Michel Ancel is met Rayman Raving Rabbids helemaal los gegaan. Of de ontwikkelaar en zijn team drugs gebruikten toen ze deze titel verzonnen wilden ze niet prijsgeven, maar op welke trip ze ook zaten, I like it!

Rayman neemt het in deze game op tegen wrede konijnen die gek zijn op dansen. Deze bunnies hebben de vrienden van Rayman en de ledemaatloze held zelf gevangen genomen. Om zijn vrienden te kunnen bevrijden moet de held de konijnen entertainen door middel van bepaalde opdrachten. Deze missies zijn vertaald in mini-games die je alleen of in multiplayer kunt spelen.   

Deze nieuwe Rayman is dus geen platformer zoals we dat gewend waren. Het is een aaneenschakeling van mini-games rondom een verhaal. Mensen die nu al meteen afhaken missen echter een hele toffe en hilarische game. Het feit dat het platform element is verdwenen maakt voor de game op de Wii niet uit. Op de andere gameplatformen zal het echter misschien een gemis zijn. Maar ja, dan moet je ook maar een Wii aanschaffen, want dat maakt deze game de aankoop echt wel waard.

Bunnies

Michel Ancel kwam op het idee om konijnen te gebruiken in de nieuwe Rayman game door het idee dat de konijnen ondergronds gemene plannen aan het smeden waren om de wereld over te nemen. Doel van zijn idee was niet om controversieel of origineel te zijn. Gewoon konijnen die de wereld over willen nemen. Je weet toch!

Bunnies die de wereld over willen nemen doen denken aan wrede en gemene beesten. Ancel wilde echter dat ze op het eerste gezicht lief en onschuldig over zouden komen. Op het tweede gezicht die je dat ze toch niet helemaal sporen en in feite helemaal geflipt zijn en evil. Het ontwikkelteam heeft zich laten inspireren door verschillende dingen zoals Monty Python, Airplane, Scary Movie en de klassieke Tex Avery Cartoons.

Het concept van hoe de konijnen er uiteindelijk uitzien komt van een schets van Michel Ancel. Vanuit die schets heeft het ontwikkelteam de konijnen verder ontworpen. De flaporen moesten aan de ene kant lief ogen, maar ook een duistere en psychotische kant. Tijdens het tekenen van de konijnen ondergingen ze verschillende stadia. Zo waren ze eerst harig, maar dat concept werd toch verworpen want dat maakte de beesten te knuffelig. Uiteindelijk werd gekozen voor heldere blauwe ogen voor de lieve konijnen en helrode ogen wanneer de konijnen in boze en enge staat verkeren. 

De game bevat allerlei verschillende soorten konijnen. Zo zijn er konijnen met sombrero's, piratenbunnies, het konijn in Terminator style en andere

parodieën op bestaande films of games zoals Sam Fisher (konijnen met goggles) en Gladiator.

Nadenken op de plee

In een arena, waar duizenden konijnen uit hun bol gaan, zul je steeds trials moeten aangaan en deze zo goed mogelijk moeten volbrengen. Van te voren weet je niet welke opdracht je voor je kiezen zult krijgen, dus het blijft verrassend. Maar pas op, de konijnen zijn niet de minste tegenstanders. Stiekem zijn de konijnen wel een beetje dol op Rayman want hij zorgt voor goed vermaak. Om deze reden heeft Rayman dan ook verschillende outfits waarin je hem kunt kleden. Wat dacht je van een hippe hiphop style, een echte granny outfit, een discopak en andere kleding en accessoires. Geheel in stijl kun je de aanval op de konijnen openen.

Hoewel de game kleurrijk oogt en ontzettend grappig is, moet niet vergeten worden dat Rayman gevangen is. Hij wordt dan ook in een cel opgesloten en bewaakt. Deze cel dient als soort van startpunt. Rayman zal daar op het toilet kunnen reflecteren op al zijn uitgevoerde trials…want ja, waar denk je nu beter na dan op de wc? Hier zal de ledemaatloze held ook bonussen ontvangen die hij krijgt bij het goed voltooien van trials of bij het verbreken van records. Zo kun je extra outfits verdienen, muziektunes en items die je kunt gebruiken om je cel wat gezelliger te maken.

Mini-game frenzy

Wat voor een mini-games kun je dan verwachten? Deze zijn in feite onder te verdelen in snelle trials, dansgames en schietspellen. De trials zijn redelijk gemakkelijk, maar de lol is er niet minder om. Met meer dan 70 mini-games ben je wel even zoet met de game. Sommige trials duren slechts 30 seconden, andere weer 10 minuten.

Bunnies Don’t Use Toothpaste: Best leuk die konijnen, maar hun gebit is om te huilen. In deze mini-game zie je de bek van een konijn van heel dichtbij en een bezoekje aan de tandarts zou geen overbodige luxe zijn. Aan jou de taak om de wormen uit zijn rotte kies te trekken door de Wii-mote te richten op de beesten en met een ruk naar achter te trekken. Ranzig, maar lekkere game!

