Preview
Planet Coaster

Planet Coaster (hands-on)

Belooft een geweldige rit te worden

Geschreven door Pascal Badenbroek op

Aan alles komt een einde. Ook aan de malaise van de pretparksimulator. De alfaversie van Planet Coaster is het levende bewijs.

Planet Coaster is de spirituele opvolger van de Rollercoaster Tycoon-reeks. De game komt, technisch gezien, uit dezelfde stal (zij het zonder de hulp van rollercoaster-goeroe Chris Saywer) als de legendarische Tycoon-games van weleer. Ontwikkelaar Frontier Developments is van mening dat Rollercoaster Tycoon echter zijn charme verloren heeft en heeft ervoor gekozen een andere weg in te slaan. Die weg heet vanaf nu Planet Coaster.

Planet Coaster

Al vanaf onze eerste momenten in de alfa zitten we met een brede grijns van oor tot oor naar het scherm te staren. Planet Coaster lijkt in niets op Rollercoaster Tycoon 1 en 2, maar toch ook weer heel veel. je bijna als vanouds de paden aanlegt en attracties plaatst. Ondanks een compleet aangepaste visuele uitstraling en interface, voelt het vanaf het moment dat je begint met spelen als een ‘ouderwetse’ Rollercoaster Tycoon aan. 

Potentie 

Zelfs in een verre van complete alfa zien we nu al de potentie van een echte Rollercoaster-game. We krijgen slechts een handjevol ‘platte’ attracties, een paar standjes en wat aankleding, maar het is al meer dan voldoende om uren en uren rond te hangen in je eigen pretpark. Bij de start mag je kiezen uit een paar vooropgezette parken, waarbij de een meer als sandbox fungeert en de andere al wel wat invulling heeft. Ons oog viel direct op een kaart met een gigantische kloof en een paar angstaanjagende kliffen. De ideale plek om een pretpark te bouwen toch?

Zelfs in een alfa zien we al de potentie van een echte Rollercoaster-game

In voorgaande delen zou je misschien nee hebben geantwoord op bovenstaande vraag, omdat het bouwen van paden en gebouwen op niet vlakke ondergronden een lastige opgave was. Met Planet Coaster is die tijd voorbij. Paden zijn bijvoorbeeld op twee manier aan te leggen, met of zonder snap-on. Dat betekent dat je ze óf helemaal naar eigen inzicht en op de millimeter nauwkeurig plaatst, óf juist met vaste hoeken en bochten netjes naast andere gebouwen en attracties neerzet. Hetzelfde principe lijkt voor bijna alles te gaan gelden in Planet Coaster. 

Planet Coaster

Voor we het doorhadden waren we allerlei rare routes door en langs kliffen aan het aanleggen en bouwden we piratenfort na piratenfort (het enige kleurrijke thema dat in de alfa zit). De manier waarop alles past en geplaatst wordt werkt als een zonnetje, waardoor je straks in Planet Coaster echt helemaal los kunt gaan op je eigen creatie. In een recent interview met Frontier Developments gaf de ontwikkelaar al aan dat je fantasie je enige limiet is – die woorden lijken in de alfa bevestigd te worden. 

No clipping

Een van de belangrijkste redenen waarom dat zo is, is eigenlijk een hele eenvoudige. Veel zaken, zoals aankleding en natuurobjecten, kennen geen clipping en zitten niet vast aan een grid. Hierdoor kun je alles overal plaatsen, zonder dat je dingen hoeft te verschuiven, opnieuw moet plaatsen en vooraf al heel goed moet weten wat waar komt. Twee struikjes kunnen nu best een beetje door elkaar heen staan en ook een stukje muur kun je naar eigen inzicht een stukje in de grond laten zaken. Hierdoor wordt het bouwen een stuk intuïtiever en vloeiender en daardoor ook een stuk aangenamer.  

Planet Coaster

Ook de manier waarop je gebouwen rond een attractie of eettentje plaatst is mogelijk nog eenvoudiger geworden. We merkten dat we zelden een stukje gebouw moesten weghalen omdat hetgeen we geplaatst hadden niet goed uitgedacht was. Hierdoor word je creativiteit nergens geremd en bouw je, op het moment dat het je te binnen schiet, gewoon lekker waar je zin in hebt.

Het is trouwens niet zonder reden dat we het vooral over paden en gebouwtjes hebben. De focus van de eerste alfafase ligt op de modulaire bouwstukken en paden. Maar er zit meer in de alfa. Er zijn al bezoekers aanwezig die gewoon hun ding doen, maar het is nog niet mogelijk om bijvoorbeeld te zien waar ze behoefte aan hebben of wat ze van een attractie vinden. Er ligt een belofte van de maker op tafel die zegt dat de bezoekers straks een hoge mate van intelligentie bezitten en daardoor reageren op alles wat er in je park gebeurt. Dat is nu dus nog niet het geval. Ze lopen rond, kopen spulletjes en gaan gewillig in de rij staan. Of ze het leuk vinden, daar kunnen we slechts naar gissen.

