschilt het spel echter fors van dit type. Qua omvang is de game misschien nog het beste te vergelijken met spellen als Dead Nation en Shadow Complex: downloadbare games die voor een zacht prijsje een volwaardige game-ervaring bieden, zij het wat korter dan een spel dat je in de winkel koopt.

Renegade Ops kent een verhaal dat bewust lekker over-the-top is. De kwaadaardige gek Inferno is bezig met het in as leggen van de gehele wereld en jij behoort tot het team speciale eenheden (vandaar de naam Renegade Ops) die dit plan moet stoppen. Dat doe je vanachter het stuur van een auto die volgestouwd is met wapentuig. Met je rechterpookje vuur je de mitrailleur af, met de rechterschouderknop schiet je raketten af (deze zijn beperkt in aantal) en met de linker voer je je speciale aanval uit (die telkens opnieuw moet opladen). De game telt vier speelbare personages die allemaal hun eigen auto met specifieke eigenschappen en stijl hebben. Dat wil zeggen dat de ene auto ietwat log is, terwijl de andere weer erg wendbaar is maar wellicht wat minder bepantserd. Ook verschillen de speciale aanvallen per auto.

Grafisch piekfijn

Met deze basisinformatie in ons achterhoofd pakken we de controller van op om het openingslevel van de game onder handen te nemen. Inferno is bezig om een tropisch eiland met allerhande raketten te veranderen in….één groot inferno, en de Renegade Ops zouden hun naam niet waard zijn als ze daar geen stokje voor gingen steken. Het level wordt ingeleid met een stripverhaal, dat goed past bij de sfeer van het spel. Vervolgens wordt onze auto met een hovercraft aan land gezet en trappen we het gaspedaal in. Het eerste dat opvalt is dat de game er piekfijn uitziet. Avalanche gebruikt de grafische engine van Just Cause 2 en dat is er absoluut aan af te zien. De bosrijke omgevingen ogen sfeervol en diepte-effecten, ontploffingen en vernietiging zien er allemaal prima uit.

De eerste opdracht is om een raketinstallatie verrot te knallen, en de weg daar naartoe leidt ons door een vallei en over een touwbrug. De eerste schietactie is simpel: knal wat mannetjes en voertuigen neer en leg je doelwit in as. Vervolgens krijg je een bericht dat er een gevangen burger in de buurt is, die je uiteraard bevrijdt. Het lollige is dat berichten tussendoor allemaal worden gepresenteerd in stripverhalenstijl: er verschijnt een getekend plaatje rechts onderin bij elke boodschap. Als je deze burger eenmaal veilig naar de kerk hebt gebracht (waar zich nog meer mensen verschanst hebben) toont het spel zich pas echt.

Vrijheid binnen levels

Want eigenlijk is Renegade Ops helemaal niet zo’n kleinschalig spelletje als je in eerste instantie zou denken. Je volgende opdracht is om nog meer gevangen burgers op het eiland te zoeken, en dan blijkt dat je vrij rond kunt crossen door het hele level om deze opdracht te volbrengen. De ontwikkelaars benadrukken dat je gedurende de hele game veel vrijheid hebt binnen de levels. De zoektocht naar gevangenen leidt ons langs kampjes met vijanden die niet al te veel kunnen doen tegen de kracht van een machinegeweer. Maar niet alleen het machinegeweer, ook raketten en de speciale aanval maken hun leven zuur. In het demolevel spelen we met een auto die een elektroshock uitdeelt waardoor vijanden tijdelijk niet meer kunnen schieten. Overigens kun je voorafgaand aan elk level zelf kiezen met welke van de vier personages je wilt spelen.

Hoe langer je bezig bent met knallen, hoe meer de typische arcadestijl doorsijpelt. Zo kun je upgrades voor je machinegeweer oppikken, waardoor je sneller kunt schieten of zelfs meerdere lopen krijgt. Je verliest de upgrades weer als je wordt verslagen en respawnt. Het automatisch terugkrijgen van gezondheid is uit den boze: dit gaat met gezondheidspakketjes die verslagen vijanden achterlaten.

Tactische kant

Na een aantal gevangenen bevrijd te hebben op het vrij begaanbare eiland, dient zich de volgende uitdaging aan: een aantal tanks vallen de kerk met burgers aan. Hierbij komt het tactische aspect van Renegade Ops kijken. Het kanon van de tank snoept een groot deel van je gezondheid af, dus de strijd is behoorlijk oneerlijk. Al vurend snel manoeuvreren rondom de tank is een eerste stap naar succes, maar dan ben je er nog niet. Gelukkig bieden de bossen en huisjes waar je doorheen kunt beuken dekking. Ook het inzetten van je elektroshock en het vuren op de zwakke achterkant van de tank doen wonderen. Als je al deze tactieken goed gebruikt vernietig je het handjevol tanks met je veel zwakkere autootje.

En dan laat Renegade Ops zien dat het niet alleen auto’s zijn waar je mee kunt spelen. Want wat te doen tegen het fregat dat in zee ligt en kruisraketten op het eiland afschiet? Er wordt een helikopter gedropt en meteen kun je koers zetten richting open zee. Daar volgt een gevecht tegenover luchtafweergeschut en vijandelijke heli’s met als doel de kruisraketten te slopen voor ze worden afgeschoten. Als ook dit slaagt verschijnt Inferno in eigen persoon ten tonele, in een groot bepantserd voertuig met zware mitrailleurs en hittezoekende raketten. Hierbij is het de kunst om toch vooral weg te vluchten om de raketten te ontwijken en vervolgens snel toe te slaan. Het laat Inferno al brandend in zijn eigen tank achter, maar omdat het slechts het begin van de game is, vermoeden we dat hij op Darth Vader-achtige wijze terugkeert.

Coöp en leaderboards

En dat was dan het eerste level van Renegade Ops. De game zal uiteindelijk drie moeilijkheidsgraden kennen. Wij speelden het spel op medium en dat is goed te doen voor de gemiddelde gamer. De game is offline met twee personen in split-screen samen te spelen en online met zijn vieren, hoewel competitieve modi ontbreken. Ook zal Renegade Ops leaderboards bevatten. Meer details over de eigenschappen van de game volgen in een interview met werknemers van Avalanche Studios. De ontwikkelaars wisten ons alvast te beloven dat er behoorlijk wat afwisseling zit in de omgevingen van de negen levels, in de missiedoelen en in de verschillende vijanden en tactieken om ze te verslaan. Als de mooie woorden allemaal worden waargemaakt, dan kan Renegade Ops wel eens een uitermate vermakelijke downloadbare game worden.