In 1995 verscheen Rayman voor het eerst ten tonele en een nieuwe platformheld werd geboren. Rayman was een vrolijk ventje zonder armpjes en beentjes maar dat maakte hem er niet bepaald minder mobiel op. Rayman sprong, vloog, gooide en schoot alsof het een lieve lust was. En in 1999, vier jaar later, kwam Rayman terug in 3D met Rayman 2: The Great Escape. En wederom werd het een groots succes mede door de prachtige graphics en de verslavende platform actie. Wederom vier jaar later is het de beurt aan Rayman 3. De vraag is of dit deel de opwaartse trend voort zet. We bekeken alvast een previewversie en trokken onze voorlopige conclusies.

Het verhaal van Rayman 3: Hoodlum Havoc is vrij eenvoudig en wordt in een kort introfilmpje uit de doeken gedaan. Het komt er uiteindelijk op neer dat Globox, je sidekick, een Black Lum heeft ingeslikt (klein, zwart, boosaardig, sprekend bolletje genaamd André) en dat hij zo spoedig mogelijk naar de dokter moet om deze er weer uit te laten halen. Nu woont de dokter niet naast de deur wat inhoudt dat je een lange reis zal moeten maken langs verschillende locaties, elk overvol met gemene tegenstanders.

Rayman 3 wordt wederom gespeeld vanuit 3rd person standpunt. Aan de bewegingen van Rayman is dan ook weinig veranderd. Hij kan nog steeds aan randjes hangen, met z'n haren een propeller vormen om zo langzamer naar beneden te vallen en zijn hand naar voren gooien om zo een tegenstander tegen het hoofd te stoten. Je kan ook nog steeds tegenstanders locken zodat je om ze heen kan strafen om hun kogels te ontwijken. Nieuw hierbij is dat je je kogels om een hoekje kan schieten om zo tegenstanders te raken die zich achter een object bevinden.

Outfits

Nieuw zijn ook de speciale outfits waarmee Rayman nieuwe moves kan maken. Zo heb je een groene outfit waarmee je dingen kan schieten om platformen naar beneden te halen, een rode outfit die je in staat stelt deuren aan gort te schieten, een blauwe outfit die je toelaat te slingeren, een oranje outfit waarmee je raketten kan afschieten en een gele outfit waarmee je een helikoptertje krijgt om te vliegen. Outfits krijg je door het oppakken van een blik die of ergens in het decor geplaatst is of die je krijgt wanneer je een aantal opgesloten wezentjes bevrijd dan wel een aantal tegenstanders verslaat. Wanneer je een outfit bezit verschijnt onder in beeld een timer dewelke aangeeft hoe lang de outfit nog in werking zal blijven.

De blauwe slingeroutfit geeft Rayman een grijphaak

De wereld van Rayman 3 bestaat uit een aaneenschakeling van losse locaties waartussen je niet heen en weer kan lopen. Op elke locatie dien je een puzzel op te lossen of een bepaalde handeling te verrichten alvorens je verder gaat. Meestal houdt dit in dat je alle vijanden moet verslaan om zo een bepaalde outfit te verkrijgen waardoor je bij nog een andere outfit kan komen waarmee je de deur naar het volgende vertrek kapot kan breken. De makers hebben echter wel de moeite genomen om wat variatie toe te passen in deze puzzels en het gaat nooit echt vervelen.