Tot nu toe heeft Sony vooral zijn Move-controllers gepromoot met games die er exclusief voor ontwikkeld zijn. Het klinkt misschien wat kort door de bocht, maar deze eerste generatie Move-games kunnen we tot op zekere hoogte zien als veredelde techdemo’s. Met de komst van de E3 zijn er ook een aantal andere titels bekend gemaakt, zoals de nieuwe Socom-game en een speciale Move-versie van Heavy Rain. Hiermee laat Sony zien ook de hardcore gamer tevreden te willen houden, en niet simpelweg een puntje van de door Nintendo gebakken taart te willen pakken.

Dat Sony hun focus niet kwijt is mag misschien duidelijk zijn, maar gaan hun gekleurde ballen ook daadwerkelijk wat toevoegen? Om dit te toetsen bekeken we onder andere The Fight: Lights Out en TV Superstars, met een onverwachte twijfel als gevolg. Het voelt nog niet superaccuraat aan, en dat is toch jammer bij een eerste indruk. De verschillende games hebben niet perse hetzelfde probleem, telkens scheelt er weer net iets anders aan, en het zou zelfs wel aan de opzet van de demonstratieruimte kunnen liggen. Dat maakt het echter niet minder jammer. We geven de Move nu nog het voordeel van de twijfel, maar dat is dan ook alleen maar omdat er toch een aantal gerespecteerde ontwikkelaars werken aan Move-ondersteuning voor hun games.

The Fight is een rauwe vechtgame met grauwe en vervallen omgevingen die als decor dienen voor ouderwetse straatgevechten. Hoewel het idee erg cool is, wordt het al snel minder leuk wanneer je er mee aan de slag gaat. Ten eerste is het zo dat je voortdurend op dezelfde plek moet staan omdat het anders niet goed meer werkt. De afstelling van de Move met de PlayStation Eye klopt dan niet meer, met als gevolg dat je er minder  realistisch bij staat. Vervolgens wordt de illusie compleet verbroken door de vertraging die er zit tussen jouw stoten en de vertaling naar het scherm. Het lijkt soms meer op een aaipartij waarbij de ene chagrijn de ander probeert op te beuren. Af en toe land je een klap die lekker aanvoelt, maar over het algemeen is het best teleurstellend, althans, voor wie daadwerkelijk kan vechten dan.

TV Superstars doet het qua opzet en uitvoering een stuk beter, en biedt de speler meerdere mogelijkheden om een tv-bekendheid te worden. Bekend op je eigen tv overigens, aangezien je een aantal foto’s van jezelf moet laten nemen door de PlayStation Eye, die vervolgens verwerkt worden in een game-avatar. Je kunt uit vele verschillende soorten tv-programma’s kiezen, van reality-shows tot soaps, en weet je alle verschillende mini-games daarbinnen goed af te ronden, dan krijg je de mogelijkheid om tussendoor steeds grotere reclames op te nemen. De opzet is grappig, de uitwerking soms een beetje ‘apart’ (in een parodie op America’s Next Top Model loop je er als man als halve travestiet bij), maar in dit geval liet de techniek het afweten. Meerdere keren moest de PlayStation Move opnieuw gekalibreerd worden, met weinig succes. Hierdoor was het flink behelpen, wat de originaliteit van het concept niet kan verhelpen.

Al met al hebben we nog onze twijfels bij de PlayStation Move. Het lijkt zeker wat toe te kunnen voegen in de handen van de juiste ontwikkelaars, maar dan nog is de invloed van de omgeving soms te groot om het perfect te laten werken. Dit ligt aan de camera, ofwel PlayStation Eye, die simpelweg op exact de juiste afstand moet staan om het geheel perfect te laten werken. Omdat we nog niet echt met zogeheten “triple A”-titels aan de slag kunnen die volwaardig gebruik maken van de Move kunnen we ook nog niet echt een oordeel vellen. Nu valt het nog wat tegen, maar het is aan de kundigheid van de ontwikkelaars om te laten zien dat het echt z’n eigen plaatsje verdient binnen het Sony Entertainment-imperium.