Planet 51 doet denken aan het Amerika uit de jaren vijftig, met strak witte hekken om elke tuin in de buurt en vrolijke, onbezorgde inwoners. Hun enige angst is dat buitenaardse wezens hun planeet overlopen en proberen over te nemen. Wanneer Chuck op Planet 51 landt, hoeft hij dan ook niet te rekenen op een warm onthaal. Voor hij het weet is hij gevangen genomen door het leger van Planet 51, dat hem meeneemt voor ondervraging. Chuck weet te ontsnappen uit zijn gevangenis en moet het leger te slim af zijn. Daarbij krijgt hij hulp van zijn nieuwe buitenaardse vrienden Lem en Rover.

Planet 51 is een game gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm, die rond november in de bioscoop moet verschijnen. Doordat de film door het zusterbedrijf van Pyro Studios, Ilion Animation Studios, gemaakt wordt, kun je deze game niet vergelijken met de standaard filmgames. Vanaf het begin bestond dit project uit zowel een game als een film, die naast elkaar gemaakt werden. Het spel vertelt het verhaal van de film, maar biedt ook nieuwe locaties en opdrachten die de hoofdpersonages in de film niet op hun bord krijgen. Verder zijn er net als in de film talloze verwijzingen naar andere films in de game gestopt. Zo lijkt de hond van Lem wel heel erg op het buitenaardse wezen uit Alien.

Geschikt voor jonge leeftijden

Doel van het spel is de politie en het leger te slim af zijn en het ruimteschip van Chuck terugvinden om ervoor te zorgen dat onze dappere astronaut weer terug naar Aarde kan keren. In de game neem je afwisselend controle over astronaut Chuck, het jongetje Lem en de kleine robot Rover. De nadruk ligt op het rondrijden of -hooveren en het voltooien van missies en minigames. Het is ook mogelijk om uit je voertuig te stappen en de wereld te voet te verkennen. Je kunt voertuigen van andere mensen 'lenen'. Het 'lenen' staat tussen aanhalingstekens, omdat het wel geschikt moet blijven voor kinderen. Je sleurt niet, zoals bij Grand Theft Auto, mensen uit hun auto, maar ze zullen opschuiven en op de passagierstoel gaan zitten.

Dat het spel zich op een jong publiek richt merk je duidelijk. De game is erg vergeeflijk; wanneer je auto schade oploopt, kun je deze repareren door over een blauwe bubbel te rijden. Je wagen zal dus niet snel kapot gaan. De rest van het racen beperkt zich tot het ontwijken van obstakels en het inzetten van de turbo. Dit doe je door de rechter analoge stick naar achteren te trekken om de turbo op te laden en wanneer je de stick weer naar voren duwt, wordt de turbo ingeschakeld.

Tikkertje voor gevorderden

Onze hands-on sessie beperkte zich tot het spelen van één multiplayer-race tegen een andere journalist. Verschillende variaties van races voerden de boventoon. Ons werd de 'Hot Bombs'-modus getoond. Dit is een versie van Destruction Derby met de toevoeging van tikkertje. Eén speler krijgt een bom in zijn handen gedrukt en heeft tien seconden de tijd om tegen een andere speler aan te rijden, waardoor hij de bom doorgeeft. De laatste speler die de bom in bezit heeft wanneer deze afgaat, is uitgeschakeld. Dit gaat door tot er één speler overblijft of de tijd verlopen is. De winnaar is degene met de meeste punten, die je verdient met het proberen handmatig de tegenstand uit te schakelen door ze zoveel mogelijk te beuken met je auto.

De Wii-versie van het spel heeft ook een missie waarbij je als Lem op een fiets kranten moet bezorgen. Hierbij gebruik je de Wiimote als een opgerolde krant en mik je op de doelwitten, terwijl je ondertussen auto's moet ontwijken en moet proberen geen ruiten te breken. Dit deed heel erg denken aan de klassieker Paperboy en dat is helemaal geen verkeerd gezelschap.

Zover we kunnen oordelen zal Planet 51 wel aanslaan bij het publiek waarvoor de game bedoeld is, de jongere generatie dus. Het is een kleurrijke, vrolijke titel met humor en Het race-element is vrij simpel uitgewerkt en niet te uitdagend. Naast een paar races hebben we weinig gezien, wat een nogal beperkt beeld geeft van de mogelijkheden van de game. Wanneer we er vanuit gaan dat de nadruk op races komt te liggen, kunnen we stellen dat Planet 51 in het filmgamegenre boven de middelmaat gaat uitsteken, maar daarbuiten weinig potten zal gaan breken.