Planet Coaster
Planet Coaster
Planet Coaster

Maar zelfs zonder alle bekende opties, zoals de mogelijkheid om prijzen aan te passen en personeel aan te nemen, belooft Planet Coaster nu al op zijn minst een hele aardige game te worden. We haalden al zoveel plezier uit het bouwen en aankleden van ons pretpark dat we nauwelijks doorhadden dat het slechts een hele vroege versie van de game betrof. Natuurlijk zijn er zaken die we missen, zoals de mogelijkheid om objecten aan of op een pad te plaatsen (zoals banken en lantaarnpalen) maar wie weet zitten die er in de volgende fase gewoon in.

Cheatcodes

In deze fase kunnen we zowaar al even spelen met cheatcodes.. De alfa was namelijk bedoeld om zonder achtbanen live te gaan, maar achteraf heeft Frontier Developments toch ergens spijt gekregen. Wie onder in het menu “Rides”, “Scenery” of “Buildings” in de zoekbalk “underconstruction” intikt mag alsnog met twee type achtbanen aan de slag. Dat dit een leuke toevoeging genoemd mag worden is nog een understatement. Zonder al te diep in te gaan op een onderdeel dat zeker nog niet 100% werkt (er lijken wat problemen te zijn met de interface en ook missen zaken zoals het testen van je achtbaan) vonden we de manier waarop je ze maakt zeer goed in elkaar steken. 

Planet Coaster

Je hoeft bijvoorbeeld niet langer via een menuutje de rails aan te leggen, maar kiest door middel van handige icoontjes aan het uiteinde van de baan wat je gaat doen: naar links, naar rechts of toch met een kleine hoek rechtdoor. Het nieuwe systeem kost hooguit drie seconden om aan te wennen en dan is het alsof je nooit anders achtbanen hebt gebouwd. Loopings en dergelijk zal je wel via het menu moeten toevoegen, maar buiten dat is het heel aangenaam bouwen en bijstellen aan jouw eigen, unieke achtbaan.

Het is duidelijk dat Planet Coaster achter de schermen een team heeft dat weet hoe een goede pretparksimulator in elkaar steekt. Zelfs in een ‘magere’ alfaversie voelt de game op heel veel fronten al prima aan. We kunnen slechts gissen naar wat er allemaal in de uiteindelijke versie komt, maar als het team op dit tempo en niveau doorgaat zijn we over een klein jaartje de donkere dagen der pretparksimulatoren gauw vergeten.

De alfa van Planet Coaster is nu beschikbaar voor vroege backers. De game moet ergens later dit jaar naar pc komen.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Releasedatum aangekondigd voor remake van Shadow of the Beast Survival horrorgame NightCry nu beschikbaar op pc
21

Reacties op: Planet Coaster (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Hellraidermike

  • 31 maart 2016 16:45
  Dit is echt ongeloofelijk.

  Star citizen word helemaal compleet afgebrand, terwijl planet coaster nog niet eens een fatsoenlijke coaster builder heeft (ja op een cheat manier) en nog minder aan content heeft.
  Op talloze manieren crasht, op talloze manier bugs heeft, op talloze manier laggt.

  Maar bij dit spel is het ineens wel normaal en heeft het "potentie"

  Misschien is het een idee dat jullie daar eens bepaalde standaarden gaan gebruiken, want dit slaat echt nergens meer op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 31 maart 2016 16:51
  @Hellraidermike volgens voel jij je op je teentjes getrapt en heeft het geen enkele zin om nu planet coaster te bashen. Die twee met elkaar vergelijken is appels met peren vergelijken. Je kunt het niet eens zijn met de beoordeling van star citizen maar om dat nu hier en zo te uiten… nah.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 31 maart 2016 18:08
  @gamerlezer

  Ik heb het dan ook niet over planet coaster, maar over the incompetente manier van artikels maken op gamer.nl

  Planet coaster is een goede game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 31 maart 2016 22:55
  @Hellraidermike er zijn nog meer websites op het internet heb ik gehoord…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 31 maart 2016 23:11
  @haastnooit

  Weet ik maar als ze nooit kritiek krijgen weten ze ook niet wat ze fout doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 1 april 2016 11:13
  @Hellraidermike
  Er is anders al genoeg uitgelegd over het waarom van de beoordeling van Star Citizen. Dat jij hier nu na zoveel tijd nog steeds moeilijk over doet eerder vermoeden dat jij een op de tenen getrapte fanboy bent. Wacht nou eerst eens tot Star Citizen uitkomt en beoordeel dan de review.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 1 april 2016 22:03
  @Sisko

  Daarom was het overgrote deel dan ook compleet oneens met harry.