Carrot Juice: Uiteraard zijn konijnen gek op wortels. Als je als Rayman dan ook een strandtent hebt willen de bunnies maar al te graag wat wortelsap van je hebben. Met hun duikmaskers op komen ze op je afrennen en de enige manier om ze tegen te houden is hun duikmasker vol te schieten met wortelsap zodat ze knock-out gaan. Richt met je Wii-mote op de konijnen en pomp met de nunchuk wortelsap naar ze toe. Spierpijn ligt op de loer!

Bunnies Never Close Doors: ook bunnies moeten af en toe keutelen en dat wil je niet zien of ruiken. Als er vier van die flaporen in een hokje zitten te schijten wil je ook dat deuren dicht blijven. Helaas zijn de sloten een beetje kapot en moet jij de deuren zo snel mogelijk dicht slaan voordat je een wc-ontstopper naar je kop geslingerd krijgt.

 

Koeien slingeren: Een van de leukste games vond ik het slingeren van koeien. Niet alleen omdat het zo lekker voelt, je slingert de wii-mote boven je hoofd rond om snelheid te maken en laat de koe op het juiste moment los en probeert je koe zo ver mogelijk te lanceren. Tijdens het persevent werd er een kleine competitie gehouden in dit uiterst competitieve minispel en ondergetekende wist met 135 meter de tweede plaats te behalen. Mijn prijs: de zilveren wc-ontstopper. Ja, ik denk dat pro-gaming wel wat voor mij is met de Wii.

Koeien melken: Voor deze game moet je even je conditie uit de kast halen. Koeien melken…simpeler kan niet. Maak met de wii-mote en nunchuk melkende bewegingen en doe dit heel snel. Degene die als eerste vier emmertjes melk vol heeft wint. Lijkt makkelijk, maar de volgende dag piep je wel anders van de spierpijn.

Wanneer je aan een mini-game begint krijg je eerst in tekst te zien wat je precies moet doen. Een konijn met de wii-mote in zijn handen laat dan ook nog eens zien welke bewegingen je moet maken. Je weet dus direct wat je moet doen…of dat direct lukt is natuurlijk een tweede.

Naast de korte trial mini-games zijn er ook games die wat langer zijn zoals de first-person shooter-achtige minigames waarbij je wapen een wc-ontstopper is die je op de konijnen moet afvuren. Automatisch beweeg je voort en je hoeft dus eigenlijk alleen maar te richten op de bunnies en ze af te ploppen. Overal komen de konijnen vandaan dus je moet goed opletten. Om je wc-plopwapen aan te vullen hoef je alleen maar de nunchuk te schudden en je bent weer voorzien van ammo. Na alle konijnen moet je het opnemen tegen robot-achtige konijnen die vuurpijlen afschieten op je en die je moet pareren met de wc ploppers zodat de pijlen omdraaien en op de robotkonijnen afgevuurd worden.

Deze FPS mini-games spelen zich af van tropische eilanden tot het wilde westen. In een leven wordt de shooter DOOM op de hak genomen en dwaal je door donkere gangen.

Naast de trials en FPS mini-games zijn er ook de dansgames want zoals de grappige internetfilmpjes ons al hebben laten zien…bunnies love to dance! Het dansen vond ik het lastigst om te doen. Rayman staat in zijn door jou gekozen outfit op de dansvloer en van links en rechts komen bunnies de dansvloer op. Als ze een gekleurde vloertegel raken moet je de wii-mote en nunchuk bewegen. Uiteraard gaat dit steeds sneller en sta je al snel als een malloot te zwaaien met je controllers.Multiplayer

Al die mini-games zijn best leuk, maar nog toffer wordt het als je die leipe games met andere mensen speelt. Een groot plus van deze game is dat iedereen ermee aan de slag kan. Ik verwacht dat mijn non-gaming vrienden en vriendinnen helemaal wild van Rayman Raving Rabbids zullen worden. Het is gewoon easy-to-pick-up en spelen maar.

  Bij de mini-games kun je zien met hoeveel spelers je de game kunt spelen. Uiteraard moet je wel voldoende extra controllers hebben, maar het is de investering waard. Samen koeien melken voelt nou eenmaal leuker dan alleen! De multiplayer games zijn onderverdeeld in games waarbij je direct tegen elkaar moet spelen of waarbij je omstebeurt de hoogste score moet halen. Hier komt echt goed naar voren dat Rayman Raving Rabbids gemaakt is om lol mee te hebben. De humor van de konijnen werkt aanstekelijk en ook de bewegingen die je moet maken met de wii-mote en nunchuk kunnen op de lachspieren werken.

RSii

Over spieren gesproken…deze game zorgt wel voor spierpijn. Persoonlijk vind ik dat wel prima want sporten vind ik maar een vies woord. Met deze nieuwe Rayman krijg ik toch mijn workout en ik vind het nog leuk ook. De controls zijn erg simpel en reageren erg goed en snel op je bewegingen. Alleen zijn sommige bewegingen best inspannend.

Wat mij betreft is Rayman Raving Rabbids een van toplaunchtitels die we bij de komst van de Wii op 8 december kunnen verwachten. Ik ben alleen een beetje bang dat de konijnen de show gaan stelen en dat Rayman het met een tweede plaats moet gaan doen. Het feit dat af is gestapt van het platform concept kan mij niet boeien. In de plaats krijgen we er een hilarische game voor terug die leuk is voor iedereen. Mensen, laat deze game niet liggen, zonde!