Koning voetbal regeert. Met een FIFA game die beter is dan ooit, moet de concurrentie alle zeilen bij zetten om de nummer één positie, althans dat is mijn mening, te behouden. Op de X06 was die concurrent, Pro Evolution Soccer 6, aanwezig en nog eens speelbaar ook. Doordat de beurs relatief rustig was, konden we eindelijk eens de tijd nemen om de game aan de tand te voelen. Het positieve gevoel overheerst, maar wel met een paar hele grote ‘maar’-en.

Op de X06 was uiteraard de Xbox 360-versie speelbaar van Pro Evolution Soccer 6. Het spel was zowel ’s avonds op het evenement speelbaar als overdag op de conventiedag. In totaal hebben we ongeveer een uurtje met de game doorgebracht, wat voor Pro Evolution Soccer natuurlijk veel te weinig is om iets heel zinnigs over de gameplay te kunnen zeggen. Een korte impressie dus.

Het eerste dat opvalt, is dat de game er weer een tikkie beter uitziet. Verwacht geen superstrakke, oogverblindende graphics, maar een goed opgepoetste versie van Pro Evolution Soccer 5. Het gaat echter niet om de graphics zelf, maar om de animaties van de spelers en de vrijheid die je hierbij hebt. Zoals verwacht, zit dit wel snor. De spelers bewegen nog realistischer, al moet gezegd worden dat dit realisme soms wel héél erg ver doorgevoerd is, wat ten koste gaat van de speelbaarheid. Denk aan een Toure van Arsenaal die nu haast niet meer om z’n as te draaien is. Toegegeven, het is qua balbehandeling geen Henry, maar om hem nu zo te degraderen, voelt niet helemaal lekker. Maar nogmaals, we hebben maar heel kort gespeeld en wellicht verbaasd de volledige versie ons door te bewijzen dat het wél beter is. Het verleden heeft immers bewezen dat iedere Pro Evolution Soccer game even moet wennen.

Pro Evolution Soccer 6 speelt weer heerlijk. Het is voelt als Pro Evolution Soccer 5, maar dan nog net iets diepgaander en nog veel opvallender: slomer. Het speeltempo is namelijk behoorlijk lager: ballen van de linksback naar de rechter centrale verdediger doen er een spreekwoordelijke eeuw over om aan te komen. Dit ‘euvel’ (als je het zo kunt noemen) schijnt met name in de Xbox 360-versie aanwezig te zijn, maar omdat we de andere versies nog niet gespeeld hebben, kunnen we daar nog weinig over zeggen.

Na al dit licht kritische gezwam, moet wel gezegd worden dat de game nog steeds super intens is en qua tactisch schouwspel nog beter is dan diens voorganger. Door het lagere tempo kun je niet meer in drie halen van de ene goal naar de andere goal en moet je de ruimte in het veld nog beter opzoeken. Een potje multiplayer tegen een andere journalist begon als een vriendschappelijk geintje, maar draaide uit op een mega spannende en redelijk agressieve wedloop. Even kappen en draaien op het middenveld is er niet meerbij, van zijkant tot zijkant en steeds maar weer die kantwisselingen proberen om het gat in de defensie te vinden. Heerlijk.

Pro Evolution Soccer 6 wordt weer een heerlijke voetbalgame die alle fans van de serie zal bekoren. Echter, de vernieuwingen die op het eerste gezicht opvallen, moeten zich nog wel bewijzen. Eind oktober kunnen we je vertellen hoe goed Pro Evo 6 is, want dat ‘ie weer baas boven baas wordt, is nu al duidelijk.