  Hebben veel mensen waaronder ik met goede argumenten en feiten uitgelegd waarom harry compleet fout zat. En kon harry alleen met slappe weerwoorden komen zonder enige onderbouwing.

  Hij wou niet eens de specs vertellen van de PC die gebruikt is.

  Ik noem dat onprofessioneel zijn en ik vind dat dit soort kritiek gewoon gegeven mag worden om de site te verbeteren. Dat gamer.nl er dan vervolgens geen donder mee doet kan ik weinig aan doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PizzaDude81

  • 31 maart 2016 17:46
  Planet Coaster kan ook door niet-backers gespeeld worden. Het enige wat je hoeft te doen is een Early Bird Pass of Upgrade aanschaffen in de webshop van Frontier.

  De Alpha is op 22 maart jl. gestart en de testfase is doorlopend. Gaat vanzelf later dit jaar over in Beta. Je kunt dus het hele jaar door al spelen. Je hoeft niet bij te betalen voor de definitieve game als je Early Bird Pass of Upgrade hebt gekocht. De game is dan al van jou.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 31 maart 2016 18:09
  @PizzaDude81

  Je moet niet verwachten dat gamer.nl research doet hoor ;)

  Maar ik vind het verschil wel duur van 70 en 30.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PizzaDude81

  • 31 maart 2016 18:31
  @Hellraidermike Daarom: nu nog even snel die pass / upgrade kopen OF gewoon wachten (en daarmee uiteraard geld besparen). Ik speel de alpha en heb er absoluut geen spijt van. Maar dat is persoonlijk. Bedenk van te voren wel goed welke coaster game je wilt kopen dit jaar. RCT World komt eraan en er is ook nog Parkitect.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 31 maart 2016 20:15
  @PizzaDude81

  Waarom nu kopen? hij kost nu 70 euro.
  Als hij uit komt dan kost hij 30 euro. lijkt mij een betere deal om te wachten.

  Ik heb hem namelijk al gedownload en vond er tot nu toe niet veel speciaals aan, on nog maar te zwijgen over de coasters die er niet zijn (behalve de cheat achtbanen)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PizzaDude81

  • 31 maart 2016 20:51
  @Hellraidermike Ik vind het maken van gebouwen echt super tof en die achtbanen komen binnenkort al. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 31 maart 2016 22:35
  @PizzaDude81

  Ja dat weet ik wel.

  Maar in mijn ogen doe je wel iets fout als je je game planet coaster noemt, en dan vervolgens niet met achtbanen te komen. Dat vonden ze zelf ook stom dus hebben ze die cheat maar gebruikt.

  Ik vind het nog niet waard om nu te kopen, planet coaster moet zich eerst bewijzen.

  Daarnaast vind ik roller coaster tycoon een schaamte voor de naam RCT. en parkitect is een top game ;) Parkitect zou eigenlijk roller coaster tycoon 3 moeten heten :P (want dat is wat het had moeten zijn)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 31 maart 2016 23:36
  @Hellraidermike Hij is nu 27 euro, maar er wordt gehint dat de game met release wel wat duurder gaat worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 1 april 2016 01:29
  @PSPfreaky

  Ik weet niet waar je het over hebt maar om nu te kunnen spelen moet je 67,99 betalen niet 27 euro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 31 maart 2016 23:39
  @Hellraidermike Je kan inderdaad veel beter wachten met geld uitgeven tot de game af is, en je weet of alle beloften worden nagekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 1 april 2016 01:28
  @HarryHol

  Wijsneus maar leuk dat je reageert dat betekent dat je nog weet wat ik bedoel en waarom.

  Je doelt namelijk op star citizen en die hebben gewoon hun beloftes tot noch toe nagekomen. Dat kan je weten als je daadwerkelijk research naar een game deed. Maar dat kost blijkbaar te veel werk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JVSpro

  • 1 april 2016 08:22
  @Hellraidermike Hier, neem een snickers! Je bent volgens mij niet echt jezelf :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 1 april 2016 22:04
  @JVSpro

  Ik ben mezelf wel hoor bedankt ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MrTomatoBalls

  • 31 maart 2016 22:30
  Ik het echt al talloze uren in de alpha zitten. Echt een heerlijk spel. Zelfs met maar 12 attracties (incl. 2 coasters) kan je uren zoet zijn dankzij de build modus. Kan niet wachten op het volledige spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.